Tači: Sačuvajmo mir, Kosovo posvećeno završetku izrade statuta ZSO

Kosovski predsednik Hašim Tači
Kosovski predsednik Hašim Tači

Kao predsednik države pozivam građane i institucije da se uzdrže od svake vrste provokacija i sačuvaju mir u ovom veoma važnom trenutku za našu zemlju. Posvećeni smo održavanju mira i ni na koji način nećemo da ugrozimo cilj potpune normalizacije odnosa. Kosovske institucije posvećene su tome da završe rad na izradi statuta Zajednice srpskih opština. Ovako se, posle srpskog predsednika, danas oglasio kosovski, Hašim Tači, na dan završetka roka za izradu Statuta ZSO. Poruke su usledile nakon jučerašnjih tenzija i alarmantnih najava pojedinih beogradskih medija i tabloida po Srbe na Severu o novoj „Oluji“ i „zauzimanju“ Gazivoda, kao i otvorenog pisma srpskog predsednika Srbima na Kosovu, kojima je poručio da Oluje neće biti, a na koju je sam u više navrata tokom poslednjih meseci upozoravao. U Beogradu je zato danas održana i hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Srpski predsednik sastaće se za koji minut i sa srpskim patrijarhom Irinejom. U nastavku prenosimo izjavu kosovskog predsednika u celosti.

„Republika Kosovo je posvećena postizanju istorijskog, pravno-obavezujućeg sporazuma u poslednjoj fazi dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Tokom ovog putovanja neophodno je da se obezbedi trajni mir na Zapadnom Balkanu, Republika Kosovo će se striktno pridržavati obaveze održavanja mira i neće ni na koji način rizikovati cilj potpune normalizacije odnosa između dve zemlje.

Nakon osnivanja Upravljačkog tima, kosovske institucije su posvećene da završe rad na izradi statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu, na osnovu postignutog sporazuma 2013. i 2015. godine u Briselu između Kosova i Srbije i na osnovu odluke Ustavnog suda Republike Kosovo.

Stoga, kao predsednik države, pozivam sve građane, institucije i strane uključene u ovaj proces da se uzdrže od svake vrste provokacija i sačuvaju mir u veoma važnom trenutku za našu zemlju.“


Šta se juče dešavalo, te kakve su poruke stigle Srbima i javnosti iz Beograda, Prištine, predstavnika Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i međunarodne zajednice, čitajte u vestima:

Đurić: Srbi na KiM sa olakšanjem primili poruke Predsednika Srbije. Ništa neće preduzimati

„Podela je bežanje od normalizacije“

EU: Predsednici dogovorili da na terenu ne bude tenzija, to i očekujemo

ERP KiM: Incident na Severu pokrenuo bi nerede na jugu, politički predstavnici da pokažu uzdržanost

Vučić u otvorenom pismu građanima: Mir najveći interes, nove Oluje neće biti

Mediji: Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog Severa Kosova i „zauzimanja“ Gazivoda

Gaši i Kuoči: Bezbednosna situacija na Kosovu stabilna

Kosovska policija: Nismo uključeni u „scenarije“, informacije neosnovane i štetne

Tači: Predložiću ujedinjenje Preševske doline i Kosova, šanse za konačni sporazum male, Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova

KFOR izvodi vežbu širom Kosova

Ko laže narod da sve može da ostane po starom, a ko su izvođači radova?

Sever Kosova – priče o pripremi autonomije

Vučić: Demantovao sam sve tračeve koje su izmislili. Ništa se nije dogodilo i ako Bog da, nikad neće

Scenario dogovorenog incidenta na Severu za podelu Kosova? Sava Janjić: Politički lideri da odbace navode i obavežu se na dijalog

Apel vladike Teodosija protiv podele i razgraničenja: Međunarodna zajednica da ne dozvoli egzodusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.