U Prištini proslavljena jevrejska Nova godina, pročitano pismo Netanjahua

Event për Vitin e Ri Hebraik 5781 (Drejtpërdrejt)

Event për Vitin e Ri Hebraik (Drejtpërdrejt)

Posted by Hashim Thaçi on Tuesday, September 15, 2020

Nepune dve nedelje nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu kojim su se Izrael i Kosovo obavezali na uzajamno priznanje, u Prištini je proslavljena i jevrejska Nova Godina. Pročitana je poruka izraelskog premijera, Benjamina Netanjahua, u prisustvu najviših kosovskih zvaničnika. A preko video bima obratio se i Ričard Grenel.

„U ovoj Novoj godini pružam ruku prijateljstva građanima Kosova“, istaknuto je u poruci izraelskog premijera.

Kosovo (Priština) i Izrael su se usaglasili na uzajamno priznanje, tačka je sporazuma koji je Avdulah Hoti potpisao u Vašingtonu 4. septembra.

Uz podsećanje na preuzete obaveze sporazumom iz Vašingtona, Netanjahu je poručio da bi ovo mogao biti „početak nove ere usled čega će narodi dve zemlje imati koristi“.

„Optimista sam da mnogo toga možemo postići zajedničkim radom i iskreno se nadam da ćemo to i videti. Duboko cenim stalnu posvećenost jevrejske zajednice na Kosovu da nas približi jedne drugima“, rečeno je u pismu.

Jevrejska Nova godina okupila je u Prištini najviše kosovske zvaničnike – predsednicu kosovskog parlamenta, Vjosu Osmani, kosovskog predsednika, Hašima Tačija, kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, ali i lidera najveće opozicione stranke na Kosovu – Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija i druge.

Kako prenose prištinski mediji, video porukom obratio se i izaslanik američkog predsednika za dijalog između Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Grenel je uz čestitke povodom praznika, čestitao još jednom povodom odluke o međusobnom priznavanju između Kosova i Izraela.

Tači: Tramp postigao nemoguće

Kosovski predsednik, Hašim Tači, u svom obraćanju, istakao da je potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu 4. septembra, američki predsednik „postigao nemoguće“.

Kazao je da samo SAD mogu da dovedu do potpisivanja „sporazuma o uzajamnom priznavanju“ između Beograda i Prištine.

„Druga nastojanja su uzaludna, ona su gubljenje vremena“, dodao je Tači, prenosi Gazeta Express.

Dodao je da će ujedno Kosovo stati uz Izrael u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

„Nova jevrejska godina obeležena je uzajamnim priznavanjem dve zemlje“, poručio je kosovski premijer, Avdulah Hoti, na istom događaju.

Kosovska vlada juče je ujedno s ciljem jačanja odnosa između Izraaela i Kosova i „promovisanja sećanja na holokaust i borbu protiv antisemitizma“ donela odluku da se naloži da nadležna tela „preduzmu sve neophodne proceduralne i pravne korake za priznavanje antisemitskog rečnika i ponašanja“.

Odluka je doneta na predlog ministarstva spoljnih poslova i dijaspore koje predvodi Meljiza Haradinaj Stubla iz AAK.

Tramp i izraelski premijer su po potpisivanju sporazuma poručili da je „Kosovo prva muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Izraelu“.

Sa druge strane, Srbija se ovim sporazumom obavezala da će da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.