Krasnići u Sočanici: Srpska lista institucije vidi samo za sebe, ne za građane

FOTO: Printscreen

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar administracije i lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, rekao je da Srpska lista želi da ima monopol nad politikom Srba na Kosovu.

Krasnići je na konferenciji za medije iz Sočanice u opštini Leposavić rekao da Srpska lista, koja je pozvala na bojkot današnjeg izbornog procesa za ili protiv smene gradonačelnika opština na Severu – vidi institucije samo za sebe, a ne za građane.

„Srpska lista želi da ima monopol nad politikom Srba na Kosovu. Oni institucije vide samo za sebe, a ne za građane. Oni i dalje imaju mesta rezervisana za srpsku zajednicu u Skupštini i ne predstavljaju interese građana, već samo primaju skupštinske plate”, rekao je on.

Pozvao je građane na Severu da učestvuju u glasanju, i procenio da proces za sada ide dobro.

„Danas sam počeo da obilazim neke od prostorija na kojima se organizuje glasanje o tome da li će gradonačelnik morati da napusti funkciju ili ne. Reč je o procesu koji je započeo avgusta prošle godine kada smo kao ministarstvo otvorili mogućnost da se građani izjašnjavaju o nezadovoljstvu predsednicima na funkciji“.

Podsetio je da je to učinjeno preko Administrativnog uputstva.

„Vlada Kosova je imala dužnost i mandat da omogući građanima koji žele da iskažu svoje nezadovoljstvo da to učine pravom koje im garantuje Zakon o lokalnoj samoupravi. Naš zadatak je bio da omogućimo građanima da izraze svoju volju. Zadatak države je bio i da organizuje proces, a ostalo je na građanima”, kazao je on.

Krasnići je prethodno putem objave na Fejsbuku, rekao da su Srpska lista i Beograd, kako je kazao, naredili bojkot ne zato što ne žele izbore, već zato što ne žele da se suoče sa svojim eventualnim neuspehom.

„Međutim, za institucije zemlje je važnija od ovoga obaveza koju smo preuzeli da obezbedimo infrastrukturu i mogućnost da građani na demokratski način iskažu svoju volju, ispunjavajući tako obećanje dato i građanima i međunarodnom faktoru – za stvaranje uslova za nove izbore. U rukama građana je da iskoriste ovu priliku“.

Koha u ovom tekstu tvrdi da je danas, zamenik ministra za zajednice i povratak, Radoica Radomirović bio među retkim glasačima koji su izašli da glasaju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.