Na Severu danas referendum za smenu albanskih gradonačelnika uz bojkot Srba

Građani Srbi skup mitrovica
FOTO: KoSSev

Piše: Tatjana Lazarević

(Nije pogrešno ništa u naslovu)

Glasanje za koje se ishod već unapred zna. 

Referendum koji je organizovan pošto su Srbi sami pokrenuli proces kako bi pokušali da smene gradonačelnike u četiri opštine – neće uspeti.

Nelegitimnim albanskim gradonačelnicima koji su izabrani prošle godine bojkotom srpskih glasača preostaće još najmanje godinu dana sigurne vlasti, ukoliko sami ne budu dali ostavke.

Potonje do sada nije bila opcija za Kurtijevu vladu, ali jeste bio najjednostavniji put za povratak – još uvek većinskog srpskog stanovništva u lokalne samouprave na Severu; time i u ostale institucije iz kojih su masovno istupili pre godinu i po dana.

Od tada su se okolnosti na Severu bitno promenile, u korist učvršćivanja kontrole i uticaja centralne vlasti u Prištini. Istovremeno slabi uticaj Srbije, Srpske liste, ali i samog stanovništva.

Po jutru se dan poznaje

Današnji dan će baš tako da izgleda: Da svih ima više od samih birača, na primer policije i medijskih ekipa.

U 7 sati jutros formalno bi trebalo da bude otvorenao 39 birališta na kojima se građani do 19 časova večeras izjašnjavaju jednim od dva ponuđena odgovora na samo jedno pitanje „Da li se slažete da (ime gradonačelnika) bude razrešen sa funkcije predsednika Opštine“.

Od kontejnera do Rajske banje

Ako oko ishoda nema nepoznanica, bilo ih je uoči samog održavanja referenduma za biračka mesta.

Pošto je preko 30 škola pri srpskom sistemu odbilo da se u njihovim prostorijama organizuje glasanje, CIK je pribegao opštinskim zgradama, kontejnerima, privatnim i privrednim objektima, škola u selima ili delovima Mitrovice u kojima živi albansko stanovništvo i jednom koledžu.

Postavljanje kontejnera više nije kuriozitet, s obzirom na to da je baš u njima organizovano glasanje za gradonačelnike prošlog aprila, što su Srbi takođe bojkotovali tada.

Ali jeste novina odluka da se instaliraju kamere i to da će se glasati i u Rajskoj Banji.

To je objekat koji su kosovske vlasti zaplenile i dale policiji na korišćenje nakon sukoba u Banjskoj prošlog septembra.

‘Put kojim se ređe ide’

Posle tragedije koja se završila ubistvom albanskog policijskog narednika, likvidacijom trojice srpskih napadača, sa više ranjenih, zaplenom vojnog naoružanja sa procenjenom vrednosti od 5 miliona evra i ugroženim međunarodnim položajem Srbije, a pre svega samih Srba na Kosovu, u veleobrtu na protekle mesece tada, predsednik Srbije i Srpske lista pozvali su da se što pre izađe na izbore.

To je značilo da se težim putem pokuša smena albanskih gradonačelnika, jer onaj najjednostavniji – da daju ostavke – za kosovskog premijera nije dolazio u obzir.

Nikada nije dovoljno podsećanja na masovno napuštanje kosovskih institucija pre godinu i po dana, i to uz listu jakih zahteva za vlasti u Prištini, koje su pokazale da ne popuštaju. Kao što jesu popustila prisećanja kod nekih šta su to sve tražili.

Podignute su barikade, pa raspuštene, da bi se godinu kasnije pokrenuo proces prikupljanja potpisa za referenduma o smeni onih koji su im mesta popunili. Pa tek onda da se organiziju novi izbori za povratak u institucije koje su Srbi sami napustili.

Uprkos komplikovanoj i čak, zakonski upitnoj proceduri, a uz snažnu međunarodnu podršku ovom procesu, nekoliko meseci od Vučićevog poziva, prikupljeni su neophodni potpisi i određen je datum za glasanje.

Igra brojevima

Da bi današnji referendum uspeo, potrebna je minimalna izlaznosti 50% plus 1 birač, što bi u ovom slučaju iznosilo 23.279 birača.

Po opštinama broj birača je sledeći:

U Severnoj Mitrovici: 18.796
U Leposaviću: 13.674
U Zvečanu: 7.209
U Zubinom Potoku: 6.877

Ali kada su prošle godine izabrani gradonačelnici na Severu, i pri tom konstituisane dve skupštine opštine, njih je u sve četiri opštine izabralo tek nešto više od ukupno 1,500 ljudi.

Drugim rečima, par stotina je bila mašina za instaliranje gradonačelnika koji će prekosutra verovatno proslaviti prvi rođendan.

