Pojačane policijske snage u i oko Centra za azil u kom su smešteni povratnici iz Sirije, četiri osobe u pritvoru zbog sumnje da su učestvovali u borbama

Foto: Gazeta Blic

Vest je ažurirana.

Pojačane snage Kosovske policije raspoređene su u selu Vrani Do kod Prištine u kojem se nalazi centar za azil u kom je smešteno 110 osoba iz Sirije koji su prekjuče vraćeni na Kosovo, javlja Gazeta Express.

Policijske snage, osim što su raspoređene unutar samog Centra za azil gde pažljivo prate povratnike iz Sirije, su primećene i duž puta Priština – Podujevo. Mediji navode i da dvorište azila „vrvi od dece“.

Direktor Kosovske policije Rašid Ćaljaj (Rashid Qalaj) rekao je da još uvek ima ljudi sa Kosova koji su u konfliktnim zonama.

„Imamo informacije o 30 boraca koji su još uvek tamo. Među njima je i 49 žena i osmoro dece”.

Među povratnicima su 32 žene i 74 dece, od kojih devet bez roditelja, kao i četiri osobe za koje se sumnja da su učestvovali u borbama u Siriji.

Tim osobama, A.M., A.K., R.T. i V.Ć. određen je 48-časovni pritvor, potvrdio je tužilac Sulj Hodža Gazeti Express i dodao da je Osnovnom sudu u Prištini podnet zahtev za produžetak pritvora.

„Podneli smo zahtev sudu koji odluku treba da donese danas“, rekao je Hodža, prenosi Gazeta Express.

Inače, prema navodima prištinske Kohe, jedan od osumnjičenih, R.T. je maloletan.

20: 15 – Kasnije u toku dana, Osnovni sud je na zahtev Specijalnog tužilaštva odobrio pritvor trojici osumnjičenih. A.K. i V.Ć. se sumnjiče za „organizaciju i učešće u terorističkoj grupi“, dok se A.M. sumnjiči da je izvršio krivično delo „učešće u stranoj vojsci ili policiji“, javlja Koha.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.