KFOR izvodi vežbu širom Kosova

KFOR izvodi vežbu širom Kosova/Foto: KFOR
KFOR izvodi vežbu širom Kosova/Foto: KFOR

KFOR izvodi „planirane vežbe“ širom Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – ovom porukom se NATO vojna misija na Kosovu i Metohiji obratila javnosti uz fotografije i video snimak svojih jedinica kako krstare putevima. Vidljivi su – američki hameri, jedinice italijanskih Karabinjera, pripadnici ukrajinske vojske. Američke jedinice viđene su tako posle dužeg vremena i na Jarinju. Kadrovi kretanja jedinica KFOR-a dolaze u jeku spekulacija, ali i upozorenja o mogućim nemirima na Severu.

Kadrovi kretanja jedinica KFOR-a dolaze u jeku spekulacija, ali i upozorenja o mogućim nemirima na Severu.

Više meseci traju alarmantna upozorenja o mogućim nasilnim scenarijima na Severu Kosova. Najdrastičnije najave više puta iznosio je predsednik Srbije i vrhovni komandant srpske vojske, Aleksandar Vučić, sa upozorenjima za Oluju na Severu. Ugledni beogradski list Večernje novosti objavio je prethodno detalje akcije „Zlatna sablja“ o „otkidanju Severa“.

U međuvremenu aktuelizovali su se i izjave i medijski napisi o podeli Kosova – i u Beogradu i u Prištini, a vladika raško-prizrenski Teodosije, nedavno je izašao sa apelom da se ne dozvole rešenja koja bi dovela do  egzodusa Srba, protiveći se podeli.

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, prekjuče je upozorio na „opasne informacije koje cirkulišu Kosovom o skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na Severu“.

„Demantovao sam sve (nepristojne) tračeve koje su izmislili. Ništa se nije dogodilo i ako Bog da, neće“ – rekao je potom predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući juče u studiju Pinka.

Vežba se izvodi kako bi se „održala spremnost“ i „operativna sposobnost“ kojima se „garantuje mirno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja“ – saopštio je KFOR.

Ove nedelje je na Severu Kosova boravio i admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga u Napulju, zajedno sa komandantom KFOR-a, Salvatoreom Kuočijem.

Vojnicima KFOR-a kojih je na Kosovu preko 4.000 mogu da se priključe i timovi za brzo reagovanje. Ne očekujemo probleme ni kratkoročno, ni dugoročno – naveo je on.

Septembra će na Kosovu da bude raspoređeno i preko 125 vojnika bataljona za helikopterske napade Nacionalne garde vojske Tenesija.

Jedinice američkog KFOR-a na prelazu Jarinje/Foto: KoSSev
Jedinice američkog KFOR-a na prelazu Jarinje/Foto: KoSSev
Jedinice KFOR-a na vežbi/Foto: KFOR
Jedinice KFOR-a na vežbi/Foto: KFOR
Jedinice KFOR-a na vežbi/Foto: KFOR
Jedinice KFOR-a na vežbi/Foto: KFOR


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.