Hoti: Imamo obavezu da osnujemo Asocijaciju, moramo pažljivo da pripremimo statut u skladu sa Ustavom

ZSO transparent
ZSO

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova)

U raspravi o dijalogu između Kosova i Srbije, premijer Hoti je govorio i o sporazumu o osnivanju Asocijacije opština sa srpskom većinom.

Hoti: Bez SAD i EU, sporazum između Kosova i Srbije ne može da se postigne

Hoti je rekao da je bilo mnogo pogrešnih interpretacija u vezi s takvim sporazumom, ističući da on nije proglašen neustavnim, već je samo primedba Ustavnog suda koju bi Vlada trebalo uzeti u obzir prilikom izrade statuta Asocijacije.

„Sporazum o Asocijaciji nije proglašen neustavnim. Ustav je dao svoje primedbe koje bi Vlada trebalo uzeti u obzir pri izradi statuta Asocijacije“, rekao je Hoti, prenosi Express.

Šef vlade rekao je da je osnivanje Asocijacije obaveza koju je Kosovo preuzelo i kao takva trebalo bi da bude uspostavljena u skladu sa Ustavom Republike Kosovo.

„Obaveza države Kosovo je da uspostavi ovu Asocijaciju. To bi trebalo biti uspostavljeno u skladu sa ustavom zemlje“, rekao je dalje Hoti.

Premijer je dalje rekao da još uvek nema ništa u pogledu osnivanja Asocijacije, jer su prošle samo dve nedelje od kako je preuzeo funkciju, ali kaže da će se pažljivo uskladiti sa Ustavnim sudom Republike Kosovo u vezi sa izradom statuta Asocijacije.

„Ako smo se obavezali, uspostavićemo ga u skladu sa Ustavom. Bićemo oprezni u ovom procesu. Pre izrade statuta u vladi, mi ćemo se pobrinuti da statut bude u skladu sa Ustavom Republike Kosovo“, dodao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.