Optužnica i protiv sedme žene zbog pridruživanja Al-Nusri i ISIS-u

Specijalno tužilaštvo Kosova
Foto: Gazeta Express Specijalno tužilaštvo Kosova

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu protiv A.M-Z. zbog „organizovanja i učešća u terorističkoj grupi“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

A.M-Z. se tereti da je namerno i svesno 12. septembra 2014. zajedno sa suprugom i njihovom ćerkom, otputovala sa aerodroma „Adem Jašari“ u Prištini, u Istanbul, odakle je otišla u Siriju gde se pridružila terorističkim organizacijama ISIS i Al-Nusra.

U toku boravka u ratnim zonama, posećivala su ih različita lica, među kojima L.M., R.H. sa suprugom i drugi, a u tom periodu je dobijala i iznose od 50 do 150 dolara mesečno, prehrambeni paket i stvari za higijenu, dok je njen suprug A.M., vežbao sa sirijskom vojskom i držao predavanja u džamiji u gradu Minbixh, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Okrivljenu A.M-Z. su američke pravosudne institucije vratile na Kosovo 20. aprila 2019.

Ovo je sedma žena protiv koje je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu u poslednjih mesec dana. Prethodno, krajem novembra, za pridruživanje ISIS-u i Al-Nusri optužene su S.S., zatim L.L. i M.M. dok su početkom decembra, za isto krivično delo, optužene i majka i dve ćerke – M.T, V.T.-D, i Š.T.

Pročitajte još:

Kosovo: Optužnica protiv majke i dve ćerke zbog učestvovanja u aktivnostima ISIS-a

Kosovo: Optužnice protiv tri žene zbog pridruživanja ISIS-u

Vraćeno 110 lica iz Sirije na Kosovo, među njima i četiri borca

Pojačane policijske snage u i oko Centra za azil u kom su smešteni povratnici iz Sirije, četiri osobe u pritvoru zbog sumnje da su učestvovali u borbama

Povratnice iz Sirije pod istragom, kućni pritvor za njih desetPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.