Đurić: Lažne optužbe protiv države i agenturna delovanja

Marko Djuric

Srbija je sistemski oslabljena lažnim optužbama protiv države za scenarije protiv svog naroda na Kosovu, koje su izgovarali razni politički i verski predstavnici. Službe bezbednosti dobile su zadatke protiv tih agenturnih delovanja – ovo je poruka direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, nakon hitne sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je zakazao srpski predsednik, Aleksandar Vučić. Đurić je u svom današnjem obraćanju više puta pomenuo „agenturna delovanja“, ne preciziravši dalje detalje. Đurić se u svom obraćanju nije osvrnuo na višednevne najave kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o zahtevu za pripajanje opština južne Srbije, odnosno, kako ih kosovski zvaničnici nazivaju, „Preševske doline“ – Kosovu.

Umesto da glavna tema bude to da se ne sprovodi dogovor o Zajednici srpskih opština i posle 1930 dana, morali smo da razgovaramo o tome što su proteklih dana pojedini Srbi stvarali atmosferu u kojoj su optuživali sopstvenu državu da planira scenarije dogovorenih sukoba, kazao je Đurić.

U tim „agenturnim delovanjima“ učestvovali su „pojedini politički predstavnici, od Saše Jankovića, pa da ne nabrajam“ i verski predstavnici, dodao je.

Oni su, kako je naveo, govorili o lažnim scenarijima i nametnuli jednu vrstu psihoze, oni nisu delovali u interesu svoje zemlje, naveo je, ocenjujući i da su lažnim informacijama bili, zapravo, u funkciji Prištine.

Đurić je ponovio i svoju sinoćnu poruku iz studija RTS-a – da će Srbi sa KiM poslušati apel koji su dobili u otvorenom pismu Aleksandra Vučića, kao i da „neće nasedati na provokacije“.

Simić: Ne povlačimo nijedan potez da damo povod Albancima

U istom duhu se oglasio i poslanik u kosovskoj skupštini iz redova Srpske liste, Igor Simić.

„Kao što sam i rekao, mi nećemo povući nijedan potez koji će dati povod Albancima, Prištini i uopšte međunarodnim predstavnicima da koriste nasilje protiv Srba na Severu KiM. Bićemo u dosluhu sa svojom državom, sa predsednikom Vučićem, direktorom Markom Đurićem i Vladom Srbije u celini. Kao takvi, nećemo uraditi bilo šta što bi moglo da se protumači kao jednostrani potez protiv Srba na KiM,“ rekao je on pred crkvom Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

„Vojska i policija su dobile posebne zadatke u vezi sa ovim agenturnim delovanjima,“ rekao je Đurić.

Dodaje da se očekuje od organa bezbednosti da pojačano deluju i obavljaju svoj posao, „posebno zbog agenturnog delovanja“, koje je deo organizovanog scenarija u koji su umešane i strane službe.

Đurić je pojasnio da su na današnjem sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrane tri tačke: analiza političko-bezbednosne situacije na Kosovu sa osvrtom na trenutnu situaciju, stanje u našim sistemima bezbednosti i političko-bezbednosna situacija u našem i širem regionu.

On je naveo i da neće prestati da ukazuju na „licemerno ponašanje i Prištine i međunarodne zajednice“.

„Evo istekao je 4. avgust, ispostavio se da i njihov potpis ne vredi, kao što smo ukazivali i na to da potpis Prištine neće biti primenjen,“ naveo je on.

Sastanku u zgradi Predsedništva Srbije prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. 

Mesecima traju upozorenja o „Oluji“, „okupaciji“, „zauzimanju“ Severa od strane Prištine. Posle tekstova Večernjih novosti o akciji „Zlatna sablja“ i „odsecanju“ Severa, ista upozorenja više meseci u javnosti je iznosio i srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Iste najave juče su izneli i pojedini beogradski mediji i tabloidi, nakon čega je i zakazana današnja hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a srpski predsednik uputio otvoreno pismo Srbima na Kosovu, navevši da nove Oluje neće biti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.