Vokriju „malo neprijatno“ što niko na biračkom mestu u Banjskoj ne govori srpski – prijaviće CIK-u

Manje od 20 ljudi je do sada iskoristilo pravo glasa u biračkom centru u Opštini Severna Mitrovica. Ovaj objekat posetio je zamenik ministra administracije lokalne samouprave, Arber Vokri, kako bi se, kaže, uverio kako protiče proces glasanja za ili protiv smene gradonačelnika. Smatra da je na delu delimični bojkot od strane Srba. Njima poručuje da je demokratski bojkotovati referendum, ali i da to nije najbolja opcija ukoliko žele da smene aktuelne gradonačelnike.

U četiri opštine na Severu danas se glasa na referendumu za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana na prvim izborima nakon što su Srbi prethodno napustili lokalne samouprave, a potom i izbore bojkotovali.

Iako su pokrenuli proces peticije koji je do današnjeg izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi će ga ipak bojkotovati.

Arber Vokri danas je posetio zgradu opštine Severna Mitrovica, tj. jedan od pet biračkih centara u ovoj opštini.

„Do sada nije bilo puno glasača. Moram da isteknem to da je država Kosovo stvorila sve uslove za građane da se izjasne da li su za ili protiv smene sadašnjih gradonačelnika“, kazao je u izjavi za KoSSev portal.

Pozvao je sve građane da se izjasne, navodeći pritom da je „demokratski da oni koji nisu za smenu, da uopšte ne izlaze da glasaju“.

Da bi referendum bio uspešan, odnosno došlo do smene gradonačelnika, neophodno je da 50 odsto, plus 1 birač glasa „Za“.

A da li će ili je na delu bojkot od strane Srba – upitali smo ovog zvaničnika.

„Jedan deo može biti bojkot, svakako i to je demokratski, ali ne baš najbolje. Ipak, ukoliko bi postojao dovoljan broj građana koji nisu srećni sa sadašnjom situacijom, sa gradonačelnicima koji su albanske nacionalnosti, oni imaju svaku mogućnost da se izjasne i razreše ih glasanjem“, naveo je Vokir.

Kamere su tu zbog bezbednosti

Centralna izborna Komisija je za ovaj izborni proces po prvi put počela da koristi kamere za video nadzor na biračkim mestima.

Dušan Radaković posmatrač ispred Demokratije na delu prethodno je za KoSSev kazao da je barem u jednom biračkom centru postavljeno više kamera nego što je to propisano, ali i da su „one postavljenje na čudan način – okrenute ka boksu u kom se glasa“.

Vokri, međutim, kaže da se njima ne narušava tajnost glasanja i da ne može da se vidi kako građani glasaju.

„Te kamere su postavljene zbog bezbednosnih razloga i ne bi trebalo da budu prepreka da građani dolaze i glasaju“, tvrdi.

Na biračkom mestu u Banjskoj niko ne zna srpski: Vokri – to mi deluje čudno i malo mi je neprijatno

Zamenik ministra ujedno navodi da mnogi od zaposlenih u lokalnim izbornim komisijama koji su danas na biračkim mestima govore srpski, te da na svakom biračkom mestu „postoji neko ko zna“ ovaj jezik.

Međutim, novinar KoSSev portala je ovog jutra na biračkom mestu u Banjskoj naišao na drugačiju situaciju. Niko od predstavnika Opštinske izborne komisije nije govorio srpski, ali ni engleski jezik.

„To mi deluje čudni i malo mi je neprijatno, ali namera je bila da se stvore uslovi da se građani izjasne. Ja ću to da iznesem CIK-u. Barem da ih pitam zašto je to tako i da li mogu da pošalju nekog tamo ko zna srpski“, kazao je Vokri.

Šta nakon referenduma?

„Očekujem da se život odvija normalno, institucije da rade normalno, Srbi će da nastave da se integrišu u institucionalni i socijalni život u ovoj zemlji i onda na kraju mandata ovih gradonačelnika biće više mogućnosti za više političkih opcija za Srbe – da se izjasne ko će da ih vodi u lokalnoj samoupravi“.

Kako teče referendum na Severu, pogledajte u:

Eljšani: Situacija je pod kontrolom, do sada nije bilo nikakvih problema

Radaković: Uočeno malo više kamera nego što je trebalo

Vuksanović: Birački centri u Zvečanu otvoreni na vreme, još uvek nemamo informacije koliko je glasalo

Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Na Severu danas referendum za smenu albanskih gradonačelnika uz bojkot SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.