Sentić: Specijalci u zgradi opštine Leposavić tokom glasanja; nakon neuspešnog referenduma poštovanje prava Srba ostaje izazov

FOTO: KoSSev

Referendum za smenu gradonačelnika na Severu Kosova je propao usled niske izlaznosti birača, odnosno bojkota ovog procesa od strane srpske zajednice. „Ovakav ishod, može dodatno otežati već kompleksnu političku situaciju i izazvati neizvesnost u pogledu budućih koraka“, ocenio je za KoSSev Srđan Sentić, zamenik kosovskog Ombudsmana, iznoseći lično mišljenje – „da će poštovanje prava i kvalitet života srpske zajednice na Severu Kosova ostati izazovno pitanje“.

Institucija Ombudsmana obišla je danas sve opštine na Severu Kosova u kojima se glasalo za ili protiv smene gradonačelnika.

Zamenik Ombudsmana, Srđan Sentić, posetio je biračka mesta u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić.

Biračke kabine postavljene naopako, a kamere u njihovoj blizini

Upitan o tome da li je uočio nepravilnosti u biračkim centrima, Sentić se osvrnuo na kamere koje se na Kosovu po prvi put koriste tokom izbornih procesa.

„Odluka Centralne izborne komisije (CIK) da instalira kamere na biračkim mestima predstavlja presedan u praksi organizovanja izbornih procesa na Kosovu. Međutim, njihova upotreba izaziva zabrinutost građana zbog potencijalnog narušavanja tajnosti glasanja i stvaranja osećaja pritiska, posebno zbog postavljanja kamera u blizini biračkih kabina“, navodi Sentić.

Kaže da je tokom posete biračkim mestima u Leposaviću i Severnoj Mitrovici, primetio da su biračke kabine postavljene naopako, što je u suprotnosti sa standardnom praksom zaštite tajnosti glasanja.

„Ovakvi propusti mogu biti interpretirani kao pokušaj zastrašivanja birača, a kamere bi mogle ne samo snimiti identitet glasača, već i ugroziti tajnost njihovog glasanja“, poručuje sagovornik KoSSev-a.

Specijalci u opštinskim zgradama

Ukazuje i na izveštaje organizacija koje su pratile današnji izborni proces:

„Neka biračka mesta nisu ispunila tehničke uslove, uključujući nedovoljnu udaljenost između birača, članova opštinskih izbornih komisija, posmatrača i predstavnika medija. Takođe, zabrinjavajuće je to što su pojedini posmatrači i mediji prijavili prisustvo pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije na biračkim mestima, posebno u zgradama opština Leposavić i Zvečan, što sam lično primetio u slučaju zgrade opštine Leposavić“, naveo je.

Konstatuje i da građani nisu bili adekvatno informisani o lokacijama biračkih centara, te da to nisu mogli ni da ustanove preko usluge dostupne na sajtu CIK-a.

„Konačna odluka o lokacijama biračkih centara doneta je samo dan pre održavanja glasanja. U većini slučajeva, biračka mesta nisu ispunila uslove za glasanje osoba sa posebnim potrebama, a nije bilo ni vidljivih oznaka ispred biračkih centara“, navodi naš sagovornik.

Zabrinjavajuće stanje

Upitan o niskoj izlaznosti, Sentić poručuje da neučestvovanje u konkretnom političkom procesu predstavlja demokratski stav kojim se izražava volja građana, ali i da:

„Odsustvo učešća u glasanju za promenu gradonačelnika ukazuje na prisutnost zabrinjavajućeg stanja koje zahteva adekvatnu pažnju i rešavanje briga i potreba građana koji žive na Severu Kosova, uz poštovanje demografske strukture“.

Naglašava da je neophodno usmeravanje napora ka kreiranju i sprovođenju javnih politika koje se oslanjaju na evropske vrednosti i poštovanju ljudskih prava.

„Donosioci odluka bi trebalo da se posvete identifikaciji uzroka ovih problema i njihovom efikasnom rešavanju“.

Sentića smo upitali i za njegov lični stav u vezi sa poštovanjem prava srpske zajednice na Severu u budućem periodu, a usled neuspešnog referenduma:

„Moja očekivanja su da će poštovanje prava i kvalitet života srpske zajednice na Severu Kosova ostati izazovno pitanje nakon veoma slabog odziva birača u procesu glasanja za smenu gradonačelnika“, poručuje.

Ovakav ishod, navodi, može dodatno otežati već kompleksnu političku situaciju i izazvati neizvesnost u pogledu budućih koraka.

„Ključno je da donosioci odluka preduzmu konkretne korake kako bi se osiguralo da prava i interesi građana budu adekvatno zaštićeni, uz poštovanje demokratskih principa, vladavine prava i ljudskih prava. Ovo će zahtevati aktivno učešće svih relevantnih strana, uključujući i neophodnu podršku međunarodne zajednice, radi smanjenja napetosti i stvaranja okruženja koje će omogućiti pravednu reintegraciju i uključivanje u odgovarajuće političke procese“, zaključuje naš sagovornik.

Pročitajte još:

Zatvorena biračka mesta, gradonačelnici na Severu nisi smenjeni, referendum propao

Bez ijednog glasa do zatvaranja biračkih mesta u Zvečanu, CIK-u se vraćaju prazni listići

Rode i Gero obišli Sever kako bi propatili glasanja – uveče zajednički stav o procesu

Do 15 časova glasalo nešto više od 200 birača na Severu, u Zvečanu nijedan

Barbano: EULEX sa KP i KFOR-om prati bezbednosnu situaciju oko biračkih mesta na Severu

Krasnići u Sočanici: Srpska lista institucije vidi samo za sebe, ne za građane

Do 11 časova na Severu glasalo 85 osoba

Sunjog u Čabri: EU angažovala 17 timova koji prate današnji referendum za smenu gradonačelnika na Severu

Vokriju „malo neprijatno“ što niko na biračkom mestu u Banjskoj ne govori srpski

Eljšani: Situacija je pod kontrolom, do sada nije bilo nikakvih problema

Radaković: Uočeno malo više kamera nego što je trebalo

Vuksanović: Birački centri u Zvečanu otvoreni na vreme, još uvek nemamo informacije koliko je glasalo

Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Na Severu danas referendum za smenu albanskih gradonačelnika uz bojkot SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.