Osim primetne diskrapance u potrebnom pragu za uspeh glasanja koji je višestruko viši kod jedne samo međufaze da bi uopšte i došlo do izbora, u odnosu na same izbore, tek se sada otvorio problem naduvavanja biračkih spiskova.

I to u jeku povećanog iseljavanja srpskog stanovništva, od par godina unazad i sa Severa i opštoj nesigurnosti i brizi onih koji ostaju. Cifre koje u javnost iznose srpski zvaničnici, prete da se približe referendumskom pragu.

Pravo glasa u četiri severne opštine ima 46.556 građana, što je za ovo glasanje čak 1.461 birač više u odnosu na lokalne izbore na severu 23. aprila prošle godine.

Prema podacima CIK-a 1.826 je novih birača sa pravom glasa, od kojih je 293 nakon vanrednih izbora 23. aprila 2023, navršilo 18 godina.

Takođe, 1.533 je birača je po prvi put upisano u Centralni registar građana, ili koji su nakon tih izbora promenili opštinu u odnosu na izbore od prošlog aprila.

Sa druge strane, uklonjeno je 365 imena – birača čija su imena obrisana sa spiska, jer su preminuli, promenili opštinu ili se odrekli kosovskih dokumenata nakon izbora prošlog aprila.

U još jednom veleobrtu, srpske stranke na Severu jedna za drugom su ovog meseca sinhrono saopštile da će, ili bojkotovati referendum, ili da zahtevaju odlaganje.

Glavna – Srpska lista pozvala je na bojkot referenduma, zbog „nemogućih uslova“, uključujući upravo to i da je za uspešnost referenduma, potrebna izlaznost 50 odsto plus jednog birača koji bi glasao za smenu.

Podršku Srpskoj listi nedavno je dao i srpski predsednik. „Na referendumu treba da dobijemo 50 + 1 od ukupno upisanih birača, a nema Srba koji žive 50 odsto. Zato je Srpska lista rekla – nemamo šta da učestvujemo, jer je fizički nemoguće da se to dogodi“.

Kad se pusti buva

Ono što predsednik sada ponavlja bilo je jasno još od početka – Srbi na Severu teško će dostići ovako visok prag izlaznosti.

Jasno je da se povlačenjem srpskih stranaka iz daljeg procesa zapravo sprečava davanje legitimiteta albanskim gradonačelnicima koji bi izvesno ostali na vlasti i kada bi Srbi danas u ovakvim okolnostima učestvovali u glasanju.

No, nije jasno zašto se krenulo u čitav proces ako se znalo da se ne može obezbediti makar jedan preko 50% izašlih glasača?

Zašto nisu pokušali da upregnu sve resurse i radili upravo na temeljnom organizovanju, i motivaciji, upravo 50% + 1 birača kako bi današnji referendum uspeo? Zašto je sada izostalo kolektivno glasanje čime se nekada dičilo?

Odgovor koji je plasiran u srpskom političkom kružoku na Severu da je izigran navodni „dogovor sa strancima da mi prikupimo potrebne potpise a Kurti naloži gradonačelnicima da daju ostavke – to će biti kompromis“, nikada se zapravo nije mogao učitati ni u jednom postupku kosovskih vlasti do sada.

Više od igre

Što se stranaca tiče, još su jednom izrazili žaljenje zbog odluke Srpske liste, podcrtavši da će se referendum ipak održati.

U pitanju je još jedno pružanje podrške „demokratskom i zakonskom procesu“ i „suverenim institucijama Kosova“.

Od njih su zahtevali još i da odgovore na zabrinutost građana i da deluje profesionalno tokom ovog procesa, a od Srpske liste da preispita svoje stavove, dok Srbi danas treba da iskoriste biračko pravo.

Iz kurtoaznih poruka diplomata, ponekad iskoči neko, kao što je ovog puta to učinio nemački ambasador sa izjavom da je Srpska lista zapravo „dala autogol“.

Istim fudbalskim rečnikom ali mnogo slikovitije objasnio je Vučić juče sa O’Brajanom koliko je teška pozicija Srbije i Srba oko Kosova: Nema fudbala, već samo u delu oko korner zastavice i to kada lopta ne sme da izađe u korner i ne sme da bude aut.

Čini se da neće biti zadovoljavajuće izlaznosti na referendumu na Severu u nedelju, dosadnijim rečnikom ‘složio’ se i Kurti uoči referenduma, okrivljujući Srbiju.

Nikada nismo mogli da dobijemo potvrdu informacije kako je navodno svojim gradonačelnicima prošle godine obećao da će redovno završiti svoj mandat u misiji na Severu.

Kada se već ubacuju buve u glavu, onda zamislite sliku kako se u opštinskom i vladinom kabinetu „baca novih pet“ već koliko sutra.

(Nije onih Đurićevih 5:0)

Tatjana Lazarević

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.