Mustafa: Pratim napade na Hotija koji stižu od LVV i predsednika Srbije u vezi sa ZSO

Isa Mustafa
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst izvorno preveden sa albanskog)

Predsednk Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, prokomentarisao je reakciju pokreta Samoopredeljenje (LVV) u vezi sa Asocijacijom opština sa srpskom većinom.

U objavi na Fejsbuku, Mustafa je rekao da prati napade na premijera Hotija iz Pokreta Samoopredeljenje, s jedne strane i od predsednika Srbije, sa druge, u vezi sa Udruženjem („Zajednicom“ kako je LVV zove).

Komentarišući navode Samoopredeljenja na konferenciji za novinare da će „braniti odluku Ustavnog suda u vezi sa Asocijacijom opština sa srpskom većinom od bilo koga, a posebno od nelegitimnog premijera Hotija“, Mustafa je objavio odluku Ustavnog suda o Asocijaciji iz 2015.

„U međuvremenu, presuda Ustavnog suda nalaže: Ustavni sud u skladu sa članom 84 (9) u vezi sa članom 112.1 Ustava, shodno članu 20 Zakona i pravila 56 (a) poslovnika, na sednici održanoj 21. decembra 2015. godine, većinom glasova odlučuje da:

1. Proglasi zahtev prihvatljivim

2. Konstatuje da će se Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom osnovati, kako je predviđeno prvim sporazumom, ratifikovanim od strane skupštine Republike Kosova i proglašeno od strane predsednice Republike Kosovo…, navodi se u odluci.

Mustafa poručuje – „hajde da zaključimo da Samoopredeljenje pristaje da se osnuje Asocijacija prema Sporazumu koji je potpisao g. Tači, kako je odlučio Ustavni sud“.

„U međuvremenu, Vučić se složio da u Sporazumu o principima koji smo potpisali 2015. godine da će Asocijacija biti uspostavljena nakon što Ustavni sud utvrdi da su odluka Vlade i Statut (uključujući njegove izmene i dopune) u skladu sa Ustavom. Ova odredba se ne nalazi u Prvom sporazumu“, zaključio je Mustafa u objavi.

Mustafa je bio premijer koji je potpisao sporazum iz 2015. Ustavni sud je utvrdio da je taj sporazum u više od 23 tačke u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

KoSSev: „Nismo ni za Mustafinu, ni za Tačijevu Zajednicu“

Sa Mustafinim tumačenjem ne slaže se članica pokreta Samoopredeljenje, Aljbuljena Hadžjiu.

U reakciji koja je potom usledila, Hadžiju je odgovorila Mustafi – pokret Samoopredeljenje nije ni za Tačijevu ni za Mustafinu zajednicu.

“Presudom Ustavnog suda se praktično odbacuje ideja o ‘Zajednici’, a koju je Tači potpisao u aprilu 2013. godine, a Mustafa 2015. U principu i u praksi, može se reći da je nemoguće imati Republiku i Zajednicu. Isa Mustafa, koji je reagovao sa puno gorčine, pokušavajući da opravdava sebe povodom Zajednice iz 2015. godine, zaboravio je da je podržao i onu iz 2013. godine”, navela je ona.

Sa druge strane, navodi da se pokret Samoopredeljenje „snažno usprotivio i protiv i jedne i druge zajednice“.

„Mi nismo ni za Tačijevu zajednicu, kao što nismo ni za Mustafinu, jer su obe ‘Zajednice Srbije’, na šta smo vas na vreme upozorili i oštro se usprotivili. Sada znamo da ste u mukama povodom trećeg pokušaja, ali ste bez legitimiteta, bez legaliteta. Možete se zareći Vučiću, ali ti zaveti se tiču samo vas. Suverenitet i jedinstvo Kosova se ne mogu se promeniti. Kosovo je Republika”, poručila je Mustafi Hadžiju.

KoSSev: Albanci protiv Zajednice, Ustavni sud još 2015 potvrdio da se osnuje

Do sada su listom kosovski zvaničnici i brojni eksperti sa kosovske strane imali nepodeljen negativan stav prema uspostavljanju ZSO-a, iako se šest od 15 tačaka Prvog okvirnog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine (Briselski sporazum) odnosi na zajednicu opština sa srpskom većinom, a što je dodatno potvrđeno potpisivanjem tehničkog sporazuma o njenom uspostavljanju 25. avgusta 2015. godine.

Krajem iste godine kosovski Ustavni sud u dva navrata izjasnio se protiv legalnosti uspostavljanja ZSO-a.

I dok je u prvom oglašavanju u novembru 2015. doneo odluku da se sporazum iz avgusta privremeno suspenduje, mesec dana kasnije, odlučio je da, iako sporazum o ZSO nije „u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova“, Asocijacija/zajednica sa srpskom većinom, „bude uspostavljena kao što je predviđeno prvim sporazumom, ratifikovanim od strane skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsednice Republike Kosovo“. Ta odluka je stupila na snagu istog dana, ali zajednica srpskih opština još uvek nije uspostavljena.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.