DFC i Izvozno-uvozna banka potpisali pismo o namerama sa BG i PR za finansiranje izgradnje „auto-puta mira“

Vest je ažurirana

Nepune dve nedelje po potpisivanju dokumenata u Vašingtonu o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine u Vašingtonu, danas je potpisano i pismo o namerama za finansiranje izgradnje „autoputa mira“, koji će povezati Niš i Prištinu.

Pismo o namerama, s ciljem pružanja pomoći u finansiranju izgradnje autoputa, potpisali su direktor američke Međunarodne korporacije za finasiranje razvoja (DFC), Adam Beler (Boehler) i predsednica Izvozno-uvozne banke (EXIM), Kimberli Rid (Kimberly Reed) sa Srbijom i Kosovom, saopšteno je iz DFC.

 

„Autoput mira će pokrenuti ekonomski razvoj i regionalnu integraciju povezivajem Niša i Prištine. Takođe će služiti kao moćan simbol novog, izmenjenog odnosa između ovih susednih zemalja“, rekao je izvršni direktor DFC, navodi se u saopštenju.

Predsedavajuća EXIM, Kimberli Rid poručila je da je „autoput mira“ važan korak ka ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine.

„Izvozno-uvozna banka SAD je posvećena podršci projektima koji unapređuju ekonomski razvoj i zapošljavanje u regionu i podržavaju američki izvoz i radnike“, dodala je.

DFC i Izvozno-uvozna banka planiraju ujedno da pošalju delegacije u Beograd i Prištinu krajem ovog meseca kako bi se, poručuju, unapredio rad na izgradnji ovog autoputa i realizacija drugih projekata.

Potvrdili su navode srpskih zvaničnika da će predstavnici DFC-a takođe otvoriti svoju prvu kancelariju u Beogradu, a koja će ujedno biti i prva u regionu.

„Stalno prisustvo DFC-a u Beogradu olakšaće sprovođenje prioritetnih projekata poput autoputa mira koji će podržati otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast u regionu“, poručili su.

Potpisivanje pisma o namerama večeras je pozdravio kosovski premijer, Avdulah Hoti.

„Dobra vest na putu ka izvršenju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji potpisanog u Beloj kući. Ovim projektom će se povezati Niš i Priština“, oglasio se kosovski premijer na Tviteru.

Predsednik Srbije najavio je nedavno da je za 21. septembar zakazano otvaranje kancelarije američke korporacije za finansiranje razvoja u Beogradu, najavivši da će se time uticati na dalji ekonomskij razvoj Srbije, ali i samog regiona.

Podsetimo, delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem, odnosno Avdulahom Hotijem, sastale su se početkom meseca u Vašingtonu gde su stavile potpise na dva odvojena dokumenta o ekonomskoj normalizaciji odnosa.

Strane su se, između ostalog, obavezale da će primeniti prethodno potpisana pisma o namerama o autoputu Beograd-Priština i železničkoj liniji na istoj relaciji.

Ujedno su se obavezali da će sarađivati sa američkom Međunarodnom korporacijom za finansijski razvoj i EXIM-om na memorandumima o saglasnosti radi realizacije ovih, ali i drugih projekata.

Auto-put Niš-Merdare-Priština je, međutim, još od ranije deo predloga za izgradnju auto-puta Niš-Priština-Drač, koji je bio jedan od četiri projekata koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kandidovao na samitu Zapadnog Balkana u Beču, 2015. godine, a kao tadašnji premijer.

Da će se sa izgradnjom ovog autoputa kojim se pozvezuju Niš i Priština započeti još 2018., krajem 2017. najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović, naglasivši tada da bi ceo projekat trebalo da bude završen do 2020.

Mihajlović je, međutim, septembra meseca 2019. ponovo najavila izgradnju ove deonice i potpisivanje ugovora sa Evropskom investicionom bankom.

“Potpisujеmo ugovor o izgradnji ovog auto-puta, kao i ugovor o finansiranju, u vrеdnosti od 100 miliona еvra, i ugovor o invеsticionom grantu u vrеdnosti od 40,6 miliona еvra, za prvu dеonicu Niš-Pločnik, čija izgradnja ćе počеti slеdеćе godinе”, istakla jе tada Mihajlović.

Pročitajte još:

Mihajlović: U četvrtak potpisivanje ugovora za izgradnju auto-puta Niš – Priština

Sele se zbog auto-puta za Prištinu

Priština priprema izgradnju deonice auto-puta Niš-Merdare

Mihajlović: Auto-put Niš-Priština povezaće 100.000 građana Toplice, Srbe sa KiM-a sa BG i NI

Koha: Srbi izlaze na Jadran preko  „Autoputa mira“

Auto-put Niš-Merdare-Priština do 2020.

Vučić i Mustafa u Londonu, Vučić zatražio što hitniju izgradnju autoputa Niš-Priština

Priština „upozorava“ Ramu zbog Srbije i Vučića

Mihajlović: 2018. izgradnja prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.