Priština: Koalicioni partneri o dijalogu, nema neslaganja, potrebna bliža koordinacija

haradinaj mustafa
FOTO: RTK2

Danas su se u Prištini sastali lideri stranaka u vladajućoj koaliciji. Glavna tema razgovora  bila je dijalog između Beograda i Prištine. Nema neslaganja između koalicionih partnera, ali je potrebna bliska koordinacija za naredne korake, poručeno je nakon sastanka.

Koalicioni partneri na Kosovu – lider AAK, Ramuš Haradinaj, LDK, Isa Mustafa i lider NISMA-e, Fatmir Ljimaj, sastali su se danas u Prištini, nakon prošlonedeljnog potpisivanja sporazuma u Vašingtonu i ovonedeljnog sastanka između delegacija Beograda i Prištine u Briselu gde su otvorene nove dve teme.

„Ne postoji neslaganje u koalicijii, potrebna je bliža koordinacija, jasno donošenje odluka, profesionalna priprema i jača politička podrška u koracima koje ćemo preduzimati“, rekao je nakon današnjeg sastanka lider NISMA-e, Fatmir Ljimaj, prenosi prištinska Koha.

Prema navodima Ljimaja, stvoren je „novi trenutak“ na kosovskoj političkoj sceni nakon potpisivanja Sporazuma u Vašingtonu.

„Vidimo da se dinamika dijaloga promenila, novi je trenutak na političkoj sceni Kosova, mi kao partneri moramo biti pažljivi, ozbiljni, da se obavežemo da ćemo iskoristiti ovaj zamah i postići dogovor što pre“, naveo je Ljimaj.

Ljimaj je dodao da je „povratak SAD u proces dijaloga najbolja vest za Kosovo“.

Upitan o tački sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu, a koja se odnosi na Jezero Gazivode, Ljimaj navodi da ovim jezerom „upravlja Kosovo, a izvodljivost je nešto drugo“.

Podsetimo, tačka Sporazuma potpisanog u Vašingtonu koja se odnosila na jezero Gazivode postala je predmet rasprave između koalicionih partnera neposredno pre samog potpisivanja, usled čega je ujedno lider AAK zapretio da će napustiti koaliciju, a potom, kada je, kako je sam potvrdio, tačka izmenjena, pristao da podrži sporazum,

Ova tačka nalaže da su se „obe strane složile da će sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD-a i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije o izvodljivosti za potrebe podele jezera Gazivode/Ujmani kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“.

Prema navodima prištinskih medija, u prvoj verziji nacrta sporazuma stajalo je da su se obe starne složile da će „deliti jezero Gazivode kao pouzdan izvor vode i energije“, što je demantovao kosovski premijer Avdulah Hoti.

Ljimaj je ujedno zatražio da se tačke sporazuma postignutog u Vašingtonu detaljnije razjasne.

Koha prenosi da je konferenciji prisustvovao i lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji, međutim, nije odgovarao na pitanja o stabilnosti koalicije.

Gazeta Express je potom prenela izjavu lidera AAK, Ramuša Haradinaja, koji je poručio da je današnji sastanak održan na njegov zahtev.

Rekao je da je sastanak bio koristan, te da se razgovaralo o „mnogim aspektima dijaloga“.

Hoti u Briselu traži viznu liberalizaciju, prvo sporazum pa ZSO

I dok koalicioni partneri razgovaraju o novim potezima kosovske vlade, kosovski premijer, Avdulah Hoti, je u novoj zvaničnoj poseti Briselu, gde se sastao sa evropskim zvaničnicima.

Hoti je sa predstavnicima Evropskog parlamenta razgovarao o viznoj liberalizaciji, ali i još jednom preneo poruku da Kosovo „zanimaju trajna rešenja koja se postižu međusobnim priznanjem“.

Hoti je, tokom govora u Evropskom komitetu za spoljne odnose, istakao da sporazum potpisan u Vašingtonu dopunjuje dijalog u Briselu i da predstavlja „veliki korak ka sveobuhvatnom priznanju“.

Ponovio je još jednom da Kosovo ne „beži“, od primene sporazuma postignutog 2015. u Briselu o Zajednici srpskih opština, ali i da, kako prenosi Tanjug, primeni sporazuma mora prethoditi dogovor o svim pitanjima između Beograda i Prištine.

Govoreći o drugoj temi koja je pored ZSO ovog ponedeljka pokrenuta u Briselu između delegacija Beograda i Prištine – međusobna finansijska potraživanja, Hoti navodi da ona podrazumevaju „dogovor oko sukcesije i dugovanja na osnovu ratne odštete“, preneli su prištinski mediji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.