Vraćeno 110 lica iz Sirije na Kosovo, među njima i četiri borca

povratnici iz Sirije ISIS
Foto: Gazeta Express

Sinoć je na Kosovo vraćeno 110 osoba iz Sirije, među kojima četiri osobe za koje se sumnja da su učestvovali u borbama u Siriji, 32 žene i 74 dece, od kojih devet bez roditelja, saopštio je danas kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri (Abelard Tahiri). Prema informacijama koje poseduje Kosovska policija, u konfliktnim zonama u Siriji ima još građana Kosova, prenose kosovski mediji.

„U ranim jutarnjim satima izvršena je operacija u kojoj je Kosovo uz pomoć SAD vratilo 110 građana koji su boravli u Siriji. Kosovo je bilo uspešno u sprečavanju građana da odlaze u ratne zone. Još uvek radimo na tome da vratimo one koji su bili u ratnim žarištima. Institucije pružaju pomoć svim povratnicima. Svi koji su počinili krivična dela u ratnim područjima biće kažnjeni u skladu sa zakonom. Operacija je počela oktobra prošle godine u saradnji sa nekoliko institucija. Cilj je da osiguramo da naši građani ne učestvuju u stranim sukobima i da se vrate u zemlju. Naša poruka je jasna da će Kosovo nastaviti da sprečava terorizam. Žene će biti rehabilitovane a deci je mesto u školama. Deca su pretrpela traumu, mi ćemo se pobrinuti da to prevaziđu”, kazao je danas Tahiri, prenosi RTK2.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pohvalila je Kosovo zbog repatricije 110 građana iz Sirije.

„Kosovo je dalo značajan primer za sve članove globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a i međunarodnu zajednicu koji treba da se prati. Pozdravljamo njihovo saosećanje koje su pokazali u prihvatanju povratka ovog velikog broja civila. Sjedinjene Države ostaju zahvalne Sirijskim demokratskim snagama na podršci u repatrijaciji i što nastavljaju da humano zadržavaju još stotinu ISIS boraca iz desetine zemalja,“ navodi se u saopštenju ove ambasade.

Direktor Kosovske policije Rašid Ćaljaj (Rashid Qalaj) rekao je da još uvek ima ljudi sa Kosova koji su u konfliktnim zonama.

„Imamo informacije o 30 boraca koji su još uvek tamo. Među njima je i 49 žena i osmoro dece”.

Svi povratnici iz Sirije koji nisu osumnjičeni za učešće u borbama u Siriji poslati su u Centar za azil u Vranidolu u Prištini gde će biti podvrgnuti medicinskim ispitivanjima od strane kosovskog Instituta za javno zdravlje nakon čega će biti pušteni nakon 72 časa, navode mediji.

Specijalno tužilaštvo Kosova održalo je konferenciju za novinare ovim povodom.

“Po dobijanju informacije od strane policije, doneli smo odluku da zatvorimo četiri građana Republike Kosovo koji su učestvovali u sukobima u Siriji, i očekuje se da se uskoro preduzmu pravne mere kako bi se osiguralo prisustvo okrivljenih u krivičnom postupku”, rekao je republički tužilac Kosova Aleksandar Ljumezi (Aleksander Lumezi), na konferenciji za štampu, prenose kosovski mediji.

“Poznato je iz kojih su mesta, njihov identitet, imena i prezimena, ali za sada neću iznositi ove informacije u javnost” rekao je.

„Povratak preko 100 naših građana iz Sirije, od kojih su većina žena i deca, omogućena je zahvaljujući izvanrednom radu naših institucija koje su blisko sarađivale sa međunarodnim partnerima. Sad je veoma važan profesionalni tretman svih povratnika. Takođe, svaka podrška njihovih rođaka i zajednica, pomaže povratnicima da se brže reintegrišu u naše društvo. Kosovo je orijentisano prema zapadnim vrednostima i posvećeno sa međunarodnim partnerima borbi protiv terorizma i ekstremizma koji narušava ove vrednosti“, poručio je kosovski predsednik Hašim Tači.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu pod sumnjom da su preduzeli akte terorizma i učešća u borbama izvan teritorije Kosova.

Kako je izjavio, kosovsko tužilaštvo istražuje još 156 osoba zbog sličnih radnji.

“Do sada, podigli smo optužnice protiv 119 osoba, dok je 156 njih još u fazi istrage” rekao je Ljumezi.

Specijalni kosovski tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha) izjavio je da je nalog za hapšenje ovih lica već bio na snazi, a istraga je bila suspendovana zato što do sada nisu bili dostupni kosovskim organima.

“Nalog za hapšenje izdat je protiv ovih lica. Nakon što su uhapšeni od policije, dovedeni su u tužilaštvo”, rekao je Hodža.

U međuvremenu, kako prenosi Insajderi, Osnovni sud u Prištini, izrekao je meru pritvora maloletniku za koga se sumnja da je bio deo terorističkih grupa.

Saopšteno je da je maloletnom licu, R.T.  izrečen pritvor u trajanju od mesec dana zbog navodne sumnje da je počinio krivično delo „udruživanje ili učestvovanje u stranoj vojsci ili policiji, stranim paravojnim formacijama ili policijskim snagama, u organizovanoj grupi ili pojedinačno van teritorije Republike Kosovo“ predviđeno članom 3. stav 3. Zakona o zabrani učešća u stranim oružanim sukobima van teritorije Kosova, piše Insajderi.

Insajderi: Broj građana Kosova koji su se priključili ratu u Siriji počeo je da se povećava krajem 2012. i početkom 2013. godine.

„Od 2012. godine pa sve do danas, 253 osoba muškog pola su u različitim periodima putovali u zonu konflikta i oni se tretiraju kao strani ratnici, teroristi,“ navodi se u odgovoru Kosovske policije.

Broj lica umrlih u zoni konflikta je 79, od kojih je 76 osoba muškog pola ubijeno, dok su tri lica, uključujući jedno lice muškog pola, jedno lice ženskog pola i jedno dete rođeno u zoni konflikta, prema izveštajima, umrli prirodnom smrću.

Više pročitajte na našoj tematskoj stranici: ISIS i Kosovo

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.