Mediji: Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog Severa Kosova i „zauzimanja“ Gazivoda

Foto: Tanjug / Zoran Mirković
Foto: Tanjug / Zoran Mirković

Vest je ažurirana

Posle učestalih, višemesečnih upozorenja i alarmantnih najava srpskog predsednika Aleksandra Vučića po Sever Kosova – danas nova. Pojedini beogradski mediji i tabloidi javljaju da je Predsednik Republike i vrhovni komandant srpskih vojnih snaga zakazao za sutra u 8 sati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Pozivajući se na saznanja i potvrdu iz srpskog predsedništva, kao razlog za sednicu navode „informaciju“ da bi „u narednih 48 sati moglo da dođe do destabilizacije bezbednosne situacije na severu Kosova i Metohije“.

„Britanci spremaju ‘Oluju’ na Kosovu! London napravio strašnu grešku, na pomolu novi pogrom Srba!“ – javlja Informer.

„Otkrivamo pakleni plan za osvajanje Severa KiM: Albanci spremaju Oluju, hoće etnički čist Kosmet!“ – javlja Kurir.

„Postoje operativna saznanja da će Albanci uz pomoć NATO pokušati da zauzmu Gazivode,“ javlja Blic.

U jeku najava medija za Sever Kosova, Gazivode i opštinu Zubin Potok, iz Prištine još jedna vest o najsevernijoj opštini na Severu. Kosovski mediji preneli su saopštenje kosovskog ministarstva nakon sastanka:

„Ministar za infrastrukturu Palj Ljekaj primio je danas na sastanak gradonačelnika Zubinog Potoka Stevana Vulovića, sa kojim je potpisao sporazume o saradnji za dva projekta ove opštine. Vrednost ova dva projekta je 626.000 evra i važni su za ekonomski razvoj i turizam ove oblasti, kao i za slobodno i neometano kretanje za sve naše građane.

Ljekaj je rekao da je svrha ovog memoranduma finansiranje ova dva infrastrukturna projekta opštine Zubin Potok, što će uticati na poboljšanje života građana i da će svi zahtevi ove opštine za infrastrukturne projekte, ali i za druge projekte – imati njegovu podršku.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović, rekao je da će ova dva projekta biti od velike pomoći građanima njegove opštine i za veći razvoj turizma u ovoj opštini.“

Palj Ljekaj i Stevan Vulović
Palj Ljekaj i Stevan Vulović

„Naime, kako se saznaje, kosovski Albanci za subotu ujutru pripremaju upad na sever Kosova i otimanje akumulacije Gazivode kako bi onemogućili da Srbi dobiju bilo šta na Kosovu“ – javio je Pink.

„Kako se saznaje upad na sever Kosova ima za cilj da onemogući formiranje Zajednice srpskih opština za šta rok ističe sutra, 4. avgusta, i napravili srpsku pregovaračku poziciju nepovoljnijom za pregovore u Briselu. Vojska Srbije, srpska policija i bezbednosne službe su u stanju pripravnosti,“ preneo je isti medij.

Blic navodi i da će se na sednici razgovarati o tome „kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji“.

U Prištini je takođe održan vanredni sastanak tamošnjeg Saveta za bezbednost, nakon kojeg je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, ocenio da je situacija na Kosovu „mirna i stabilna“, ali je zatražio i da institucije budu u stanju „spremnosti“.

„Zatražio sam da se poveća spremnost institucija u zemlji u slučaju bilo kakvog remećenja. Situacija je mirna i stabilna. Svi treba da se osećaju bezbedno,“ rekao je Haradinaj, prenose prištinski mediji.

I dok srpski mediji prenose da je Haradinaj nakon ovog sastanka upozorio Srbe sa Severa, kosovski navode da je upozorenje Srbima stiglo u vezi sa „autonomijom“.

„Upitan o upozorenju o proglašenju autonomije na severu, Haradinaj je rekao da je to retorika iz Beograda,“ preneo je Express.

„Ako neko izlazi van okvira kosovskih zakona i sporazuma, zakon će da radi, nema dileme, dobiće svoj odgovor. Što se tiče severa, uvek smo pozdravili dolazak svakog građanina sveta i dočekan je dobro u bilo kom delu Kosova, svako ko ulazi na teritoriju Kosova u cilju ometanja javnog reda i mira, dobiće odgovor našeg zakona. Mi smo u stanju spremnosti ukoliko dođe do prekida zakona i reda,“ naveo je Haradinaj, a preneo Express.

On je dodao da nema nikakvih informacija, ali je dodao da „šta god da bude da državne institucije mogu da odgovore“.

Alarmantne najave po Sever traju od kraja maja. Najdrastičnije najave više puta iznosio je predsednik Srbije i vrhovni komandant srpske vojske, Aleksandar Vučić, upravo sa upozorenjima za Oluju na Severu. Ugledni beogradski list Večernje novosti objavio je prethodno detalje akcije „Zlatna sablja“ o „otkidanju Severa“.

U međuvremenu aktuelizovali su se i izjave i medijski napisi o podeli Kosova – i u Beogradu i u Prištini, a vladika raško-prizrenski Teodosije, nedavno je izašao sa apelom da se ne dozvole rešenja koja bi dovela do  egzodusa Srba, protiveći se podeli.

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, prekjuče je upozorio na „opasne informacije koje cirkulišu Kosovom o skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na Severu“.

„Demantovao sam sve (nepristojne) tračeve koje su izmislili. Ništa se nije dogodilo i ako Bog da, neće“ – rekao je potom predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući u studiju Pinka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.