Scenario dogovorenog incidenta na Severu za podelu Kosova? Sava Janjić: Politički lideri da odbace navode i obavežu se na dijalog

Sava Janjic called out Srpska Lista's lack of interest in the road construction at Visoki Decani

„Kosovom cirkulišu razne opasne informacije među kojima je i ona o skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na severu KiM koji bi bio okidač za reakcije na obe strane i koji bi stvorio de fakto podelu na terenu. KFOR tvrdi da je odlučan da spreči nasilјe, ali zabrinutost postoji među narodom. Politički lideri na obe strane – i u Beogradu, i u Prištini – moraju odlučno da odbace i demantuju navode o eventualnoj insceniranoj teritorijalnoj podeli kroz nasilјe i ponovo se obavežu na miran dijalog koliko god on trajao. U protivnom, snosiće ogromnu političku i moralnu odgovornost“ – napisao je iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić.

Iguman manastira Visoki Dečani u međuvremenu je na svom Fejsbuk nalogu podsetio i na to, kako je naveo, i šta Srbi imaju južno od Ibra:

„Za one koji su zaboravili šta još to imamo na Kosovu i Metohiji, i to južno od Ibra, da podsetimo:

– Dve trećine od 120.000 Srba sa ženama i decom žive južno od Ibra, najviše u Kosovskom Pomoravlјu, oko Gračanice i Štrpca, a samo jedna trećina na Severu Kosova;

– 140 crkava u kojima služe sveštenici Eparhije raško-prizrenske, od kojih neki žive sa po četvoro dece u etnički čisto albanskim mestima;

– 10 aktivnih manastira sa preko 100 monaha i monahinja u njima;

– Bogoslovija u Prizrenu sa više od 80 đaka, profesora i radnika;

– 4 UNESCO spomenika: Pećku Patrijaršiju, Dečane, Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku, koji su istovremeno i najznačajniji spomenici srpske kulture;

– Društvenu i privatnu imovinu desetina hilјada lјudi, kao i prirodna blaga, o čemu državne institucije imaju tačnije podatke.

Naravno, sve je to važno i za druge lјude koji ovde žive i sa kojima želimo da živimo u miru. Valјda je dovolјno vazduha i vode za sve i valјda smo u stanju da konačno poštujemo jedni druge kao lјudi koji nisu mogli da biraju u kom će se narodu i na kom prostoru roditi.“

U poruci javnosti, na svom Fejsbuk nalogu, takođe je naveo da je veoma važno da se „ove uznemirujuće vesti odgovorno demantuju sa svih strana“, a sa, kako je ponovo podcrtao, obostranim obavezivanjem na miran dijalog:

„Čvrsto se nadam da će međunarodna zajednica posebno SAD i EU sprečiti neodgovorne pojedince i grupe na obe strane da isprovociraju nasilјe u kome bi stradali nevini lјudi i vredni istorijski i kulturni spomenici kao u neredima 2004. Za Kosovo i region to bi bio strašan korak nazad. Dijalog mora da se vrati garantovanju bezbednosti za sve lјude i poštovanju lјudskih prava.“

Danas je na Severu Kosova boravio admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga u Napulju, zajedno sa komandantom KFOR-a, Salvatoreom Kuočijem.

Obojica su poručili da je pitanje podele političko pitanje koje bi trebalo da se rešava kroz dijalog.

Na pitanje da li KFOR i NATO imaju saznanja o eventualnim nasilnim scenarijima na terenu i da li u tom slučaju mogu da garantuju bezbednost Srbima širom Kosova, Fogo je naveo da „svaki put kada se razgovara o kontroverznim političkim rešenjima za probleme na Balkanu, postoji potencijal za nemir“.

„Neki ljudi imaju tendenciju da svoja neslaganja iznesu na ulicu. Ja im jako preporučujem da to ne čine ili da, ako to rade, da to učine mirno, kao u svim civilizovanim demokratijama,“ dodao je.

U Prištini je danas kosovski predsednik, Hašim Tači, održao vanrednu konferenciju za medije.

On je napise u medijima o podeli Kosova nazvao „lažnim vestima“, navevši i da nema podele, ali je istovremeno, kako su preneli kosovski mediji, poručio da „ima korekcije granice sa Srbijom“.

Ranije danas, Kancelarija za KiM Vlade Srbije, posle informacije o kamenovanju srpske škole kod Lipljana, izrazila je sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se „dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“.

„Nećete etničke granice? Nećete razgraničenje sa Albancima? Pa nema problema, kažite ljudima da se spremimo onda za Vranje, za jedno 40-50 godina“ – poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prošle nedelje, posle apela vladike raško-prizrenskog Teodosija protiv podele Kosova.

Ali ta izjava je bila optimistična, ocenio je potom Predsednik Srbije:

„To će biti za 20 godina, a ne za 40 godina.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.