Ko laže narod da sve može da ostane po starom, a ko su izvođači radova?

U jeku izjava i napisa u medijima o podeli Kosova kao mogućem rešenju za kosovskometohijsko pitanje – stigla je i vest da od prvog januara naredne godine neće biti granice između Kosova i Albanije. „Veliku Albaniju“ ministar vojni, Aleksandar Vulin, koristi već mesecima za objašnjenje zašto je potrebno „razgraničenje“ kao rešenje za Kosovo, navodeći da je to zarad „zaustavljanja širenja“ ‘velike Albanije’. U tom maniru danas je usledio i najnoviji talas reakcija srpskih zvaničnika na ovakvu informaciju iz Tirane. Upravo su najave o, kako to oni vide – Velikoj Albaniji – razlog zašto pitanje Kosova treba da se rešava. „Lažu narod da sve može da ostane po starom“; „Ne postoji velika cena za postizanje mira“; „Branićemo naš narod gde god da je“ – samo su neke od današnjih poruka. Ovako hitre i žustre reakcije su, međutim, na učestale najave kosovskog predsednika Hašima Tačija u poslednjih nekoliko dana o „pripajanju“ dela opština južne Srbije sa Kosovom (mahom) izostale.

Simić: Da sprečimo Veliku Albaniju, svi koji su protiv dogovora zagovaraju Veliku Albaniju

„Nama je potrebno održivo rešenje koje će sprečiti stvaranje Velike Albanije, svi oni koji su protiv rešavanja i protiv dogovora su u stvari oni koji zagovaraju da se ovakve stvari dešavaju, da Albanci nastave sa ispunjavanjem pretnji, a jedna od tih pretnji je i stvaranje Velike Albanije“ – poručio je poslanik u skupštini „Republike Kosovo“ iz redova Srpske liste, Igor Simić za Kontakt plus radio.

„Razgraničenje“, „podela“, „razmena teritorija“…

Razgraničenje, podela, razmena teritorija – sve su opcije za rešenje kosovskog pitanja, u medijima i kod pojedinih zvaničnika.

Podeli se u javnom apelu usprotivio vladika eparhije raško-prizrenske Teodosije. Usledile su reakcije od predstavnika Srpske liste.

„Kao da je navodno podela loše rešenje, kao da je razgraničenje loše rešenje, a svi ti ljudi, koji pišu ta otvorena pisma, imaju kosovske lične karte i srpske lične karte i ne bi me začudilo čak da imaju lične karte nekih zemalja koje su bili sponzori te kosovske nezavisnosti“ – kazao je prvi čovek Srpske liste – najveće stranke kosovskih Srba, u kosovskom sistemu i gradonačelnik kosovske opštine Severna Mitrovica, Goran Rakić.

Vladika je dospeo i u beogradske tabloide zbog svojih kosovskih ličnih dokumenata koje inače poseduju Srbi sa Kosova i Metohije, pored srpskih dokumenata, uključujući i političke predstavnike.

Srpska lista zagovara podelu – predaju Metohije

Ipak sa, kako su naveli, medijskim progonom, protive se intelektualci, novinari, aktivisti, nekadašnji političari, koji su medijima uputili i protestno pismo zbog, kako su istakli, napada na SPC i ERPKiM. Oni, takođe, podršku za Veliku Albaniju vide upravo u Srpskoj listi:

„Medijski progon Srpske pravoslavne crkve, njenog arhijereja g. Teodosija i Eparhije raško-prizrenske pokrenut je samo zbog njihovog protivlјenja ideji podele Kosova između Srbije i buduće Velike Albanije. Srpske vlasti i Srpska lista, sada je to jasno, jer maske su pale, zagovaraju podelu Kosova i predaju cele Metohije Velikoj Albaniji.“

„Srpska lista je, kako je poznato, organizacija pod punom kontrolom partije na vlasti u Republici Srbiji, Srpske napredne stranke. Napadi na Episkopa raško-prizrenskog Teodosija i Crkvu počeli su posle sastanka rukovodstva Srpske liste sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem; „Pozivamo srpske vlasti da obuzdaju svoje ‘izvođače radova’ iz tzv. Srpske liste. Setimo se medijskih napada na Olivera Ivanovića i tragedije koja se dogodila 16. januara“ –  poručili su takođe.

