Optužnica protiv još dve žene zbog pridruživanja ISIS-u

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnice protiv žena sa Kosova – V. A. i E. S. kojima se stavlja na teret „organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi“. Od početka ovog meseca kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je ukupno devet optužnica protiv žena zbog pridruživanja ISIS-u.

Optužena V. A. je 18. maja 2014. godine, kako se navodi u optužnici, kako bi se pridružila terorističkoj organizaciji ISIS u Siriji, otputovala avionom sa prištinskog aerodroma za Istanbul, odakle je „prema uputstvu članova ISIS-a“ stigla do sirijskog grada Džarablus.

Kada je stigla u Siriju okrivljenu je sačekao K.A, borac ISIS-a, za kojeg se udala gde joj je uručeno i oružje. Ona je pružala i logističku podršku u zamenu za 50 dolara mesečno po osobi i paket sa prehrambenim proizvodima, navode iz tužilaštva.

Nakon što je njen suprug ubijen, ona je ostala u konfliktnoj zoni, dok je potom uhapšena od strane sirijskih snaga 2018. godine na granici sa Turskom, nakon čega je vraćena na Kosovo.

Optužnica je podignuta i protiv E. S. koja je 17. decembra 2014. s namerom da se pridruži ISIS-u, zajedno sa svojim suprugom M. S. napustila Kosovo preko prelaza Đeneral Janković, nakon čega je iz Skoplja, preko Istanbula stigla u Siriju.

Suprug optužene aktivno je učestvovao u ratovima u Siriji, dok je njen doprinos bio logističke prirode, uz novčanu naknadu od 100-150 dolara mesečno, kao i prehrambene pakete.

U međuvremenu, nakon smrti njenog supruga, udala se za B. F. – takođe borca ISIS-a, te je i dalje boravila i delovala u zonama sukoba u Siriji.

Nju su decembra 2018. u blizini granice sa Turskom uhapsile sirijske snage, nakon čega je 18. aprila 2019. vraćena na Kosovo.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je ukupno devet optužnica protiv žena u poslednjih mesec dana zbog „organizovanja i učestvovanja u terorističkoj grupi“ u poslednjih mesec dana. 

Prethodno, je 16. decembra optužnica podignuta protiv A.M-Z., dok su početkom meseca, za pridruživanje ISIS-u i Al-Nusri optužene i majka i dve ćerke – M.T, V.T.-D, i Š.T.

Krajem novembra za isto krivično delo, optužene su S.S., zatim L.L. i M.M. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.