Vučić u otvorenom pismu Srbima sa Kosova: Mir najveći interes, nove Oluje neće biti

Aleksandar Vučić predsednik Srbije

Posle informacije da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost sutra u 8 sati, jer bi, kako su pojedini mediji javili – „u narednih 48 sati moglo da dođe do destabilizacije bezbednosne situacije na severu KiM“, predsednik Srbije uputio je otvoreno pismo Srbima na Kosovu. „Nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija“- naveo je Predsednik. Građanima takođe poručuje: „Zato vas molim i pozivam da ne nasedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagujete mirno, civilizovano i dostojanstveno“; „nove ‘Oluje’ na KiM neće biti“; „mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrednost“. Poruku je imao i za KFOR i NATO. Od njih „posebno očekuje i zahteva“ da: „Mir zaštite tako što će sprečiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu ‘Gazivode’, trafostanicu ‘Valač’ ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak.“ Pismo, koje su objavili beogradski mediji – prenosimo u celosti:

„Dragi Srbi,

Sutra, 4. avgusta, ističe rok koji je Evropska unija dala privremenim insitucijama samouprave u Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma završe usvajanje Statuta Zajednice srpskih opština.

Dan pred istek najnovijeg roka za obaveze Prištine u formiranju Zajednice srpskih opština i na 1930. dan od kada je Priština potpisom preuzela tu obavezu, obistinjuju se i potvrđuju sva upozorenja i sumnje koje sam iskazivao svo vreme. Priština ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih opština.

Dragi Srbi, molim vas da u vezi sa ovim ne preduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili delu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas.

I baš zbog toga, u ovim danima u našoj južnoj pokrajini, ali i manjem delu međunarodne zajednice, glasno se čuje reč i jasno vidi delovanje onih koji, umesto da izvršavaju preuzete obaveze prema Srbiji i Srbima, ovaj period koriste da u srpski narod na Kosovu i Metohiji, svakodnevnim pretnjama i organizovanim širenjem glasina, unesu nemir i strah, priželjkujući paniku, sa ciljem izazivanja nepoverenja u državne institucije Srbije, stvaranja podele među političkim predstavnicima Srba na KiM i ukupnog slabljenja naše pozicije u osetljivoj fazi pregovora.

Dragi sugrađani, upravo iz ovih razloga, nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagujete mirno, civilizovano i dostojanstveno, a mi ćemo biti predani tome da vam političkim metodama obezbedimo sigurnost i budućnost na tim prostorima.

Srbija je danas spremna da izvrši svoju obavezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon. Nove ‘Oluje’ na Kosovu i Metohiji neće biti. Mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrednost, koju pored svega drugog nastojimo da zaštitimo i kroz teške razgovore koje vodimo sa političkim predstavnicima Albanaca i međunarodne zajednice.

Osim nas, koji smo tome iskreno posvećeni, očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini jeste i primarni zadatak misije KFOR i NATO, od kojih posebno očekujem i zahtevam da mir zaštite tako što ce sprečiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu ‘Gazivode’, trafostanicu ‘Valač’ ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak.

Zbog vaše i budućnosti cele Srbije nastavićemo da se na isključivo miran način zalazemo za kompromisno i sveobuhvatno rešavanje odnosa na Kosovu i Metohiji, i nećemo stati sve dok za naš narod ne obezbedimo u svakom pogledu više nego što imamo danas.

Vama i vašim porodicama od srca želim sve najbolje.

Aleksandar Vučić,
Predsednik Republike Srbije“.

Pročitajte još:

Mediji: Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog Severa Kosova i „zauzimanja“ Gazivoda

Kosovska policija: Nismo uključeni u „scenarije“, informacije neosnovane i štetne

Tači: Predložiću ujedinjenje Preševske doline i Kosova, šanse za konačni sporazum male, Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova

KFOR izvodi vežbu širom Kosova

Ko laže narod da sve može da ostane po starom, a ko su izvođači radova?

Sever Kosova – priče o pripremi autonomije

Vučić: Demantovao sam sve tračeve koje su izmislili. Ništa se nije dogodilo i ako Bog da, nikad neće

Scenario dogovorenog incidenta na Severu za podelu Kosova? Sava Janjić: Politički lideri da odbace navode i obavežu se na dijalogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.