Barbano: EULEX sa KP i KFOR-om prati bezbednosnu situaciju oko biračkih mesta na Severu

FOTO: KoSSev

Šef misije EULEX, Đovani Pjetro Barbano, potvrdio je da i oni danas prate bezbednosnu situaciju u vezi sa glasanjem na Severu Kosova.

U četiri opštine na Severu danas se glasa na referendumu za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana na prvim izborima nakon što su Srbi prethodno lokalne samouprave napustili, a potom i izbore bojkotovali.

Iako su pokrenuli proces peticije koji je do današnjeg izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi ga ipak bojkotuju.

Pravo glasa na današnjem referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova ima 46.556 građana. Za uspešnu smenu potrebno je 50+1 birač.

Do 11 časova kada je napravljen prvi presek – glasalo je ukupno 85 birača iz sve četiri opštine, a iako sa očigledno malom izlaznošću, više je strana potvrdilo da se proces odvija normalno.

Situacija je stabilna i kada je reč o bezbednosti, potvrđeno je ranije za KoSSev u policiji, koja je za danas razradila poseban operativni plan.

„Plan podrazumeva da je policija dovoljno prisutna i da obezbeđuje javni red i mir na svim mestima, u skladu sa dogovorom sa Centralnom izbornom komisijom. Tu smo ako do poremećaja javnog reda i mira dođe. Takođe, druge jedinice su u pripravnosti ako zatreba nešto“, kazao nam je ranije danas zamenik komandira KP za Sever, Veton Eljšani.

Na terenu je policija vidljiva ispred svakog biračkog centra, kao i unutar.

U blizini objekata gde se glasa, patrolira EULEX, kao i KFOR i italijanski Karabinjeri.

Radi se u koordinaciji, potvrđeno je sada i iz EULEX-a.

„U koordinaciji sa Kosovskom policijom i KFOR-om, EULEX prati celokupnu bezbednosnu situaciju oko biračkih mesta u četiri opštine u kojima se glasa za opoziv gradonačelnika“, naveo je šef misije EULEX, Đovani Pjetro Barbano.

Kako teče referendum na Severu, čitajte u:

Krasnići u Sočanici: Srpska lista institucije vidi samo za sebe, ne za građane

Do 11 časova na Severu glasalo 85 osoba

Sunjog u Čabri: EU angažovala 17 timova koji prate današnji referendum za smenu gradonačelnika na Severu

Vokriju „malo neprijatno“ što niko na biračkom mestu u Banjskoj ne govori srpski

Eljšani: Situacija je pod kontrolom, do sada nije bilo nikakvih problema

Radaković: Uočeno malo više kamera nego što je trebalo

Vuksanović: Birački centri u Zvečanu otvoreni na vreme, još uvek nemamo informacije koliko je glasalo

Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Na Severu danas referendum za smenu albanskih gradonačelnika uz bojkot SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.