Tri žene iz porodice Tafaj osuđene zbog učešća u ISIS-u

Foto: RSE

Osnovni sud u Prištini kaznio je majku i njene dve ćerke na dve godine uslovne zatvorske kazne, zbog učešća u terorističkoj grupi tzv. Islamske države.

Sve tri su se iz Sirije vratile na Kosovo u aprilu prošle godine, sa još 29 žena i 74 dece.

Kako je sud objasnio presudu?

Šuhrete (Shyhrete) Tafaj i njene ćerke Meke Tafaj i Valjdete Tafaj Dačaj (Valdete Tafaj-Daçaj) iz Suve Reke, u centralnom Kosovu, priznale su krivicu, ali se nisu pojavile na ročištu kada je sudija Albina Šabani- Rama (Albina Shabani-Rama) saopštila presudu.

„Sud je prilikom izricanja kazne postupio u skladu sa odredbama za ublažavanje kazne jer je kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir priznanje krivice, njihovo ponašanje pre i posle izvršenja krivičnih dela, zato što ni jednom pre toga nisu imale problema sa zakonom, kao i njihovo stanje, pokajanje i obećanje da nikada u budućnosti neće počiniti krivična dela“, rekla je sudija.

U Siriju zbog muževa, tvrde advokati

Po rečima advokata, ove žene su primorali muževi da odu na ratišta u Siriji.

Advokatica Besmira Hoti, koja je branila optuženu Meke Tafaj, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je njena klijentkinja, zajedno sa majkom i sestrom, optužena za organizaciju i učešće u terorističkoj grupi tzv. Islamska država, a da je njihovo delovanje bilo u službi njihovih supruga.

„Moja klijentkinja lično bila je prisiljena od svog muža, uz obrazloženje da nekome treba da služi. Jednostavno nije znala gde ide. Kada je otišla, nije mogla da se vrati i bila je tamo sve dok se Kosovo nije umešalo u proces njihovog povratka“, kazala je ona.

Sličnost sa drugim procesima

Justina Frokaj (Justina Frrokaj) iz Kosovskog instituta za pravosuđe, koji inače vrši monitoring rada sudova, izjavila je da se sve žene koje su bile predmetom sudske obrade izjašnjavaju da su se pokajale za ono što su uradile.

„Te žene obično na prvim ročištima priznaju krivicu, ali i kažu da su to uradile jer su bile prisiljene od njihovih porodica, uglavnom od muževa. One su na osnovu optužnice Specijalnog tužilaštva otišle u Siriju kako bi se aktivno uključile u rat“, rekla je Frokaj.

Dodaje i da se skoro sve presude protiv tih žena iz Sirije svode na uslovne kazne.

U Siriji od 2014. godine

Šuhreta je inače sa svojim ćerkama otišla za Siriju 2014. Prvo su otišle ćerke, a onda im se pridružila i majka sa još dva sina. Jedan sin joj je ubijen, a drugi se vratio na Kosovo i prisustvovao je ročištu u petak.

Međunarodni stručnjak za terorizam, Adrijan Štuni (Adrian Shtuni), u razgovoru za RSE je rekao da su većina žena koje su otišle za Siriju bile svesne akcije koju su poduzele.

Štuni ukazuje na to da postoji i nerazumevanje u načinu na koji se one tumače samo kao žrtve.

„Žene nisu žrtve, neke jesu, ali neke nisu, neke su možda muževi odveli i bez dovoljno znanja, ali jedan dobar broj njih tamo je otišao i bez muževa. Ima i slučajeva da su uzele i decu bez odobrenja od muža i da su otišle“, kaže Štuni.

Smatra se da je u borbama u Siriji i Iraku učestvovalo preko 400 osoba sa Kosova, a preko 100 njih je ubijeno. Kosovo je u aprilu 2019. vratilo 110 svojih građana iz Sirije, među kojima je bilo 34 žena, 74 dece i četvorica bivših militanata.

KoSSev: Do sada osuđeno osam žena

Pored Šuhrete, Meke i Valjdete Tafaj, zbog „organizovanja i učešća u terorističkoj organizaciji“ osuđene su i Fljorina Zimeri (Florina Zymeri), Edona Beriša (Edona Berisha), Aferdita Muljoli (Aferdita Mulolli), Fatbarde Demoli (Fatbardhë Demolli) i Ćendresa Sfišta (Qendresa Sfishta).

Kosovsko Specijalno tužilaštvo, podiglo je optužnice protiv 12 žena zbog istog krivičnog dela.

Povezani članci:

Peta žena osuđena zbog učešća u ISIS-u

Juče tri priznanja i jedna presuda protiv žena sa Kosova zbog učestvovanja u ISIS-u

Treća žena sa Kosova osuđena na dve godine uslovno zbog učešća u ISIS-u

Dve nove optužnice i tri priznanja zbog učešća u terorističkim grupama

Žena sa Kosova osuđena na dve godine zatvora uslovno zbog učešća u terorističkoj grupi

Povratnica iz Sirije osuđena na Kosovu zbog pridruživanja ISIS-u

Optužnice zbog terorizma protiv još dve žene

Optužnica protiv još dve žene zbog pridruživanja ISIS-u

Optužnica i protiv sedme žene zbog pridruživanja Al-Nusri i ISIS-u

Kosovo: Optužnica protiv majke i dve ćerke zbog učestvovanja u aktivnostima ISIS-a

Kosovo: Optužnice protiv tri žene zbog pridruživanja ISIS-u

Vraćeno 110 lica iz Sirije na Kosovo, među njima i četiri borca

Pojačane policijske snage u i oko Centra za azil u kom su smešteni povratnici iz Sirije, četiri osobe u pritvoru zbog sumnje da su učestvovali u borbama

Povratnice iz Sirije pod istragom, kućni pritvor za njih deset

Vraćeno 110 lica iz Sirije na Kosovo, među njima i četiri borca

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.