Do 15 časova glasalo nešto više od 200 birača na Severu, u Zvečanu nijedan

FOTO: KoSSev

Drugi presek današnjeg izjašnjavanja na referendumu za opoziv četvorice gradonačelnika na Severu Kosova urađen je u 15 časova i do tada je iz tri opštine glasalo ukupno 203 glasača, saopšteno je iz CIK-a, prenose prištinski mediji.

Ukupno je 122 građana glasalo u Leposaviću, u Zubinom Potoku njih 17, a u Severnoj Mitrovici 64 birača.

Kako smo saznali na terenu, konkretno u zgradi opštine Severna Mitrovica koja je danas jedna od biračkih centara – glasalo je nešto više od 20 birača.

Iako glasanje traje više od osam sati, podaci su iz CIK-a, u Zvečanu i dalje niko nije glasao.

Kako Koha prenosi detalje predstavljanja rezultata iz drugog urađenog preseka danas, izlaznost građana ocenjena je kao „veoma mala“.

Portparol CIK-a pozvao je građane da se izjasne:

„U ime CIK-a, pozivam sve građane iz opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica – da iskoriste ovo svoje pravo da učestvuju u procesu glasanja i da se izjasne da li su za ili protiv smene gradonačelnika njihove opštine“, rekao je Valjmir Eljezi.

Sledeća konferencija CIK, kako su saopštili, biće održana u 19.30 časova, odnosno pola sata nakon zatvaranja birališta, a potom će uslediti i preliminarni rezultati.

Podsetimo, u četiri opštine na Severu danas se glasa na referendumu za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana na prvim izborima nakon što su Srbi prethodno lokalne samouprave napustili, a potom i izbore bojkotovali.

Iako su pokrenuli proces peticije koji je do današnjeg izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi će ga ipak bojkotovati.

Pravo glasa na današnjem referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova ima 46.556 građana. Za uspešnu smenu potrebno je 50+1 birač.

U Zvečanu gde danas još uvek nijedan birač nije glasao, pravo glasa ima 7.209 njih.

Kako teče referendum na Severu, čitajte u:

Barbano: EULEX sa KP i KFOR-om prati bezbednosnu situaciju oko biračkih mesta na Severu

Krasnići u Sočanici: Srpska lista institucije vidi samo za sebe, ne za građane

Do 11 časova na Severu glasalo 85 osoba

Sunjog u Čabri: EU angažovala 17 timova koji prate današnji referendum za smenu gradonačelnika na Severu

Vokriju „malo neprijatno“ što niko na biračkom mestu u Banjskoj ne govori srpski

Eljšani: Situacija je pod kontrolom, do sada nije bilo nikakvih problema

Radaković: Uočeno malo više kamera nego što je trebalo

Vuksanović: Birački centri u Zvečanu otvoreni na vreme, još uvek nemamo informacije koliko je glasalo

Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Na Severu danas referendum za smenu albanskih gradonačelnika uz bojkot SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.