ERP KiM: Incident na Severu pokrenuo bi nerede na jugu, politički predstavnici da pokažu uzdržanost

Manastir Gračanica

„Još jednom glasno apelujemo na političke predstavnike u Beogradu i Prištini da pokažu uzdržanost i sve postojeće probleme rešavaju mirnim putem. Takođe apelujemo i na međunarodne predstavnike, naročito na KFOR, da po svaku cenu spreče moguće incidente koji bi imali nesagledive posledice za sve“ – ovom porukom se oglasio vladika raško-prizrenski Teodosije. Njegov novi apel javnosti usledio je posle informacija o mogućim incidentima na severu Kosova, koji bi, kako ocenjuju iz ERP KiM – poslužili „stvaranju situacije na terenu koja bi cementirala teritorijalnu podelu i trajno ugrozila civilno stanovništvo“. „Ako bi došlo do takvog incidenta, bili bi ugroženi mnogi životi, što bi neposredno pokrenulo nerede i u južnim delovima KiM“ – poručuju iz ove eparhije. Saopštenje prenosimo u celosti.

„Ovih dana smo svedoci više uznemirujućih informacija koje nam dolaze od naših vernika, ali se šire i sredstvima javnog informisanja. Reč je o eventualnom oružanom incidentu na severu Kosova koji bi mogao da pokrene čitav niz neželјenih posledica za naš narod, ne samo na Severu već posebno južno od Ibra i ugrozi naše najvažnije svetinje.

Sve više i bez ustezanja govori se u javnosti o scenariju teritorijalne podele ili tzv. korekcije granica Kosova i Metohije između Beograda i Prištine. Jasno je da bi u tom kontekstu takav incident, bilo u vidu proglašenja navodne autonomije Severa ili zauzimanja jezera Gazivoda od strane Kosovske policije, neposredno poslužio stvaranju situacije na terenu koja bi cementirala teritorijalnu podelu i trajno ugrozila civilno stanovništvo. U svim tim scenarijima koji su trenutno na nivou spekulacija, klјučna opasnost jeste mogući prodor naoružanih pripadnika Kosovske policije na sever Kosova radi ‘zavođenja reda’, na šta bi neminovno Srbi sa severa morali da odgovore. Ako bi došlo do takvog incidenta, bili bi ugroženi mnogi životi, što bi neposredno pokrenulo nerede i u južnim delovima Kosova i Metohije.

Kao Episkop i arhipastir našeg vernog naroda na ovom prostoru još jednom glasno apelujemo na političke predstavnike u Beogradu i Prištini, da pokažu uzdržanost i sve postojeće probleme rešavaju mirnim putem. Takođe apelujemo i na međunarodne predstavnike, naročito na KFOR, da po svaku cenu spreče moguće incidente koji bi imali nesagledive posledice za sve.

Napominjemo, da ukoliko bi neko eventualno dogovoreno planirao ovakve incidente, kao izgovor za izvesne političke odluke koje bi usledile, pre ili kasnije će se suočiti sa sudom Božijim, naroda i istorije.“

Novi apel vladike Teodosija usledio je posle današnjih alarmantnih najava pojedinih beogradskih medija po Srbe na Severu Kosova i informacije da je za sutra zakazana hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a potom i otvorenog pisma predsednika Srbije, Aleksandra Vučića – kosovskim Srbima. Vladika se prethodno oglašavao protiveći se podeli Kosova, na šta su oštro reagovali čelni ljudi Srpske liste i sam srpski predsednik. Oštre reakcije stigle su i nakon upozorenja igumana Visokih Dečana, Save Janjića, o „opasnim informacijama“ koje, kako je naveo, cirkulišu Kosovom o „skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na Severu“.

A osim današnjih poruka i najava iz Beograda, Srbima na Kosovu je stiglo i niz poruka iz Prištine. Kosovski predsednik, Hašim Tači, održao je još jednu u nizu konferencija za medije, te ponovo govorio o „korekciji granica“ i zvanično potvrdio da će u dijalogu Beograda i Prištine da predloži „ujedinjenje Preševske doline i Kosova“. Za razliku od ranijeg optimizma, sada je naveo da su šanse za postizanje konačnog obavezujućeg sporazuma male.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, održao je vanredni sastanak Saveta za bezbednost Kosova. Situacija na Kosovu je ocenjena kao stabilna i mirna, a institucije su u „povećane spremnosti“.

Upitan o „upozorenju o proglašenju autonomije na Severu“, Haradinaj je rekao da je to „retorika iz Beograda“, poručivši:

„Ako neko izlazi van okvira kosovskih zakona i sporazuma, zakon će da radi, nema dileme, dobiće svoj odgovor. Što se tiče severa, uvek smo pozdravili dolazak svakog građanina sveta i dočekan je dobro u bilo kom delu Kosova, svako ko ulazi na teritoriju Kosova u cilju ometanja javnog reda i mira, dobiće odgovor našeg zakona. Mi smo u stanju spremnosti ukoliko dođe do prekida zakona i reda,“ naveo je Haradinaj, a preneo Express.

Kosovska policija reagovala je na navode pojedinih kosovskih medija da je za sutra planirana „rizična“ akcija KP-a na Severu, te izjave kosovskog poslanika iz redova Samoopredeljenja da se boji „eskalacije situacije na Severu“.

Ove informacije i izjave su „neosnovane“ i „štetne“ – naveli su, pozivajući građane da ne budu „žrtve dezinformacija i spekulacija“.


Pročitajte još:

Vučić u otvorenom pismu građanima: Mir najveći interes, nove Oluje neće biti

Mediji: Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog Severa Kosova i „zauzimanja“ Gazivoda

Kosovska policija: Nismo uključeni u „scenarije“, informacije neosnovane i štetne

Tači: Predložiću ujedinjenje Preševske doline i Kosova, šanse za konačni sporazum male, Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova

KFOR izvodi vežbu širom Kosova

Ko laže narod da sve može da ostane po starom, a ko su izvođači radova?

Sever Kosova – priče o pripremi autonomije

Vučić: Demantovao sam sve tračeve koje su izmislili. Ništa se nije dogodilo i ako Bog da, nikad neće

Scenario dogovorenog incidenta na Severu za podelu Kosova? Sava Janjić: Politički lideri da odbace navode i obavežu se na dijalog

Apel vladike Teodosija protiv podele i razgraničenja: Međunarodna zajednica da ne dozvoli egzodusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.