Vučić o formiranju ZSO nakon priznanja: Gluposti i besmislice, mislite da su svi u Srbiji idioti

Zar vi stvarno mislite da su u Srbiji svi idioti… da postoji neka nevidljiva sila koja će da izvrši pritisak na nas ili da će neko da me opije, otruje pa da to prođe – još jednom je srpski predsednik, Aleksandar Vučić podcrtao kosovskom premijeru stav zvaničnog Beograda, povodom njegovog zahteva da se Zajednica srpskih opština formira tek nakon što Srbija prizna Kosovo.

„Sramota je da niko ne reaguje i ne kaže da su to gluposti i besmislice, a evo ja mu poručujem da su to gluposti i besmislice, evo ja mu poručujem“, rekao je predsednik Srbije nakon svečane promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

Iako „ne voli da se junači u domaćoj javnosti“ kaže da je Hotiju u Briselu u više navrata to ponovio, a ukupno pet puta samo na poslednjem sastanku između delegacija Beograda i Prištine.

„Ali oni valjda misle da postoji neka nevidljiva sila koja će da izvrši pritisak na nas i da će ne znam šta da se dogodi, da me neko opije, otruje ili, ne znam šta pa da tako nešto prođe“, poručio je predsednik, naznačivši da je Priština formiranje ZSO preuzela kao obavezu na osnovu Briselskog sporazuma.

„To je pre sedam i po godina potpisano. Sedam i po godina jednu jedinu obavezu niste ispunili i sad kažete ‘šta je bilo, bilo je mi sada idemo na novi sporazum a vi lepo nas da priznate, a mi ćemo onda da formiramo zajednicu srpskih opština. Zar vi stvarno mislite da su u Srbiji svi idioti, ili možda neko drugi. Ko god da misli, nema ništa od tog posla“.

Čovek neka zaboravi na to, ali ako mu je tako draže da sebe hrabri i da svoje sunarodnike hrabri, neka tako nastavi, ali ja mislim da je to štetno i loše

Predsednik se ujedno osvrnuo i na uspostavljanje avio linije Beograd-Priština, o čemu su srpska i kosovska delegacija iznele namere još u Berlinu prošle godine, a potvrdile ih prošlonedeljnim sporazumom u Vašingtonu.

Kaže da ne misli da će do toga doći ovih dana, ali i da se nada da će do toga doći.

„Mislim da je to dobro, da je svaka vrsta povezivanja odlična i da je apsolutno slobodan protok robe, kapitala, ljudi i usluga i od interesa za Srbe i Albance“.

Podsetio je da je za 21. septembar zakazano otvaranje američke agencije za razvoj u Beogradu, ali i da će razgovarati i o projektima sa evropskim partnerima, među kojima je i izgradnja autoputa na relaciji Niš-Priština.

„Sa našim evropskim partnerima već smo dogovorili za deonicu puta Niš-Pločnik 255 miliiona evra kako da se finansira, čak 40 miliona evra je grant“, objasnio je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na razgovor koji je vodio sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, a koji je prethodnog dana, govoreći o statusu Republike Srpske, poručio da je nemoguće da na jednom prostoru postoji „jedan slučaj, a da se primenjuju dve prakse“, uz pitanje „kako Albanci imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi kao konstitutivan narod u BiH nemaju“.

Predsednik Srbije kaže da je čuo šta Dodik traži od Srbije, ali i da Srbija želi mir u regionu, poštovanje Dejtonskog sporazuma i najbolje odnose sa BiH.

„Hoćemo li čuvati svoj narod i raditi sa svojim narodom, naravno, ali želimo da radimo i sa Bošnjacima i svima drugima da imamo najbolje moguće odnose i da sve stvari protiču u miru“.

Pročitajte još:

Vučić: Otvaramo arhive, kosovski zakon o povratnicima, ZSO

Hoti: Pristali smo na „Mini Šengen“ zbog insistiranja SAD, ZSO „državna obaveza“

Đurić Hotiju: Neće biti sporazuma dok se ne ispuni dogovor o ZSO

Hoti u Briselu traži viznu liberalizaciju, prvo sporazum pa ZSO

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Hoti: Imamo obavezu da osnujemo Asocijaciju, moramo pažljivo da pripremimo statut u skladu sa Ustavom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.