Dve nove optužnice i tri priznanja zbog učešća u terorističkim grupama

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv dve osobe koje se terete za „organizovanje i učešće u terorističkim grupama“.

Okrivljena V.D. tereti se da je 30. marta 2015. svesno i namerno, u pratnji supruga M.B. otputovala iz Skoplja za Istanbul i dalje Siriju kako bi se pridružila terorističkoj organizaciji.

U pratnji V.D. i njene grupe bio je i drugi okrivljeni, F.D.  koji je na isti put i sa istom namerom, da se priključi terorističkoj grupi ISIS, otputovao sa suprugom, takođe okrivljenom G.A. i okrivljenima U.K. i V.K.

Iz Sirije je do sada vraćeno ukupno 32 žene i sve su pod istragom. V.D. je inače 12. žena protiv koje je podignuta optužnica zbog „organizovanja i učešća u terorističkim grupama“, a do sada su dve žene već osuđene na po dve godine zatvora uslovno.

Pored njih, prošle nedelje je na tri godine zatvora osuđen i jedan muškarac.

Juče i danas, krivicu za učešće u ISIS-u pred sudom su priznale i Aferdita Muljoli (Afërdita Mulolli), Florinda Zimeri (Florinda Zymeri) i Edona Beriša (Edona Berisha) kojima će presuda biti izrečena uskoro.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.