U jednoj od svojih najnovijih izjava o granicama govori i kosovski predsednik Hašim Tači, podseća ovaj radio.

Šta se događa na graničnom prelazu?

Na prelazu „Vrbnica“, odnosno „Morina“ između Kosova i Albanije, odnosno, prema srpskom ustavu – Srbije i Albanije – prošle nedelje pušteni su u rad novi objekti za integrisano upravljanje granicom, a u prisustvu šefica evropskih misija u Prištini i Tirani, Natalije Apostolove i Romane Vlahutin, i dva zamenika premijera iz Prištine i Tirane takođe.

Pre dva meseca, skupština Kosova usvojila je rezolucije o ukidanju rominga između Kosova i Albanije i ukidanju kontrola na prelazima – Vrbnica, Ćafa Prušit i Morina.

Tači je i danas ponovo poručio da je neprihvatljiva podela, ali i da bi „Preševska dolina mogla da postane deo Kosova“.

Iako najave stižu direktno od najvišeg kosovskog zvaničnika, Simić tvrdi da su to „medijske spekulacije“ koje on, kaže, ne želi da komentariše. Ali on zaključuje da je Tači jedan od dvojice pregovarača u Briselu:

„Mesto gde se vode pregovori jeste Brisel, ljudi koji vode pregovore su predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači i mislim da je potrebno da svako ko ima iskrenu želju da dođe do konačnog rešenja, da svoj doprinos tome, a ne da daje nekakve izjave kojima će otežati pregovaračke pozicije i jedne i druge strane.“

A mir za Simića, on konstatuje – nema cenu:

„Često se spominje šta je cena, ne postoji velika cena za postizanje mira, mir nam je potreban svima na Balkanu, a posebno Srbima na KiM.“

Vulin: Zaustaviti Veliku Albaniju

„Opasnost od Velike Albanije je ono što destabilizuje čitav region. Najava da će se ukidati nekakve granice između Albanije i Kosova, kao da je Kosovo nezavisna zemlja, govori o teritorijalnim pretenzijama Albanije prema delu srpske teritorije. Ali neka se niko ne zavarava da će se Velika Albanija zaustaviti ili da bi se zaustavila samo na teritoriji Republike Srbije“ – nova je poruka srpskog ministra vojnog Aleksandra Vulina.

Kaže da je Velika Albanija razlog za brigu čitavog Balkana, te da očekuje od međunarodne zajednice reakciju i da „nesreća koju ona izaziva mora biti zaustavljena pre nego što do nesreće dođe“.

Vulin poručuje i da su spremni da „uvek zaštite svoju teritoriju i svoj narod bez obzira gde on živi.“

Đurić: Od Velike Albanije nema ništa

„Enver Hodža je mrtav, od Velike Albanije nema ništa i neće biti ništa, a Kosovo i Albanija inače nemaju granicu, nego granicu imaju Srbija i Albanija i to u dužini od 111 km,“ sa druge strane poručuje direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Poziva se i na Rezoluciju 1244 po kojoj:

„Mi smo ti koji imamo pravo da koristimo granične prelaze, podsetiću, Ćafa Prušit i Vrbnica i po Rezoluciji 1244 imali bi smo pravo da tamo imamo i naše osoblje, ali za to izgleda nikoga više nije briga, kao što izgleda nikoga više nije briga ni u Međunarodnoj zajednici za ovakve huškačke i preteće izjave, koje svakoga dana dolaze od različitih albanskih predstavnika.“

I on očekuje reakciju međunarodne zajednice i ističe da:

„Ovo podcrtava još jednom i koliko su neozbiljna i neodgovorna nastojanja nekih kod nas ovde u ostatku Srbije, koji zagovaraju tezu da ne treba ništa da rešavamo, i koji lažu narod da sve može da ostane po starom. Ne znam samo šta misle i šta misle šta trebamo da sačekamo, je l’ treba da sačekamo da Albanci ispune jednog dana neku od svojih pretnji?“.

Ni Vulin, ni Đurić nisu komentarisali najave Hašima Tačija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.