Kosovo: Optužnice protiv tri žene zbog pridruživanja ISIS-u

Sirija
Foto: Rodi Said, Reuters

Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je danas optužnice protiv tri žene osumnjičene za učešće u terorističkim grupama ISIS i Al-Nusra i oružanim sukobima u Siriji, saopšteno je iz tužilaštva.

Optužena S.S, tada maloletna, sumnjiči se da je maja 2014. zajedno sa sada pokojnim suprugom G.Dž. iz Prištine otputovala za Istambul i odatle u Siriju kako bi se pridružili terorističkoj organizaciji ISIS i Al-Nusra koje su delovale u Siriji i Iraku, gde je ostala do aprila 2019. kada je vraćena na Kosovo.

Za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi optužena je i L.L. koja je još 2013. takođe sa Kosova otišla u Tursku, a odatle u Siriju kako bi se pridružila ISIS-u i Al-Nusri.

Trećoj optuženoj M.M. stavlja se na teret udruživanje ili učestvovanje u stranoj vojsci ili policiji, u stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, u organizovanim grupama ili pojedinačno van teritorije Kosova.

M.M. se navodno jula 2015. zajedno sa, takođe sada pokojnim suprugom i sinom starim godinu i po dana, svesno i voljno uputila preko prelaza Đeneral Janković i završila u konfliktnoj zoni u Siriji, sa ciljem da se pridruži ISIS-u i da deluje u Siriji i Iraku, gde je boravila do povratka na Kosovo aprila 2019.

Pročitajte još:

Vraćeno 110 lica iz Sirije na Kosovo, među njima i četiri borca

Pojačane policijske snage u i oko Centra za azil u kom su smešteni povratnici iz Sirije, četiri osobe u pritvoru zbog sumnje da su učestvovali u borbama

Povratnice iz Sirije pod istragom, kućni pritvor za njih desetPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.