Eljšani: Situacija je pod kontrolom, do sada nije bilo nikakvih problema

Kosovska policija za region Sever za danas je izradila poseban operativni plan, potvrdio je za KoSSev zamenik komandira ove direkcije, Veton Eljšani. Potvrđuje i to da je situacija za sada pod kontrolom i da nije bilo nikakvih problema.

U četiri opštine na Severu danas se glasa na referendumu za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana na prvim izborima nakon što su Srbi prethodno lokalne samouprave napustili, a potom i izbore bojkotovali.

Iako su pokrenuli proces peticije koji je do današnjeg izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi će ga ipak bojkotovati.

Pravo glasa na današnjem referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova ima 46.556 građana. Za uspešnu smenu potrebno je 50+1 birač.

Birališta su otvorena na vreme. Osim kamera u samim biračkim centrima koje prate tok procesa glasanja, za bezbednost zadužena je Kosovska policija. Njihove patrole stacionirane su ispred svakog centra, kao i unutar u pojedinim biračkim centrima.

Brojnije prisustvo patrola moglo se uočiti još sinoć u severnom delu Mitrovice.

Da je sve deo operativnog plana koji je za danas razrađen, u cilju bezbednosti – potvrđuju za KoSSev u policiji.

„Plan podrazumeva da je policija dovoljno prisutna i da obezbeđuje javni red i mir na svim mestima, u skladu sa dogovorom sa Centralnom izbornom komisijom. Tu smo ako do poremećaja javnog reda i mira dođe. Takođe, druge jedinice su u pripravnosti ako zatreba nešto“, kaže Eljšani.

Sve do sada za intervencijama nije bilo potrebe, jer je situacija pod kontrolom.

„Situacija je normalna i sve je u redu. Na svim mestima prisutna je policija i do sada nije bilo nikakvih problema“, ističe Eljšani.

Kako teče referendum na Severu, pogledajte u:

Radaković: Uočeno malo više kamera nego što je trebalo

Vuksanović: Birački centri u Zvečanu otvoreni na vreme, još uvek nemamo informacije koliko je glasalo

Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Na Severu danas referendum za smenu albanskih gradonačelnika uz bojkot SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.