Đurić Hotiju: Neće biti sporazuma dok se ne ispuni dogovor o ZSO

Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

„Neće biti nikakvog sporazuma i dogovora dok Priština u potpunosti ne ispuni dogovor o Zajednici srpskih opština“, poručio je danas kosovskom premijeru, Avdulahu Hotiju, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, danas je iz Brisela, kako je preneo Tanjug, pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta rekao da Priština neće odstupiti od Sporazuma o Zajednici srpskih opština, ali i da će ga primeniti tek po postizanju finalnog dogovora s Beogradom.

Poručio je da kosovski zakoni podrazumevaju najviše evropske standarde za nemanjinske zajednice.

Govoreći o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu održanoj ovog ponedeljka, potvrdio je da je osim ZSO, pokrenuta i tema međusobnih finansijskih potraživanja.

Kada je reč o ovoj temi, Hoti navodi da ona podrazumeva dogovor oko sukcesije i dugovanja na osnovu ratne odštete, preneo je Tanjug.

Vest o izjavi Hotija pratila je reakcija direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića.

„Neće biti nikakvog sporazuma i dogovora dok Priština u potpunosti ne ispuni dogovor o Zajednici srpskih opština, sa čime, podsetiću, kasni sedam i po godina“, poručio mu je Đurić.

Još jednom je ponovio da kosovski premijer, mora da „prekine kampanju laži o sadržini razgovora“, naznačivši da „sto puta ponovljena laž ne može promeniti činjenicu da samoproglašeno Kosovo nije država“.

„Bilo kakvo uslovljavanje sprovođenja onoga što je do sada dogovoreno u Briselu obesmišljava čitav pregovarački proces i udaljava nas od svakog novog dogovora“, poručio mu je Đurić.

Pročitajte još:

Hoti u Briselu traži viznu liberalizaciju, prvo sporazum pa ZSO

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.