EU: Predsednici dogovorili da na terenu ne bude tenzija, to i očekujemo

EU očekuje – kako su se Aleksandar Vučić i Hašim Tači i dogovorili na poslednjem sastanku u Briselu – da neće biti zategnutosti na terenu koja bi mogla da ugrozi zajednički cilj normalizacije odnosa – saopštila je služba za Spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije. Saopštenje dolazi u jeku najnovijih tenzija na relaciji Beograd-Priština.

„U trenutku dok su obe strane u potpunosti zajedno s visokom predstavnicom EU posvećene utvrđivanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji, EU očekuje – kako su se dvojica predsednika dogovorila na sastanku dijaloga na visokom političkom nivou 18. jula u Briselu – da neće biti zategnutosti na terenu koja bi mogla da ugrozi zajednički cilj normalizacije odnosa,“ stoji u saopštenju.

Nove tenzije zabeležene su dan pred istek roka za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Iz službe Federike Mogerini navode da se, „kako razumeju i dalje radi“ na izradi Statuta ZSO, te dodaju da su se Beograd i Priština dogovorili o „jasnim odrednicama i rokovima, uključujući izradu nacrta statuta Asocijacije/Zajednice u roku od četiri meseca od početka rada Upravljačkog tima“.

„Čim Upravljački tim zvanično izvesti EU o tome dokle je stigao u svom radu, to će biti uključeno u sledeći susret u Briselu na visokom političkom nivou (predstavnika Beograda i Prištine)“ – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podvlači i da su „Briselski sporazum iz 2013. i sporazumi iz avgusta 2015. temelj za rad Upravljačkog tima“, a da EU radi s obe strane da bi garantovala primenu svih sporazuma postignutih u dijalogu.

Posle učestalih, višemesečnih upozorenja i alarmantnih najava srpskog predsednika Aleksandra Vučića po Sever Kosova – ranije danas stigle su nove. Pojedini beogradski mediji i tabloidi javili su da je Predsednik Republike i vrhovni komandant srpskih vojnih snaga zakazao za sutra u 8 sati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Pozivajući se na saznanja i potvrdu iz srpskog predsedništva, kao razlog za sednicu naveli su „informaciju“ da bi „u narednih 48 sati moglo da dođe do destabilizacije bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije“.

Nakon ove informacije, Srbima sa Kosova Predsednik se obratio otvorenim pismom. Usledio je potom i još jedan apel javnosti vladike raško-prizrenskog Teodosija.

Šta je poručio Predsednik Republike, a šta vladika, te kakve su bile poruke iz zvanične Prištine, čitajte u vestima:

ERP KiM: Incident na Severu pokrenuo bi nerede na jugu, politički predstavnici da pokažu uzdržanost

Vučić u otvorenom pismu građanima: Mir najveći interes, nove Oluje neće biti

Mediji: Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog Severa Kosova i „zauzimanja“ Gazivoda

Gaši i Kuoči: Bezbednosna situacija na Kosovu stabilna

Kosovska policija: Nismo uključeni u „scenarije“, informacije neosnovane i štetne

Tači: Predložiću ujedinjenje Preševske doline i Kosova, šanse za konačni sporazum male, Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova

KFOR izvodi vežbu širom Kosova

Ko laže narod da sve može da ostane po starom, a ko su izvođači radova?

Sever Kosova – priče o pripremi autonomije

Vučić: Demantovao sam sve tračeve koje su izmislili. Ništa se nije dogodilo i ako Bog da, nikad neće

Scenario dogovorenog incidenta na Severu za podelu Kosova? Sava Janjić: Politički lideri da odbace navode i obavežu se na dijalog

Apel vladike Teodosija protiv podele i razgraničenja: Međunarodna zajednica da ne dozvoli egzodusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.