Sunjog u Čabri: EU angažovala 17 timova koji prate današnji referendum za smenu gradonačelnika na Severu

FOTO: Kancelarija EU na Kosovu

Evropska unija je angažovala 60 osoba koje prate današnji proces referenduma za smenu četvorice gradonačelnika na Severu, potvrdio je danas šef Kancelarije EU na Kosovu koji je obišao jedan od biračkih centara u opštini Zubin Potok.

U četiri opštine na Severu danas se glasa na referendumu za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana na prvim izborima nakon što su Srbi prethodno lokalne samouprave napustili, a potom i izbore bojkotovali.

Iako su pokrenuli proces peticije koji je do današnjeg izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi će ga ipak bojkotovati.

Pravo glasa na današnjem referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova ima 46.556 građana. Za uspešnu smenu potrebno je 50+1 birač.

Kako je ranije danas potvrdio Dušan Radaković ispred Demokratije na delu koja na terenu ima svoje posmatrače u sve četiri opštine, malo je ljudi koji danas posmatraju proces referenduma, jer su uglavnom to članovi OIK-a ispred političkih partija, ali ima i posmatrača iz NVO-a. Od srpskih stranaka, tu je samo Partija kosovskih Srba i to sa svojim članovima u Leposaviću.

Evropska unija je, potvrđeno je, pripremila 17 timova koji „imaju cilj da steknu uvid u proces opoziva gradonačelnika“.

„17 timova sa ukupno 60 članova iz EU na Kosovu, država članica EU i partnerskih zemalja – imaju za cilj da steknu uvid u proces opoziva gradonačelnika“, potvrdio je Tomaš Sunjog.

On je danas lično posetio jedan od biračkih centara u Zubinom Potoku, u selu Čabra učestvujući takođe u ovoj Diplomatic Watch organizaciji.

FOTO: Kancelarija EU na Kosovu

Kako teče referendum na Severu, čitajte u:

Vokriju „malo neprijatno“ što niko na biračkom mestu u Banjskoj ne govori srpski

Eljšani: Situacija je pod kontrolom, do sada nije bilo nikakvih problema

Radaković: Uočeno malo više kamera nego što je trebalo

Vuksanović: Birački centri u Zvečanu otvoreni na vreme, još uvek nemamo informacije koliko je glasalo

Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Na Severu danas referendum za smenu albanskih gradonačelnika uz bojkot SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.