Tači o ZSO: Ponovno otvaranje teme korak unazad za Kosovo, rizik od stvaranja Republike Srpske

Kosovski predsednik Hašim Tači
Foto: Kosovsko predsedništvoss

Ponovno otvaranje pitanja Zajednice srpskih opština predstavlja „udarac protiv državnosti Kosova“, poručio je danas iz Prištine kosovski predsednik, Hašim Tači, nedelju dana nakon što se ova tema našla na stolu u Briselu u sklopu nove runde dijaloga između Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija.

„Ponovno otvaranje pitanja o Zajednici u Briselu predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac na državnost Kosova i kršenje suvereniteta, postoji opasnost da se stvori ‘Republika Srpska na Kosovu'“, rekao je Tači.

Smatra ujedno da je pokretanje tema kao što su „ZSO, imovina i druge“, agenda Srbije, preneo je Zeri.

Niko nema prava da sedne da razgovara ili pregovara, a kamoli da tvrdi da postiže novi sporazum o Zajednici”, rekao je Tači.

Podcrtao je da je to pitanje rešeno 2013. godine, podsetio na odluku kosovskog Ustavnog suda, uz naznaku da se sve mora raditi u skladu sa kosovskim zakonima.

Tači je nešto ranije na ceremoniji održanoj u Prištini povodom proslave jevrejske Nove godine govorio i o sporazumu o „ekonomskoj normalizaciji“, koji je potpisan u Vašingtonu 4. septembra, ali i postizanju „sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije“.

Kazao je da samo SAD mogu da dovedu do potpisivanja ovakvog sporazuma.

„Druga nastojanja su uzaludna, ona su gubljenje vremena“, dodao je Tači, prenosi Gazeta Express.

Podsetimo, formiranje Zajednice srpskih opština dospelo je ponovo u žižu javnosti nakon što je ova tema pokrenuta prošle nedelje u sklopu nove runde dijaloga u Briselu. Delegacije predvođene predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, odnosno kosovskim premijerom, Avdulahom Hotije osim ove, otvorili su i temu uzajamnih finansijskih potraživanja, a o kojima bi, kako je najavljeno, trebalo da se detaljnije razgovara ovog četvrtka na ekspertskom nivou.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, je nakon sastanka u Briselu u više navrata izjavljivao da Kosovo „ne beži“ od primene sporazuma o ZSO, ali i da će do toga doći nakon što Srbija prizna Kosovo.

Ovakva izjava naišla je na kritiku zvaničnog Beograda.

„Zar vi stvarno mislite da su u Srbiji svi idioti… da postoji neka nevidljiva sila koja će da izvrši pritisak na nas ili da će neko da me opije, otruje pa da to prođe“ – izneo je potom srpski predsednik, stav zvaničnog Beograda, povodom zahteva da se ZSO formira tek nakon priznanja.

Poslanici pokreta Samoopredeljenje, sa druge strane, uputili su poziv kosovskom premijeru da podnese izveštaj Odboru za zakonodavstvo povodom izjava da će Kosovo primeniti sporazum o ZSO, naznačivši u više navrata da je presudom kosovskog Ustavnog suda ovakav projekat „odbačen kao neustavan“.

KoSSev: Albanci protiv Zajednice, Ustavni sud još 2015. potvrdio da se osnuje

Do sada su listom kosovski zvaničnici i brojni eksperti sa kosovske strane imali nepodeljen negativan stav prema uspostavljanju ZSO-a, iako se šest od 15 tačaka Prvog okvirnog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine (Briselski sporazum) odnosi na zajednicu opština sa srpskom većinom, a što je dodatno potvrđeno potpisivanjem tehničkog sporazuma o njenom uspostavljanju 25. avgusta 2015. godine.

Krajem iste godine kosovski Ustavni sud u dva navrata izjasnio se protiv legalnosti uspostavljanja ZSO-a.

I dok je u prvom oglašavanju u novembru 2015. doneo odluku da se sporazum iz avgusta privremeno suspenduje, mesec dana kasnije, odlučio je da, iako sporazum o ZSO nije „u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova“, Asocijacija/zajednica sa srpskom većinom, „bude uspostavljena kao što je predviđeno prvim sporazumom, ratifikovanim od strane skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsednice Republike Kosovo“. Ta odluka je stupila na snagu istog dana, ali zajednica srpskih opština još uvek nije uspostavljena.


Pročitajte još:

Mustafa: Pratim napade na Hotija koji stižu od LVV i predsednika Srbije u vezi sa ZSO

LVV: Rušenje Hotijeve vlade pitanje dana, sporazumom iz Vašingtona Hoti „uklonio granicu sa Srbijom“

Vučić o formiranju ZSO nakon priznanja: Gluposti i besmislice, mislite da su svi u Srbiji idioti

Hoti: Pristali smo na „Mini Šengen“ zbog insistiranja SAD, ZSO „državna obaveza“

Đurić Hotiju: Neće biti sporazuma dok se ne ispuni dogovor o ZSO

Hoti u Briselu traži viznu liberalizaciju, prvo sporazum pa ZSO

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Hoti: Imamo obavezu da osnujemo Asocijaciju, moramo pažljivo da pripremimo statut u skladu sa Ustavom

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.