Povratnica iz Sirije osuđena na Kosovu zbog pridruživanja ISIS-u

Specijalno tužilaštvo Kosova
Foto: BIRN

Tekst je preveden sa engleskog jezika sa Balkan Insight-a

Osnovni sud u Prištini osudio je povratnicu iz Sirije – Ćendresu Sfištu (Qendresa Sfishta) u četvrtak na uslovnu kaznu u trajanju od dve godine zbog učestvovanja u terorističkoj organizaciji nakon što se izjasnila krivom po svim optužbama.

Sfišta je jedna od više od 100 građana Kosova koji su pre devet meseci vraćeni iz kampova u Siriji. Po povratku je stavljena u kućni pritvor, zajedno sa još 10 žena, gde je čekala pokretanje sudskog postupka.

Ona je priznala Sudu da je otišla u Siriju i pružala logističke usluge suprugu koji se borio zajedno sa Islamskom državom (ISIS). Izjavila je da se kaje zbog svojih postupaka i da ih nikada ne bi ponovila.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je 2015. godine Sfišta napustila Kosovo preko Skoplja u Severnoj Makedoniji, zajedno sa suprugom Artanom Arapijem (Artan Arapi). Iz Skoplja su otišli za Tursku, a zatim stigli do svog odredišta, Sirije, kako bi se pridružili ISIS-u.

Tužilaštvo tvrdi da je Sfišta od ISIS-a primala mesečnu naknadu u iznosu od 200 američkih dolara za pružanje logističkih usluga svom suprugu koji je „aktivno učestvovao u ratovima kao član ISIS-a“.

Kako Tužilaštvo navodi, ona i njen suprug su više puta menjali prebivalište, zavisno od promena u teritorijama pod kontrolom ISIS-a, prelazeći iz Sirije u Irak i obrnuto sve dok se ISIS nije raspao u proleće 2019. Oni su se zatim predali i deportovani su na Kosovo u aprilu 2019. godine.

Budući da se Sfišta nije pojavila u Osnovnom sudu u Prištini u sredu – za kada je bilo zakazano ročište – ono je odloženo za četvrtak.

Dana 19. aprila 2019. godine, ukupno 110 građana Kosova vraćeno je iz Sirije, uključujući 74 dece, 32 žene i četiri muškarca. Devetoro dece se vratilo bez roditelja koji su ubijeni u borbama na Bliskom istoku.

Sud u Prištini istakao je da postoji osnovana sumnja da su se optuženi nalazili u zoni sukoba između Sirije i Iraka od 2014. do 20. aprila ove godine, kada su vraćeni.

Specijalni tužilac, Sulj Hodža (Syle Hoxha), rekao je za BIRN da su sve 32 žene povratnice sada pod istragom. „Istraga je otvorena pre izvesnog vremena, ali je prekinuta jer osobe nisu bile na teritoriji Kosova, što je otežalo njeno nastavljanje“, rekao je Hodža.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.