LVV: Rušenje Hotijeve vlade pitanje dana, sporazumom iz Vašingtona Hoti „uklonio granicu sa Srbijom“

arberie nagavci
FOTO: Veriu.info

Vest je ažurirana

Prošlo je mesec dana od kada je Pokret Samoopredeljenje najavilo rušenje Hotijeve vlade i zatražilo podršku drugih partija. Uprkos tome što za sada nema odgovora na zahtev Samoopredeljenja, iz stranke Aljbina Kurtija, poručuju da je rušenje vlade „pitanje dana“.

Rušenje Hotijeve vlade je neizbežno, poručila je za Kosova Press Arbrie (Arbërie) Nagavci iz Samoopredeljenja.

„Kad god bilo koja stranka, bilo u opoziciji ili vladi, odluči da podrži zahtev za svrgavanje vlade, to će biti akcija u najboljem interesu zemlje, a ne podrška LVV-u. Rušenje ove vlade je neizbežno, samo je pitanje dana, ali što pre do toga dođe, to će biti bolje za zemlju“, poručila je Nagavci.

Nagavci, koja je ujedno i zamenica predsednice kosovske skupštine, kaže da se izjave kosovskog premijera „menjaju iz dana u dan“, te da je njegova uloga „realizacija projekata koje je pokrenuo kosovski predsednik, Hašim Tači“.

„Obećao je da će dijalog nastaviti smo radi konačnog priznanja. ALi, završilo se nečim što koči Kosovo u ostvarivanju njegovih ustavnih prava. Premijer Hoti nikada nije doneo platformu Skupštini, nije na dokumentovani način jasno rekao koja su tačno pitanja na koja Kosovo ne može ići ili naši zahtevi koje smo morali da postavimo u odnosu na Srbiju.

Njegove izjave su uvek bile vrlo uopštene, bile su takve da su pokušavale da pobegnu istini da je on zapravo na zadatku koji mu je dodeljen na čelu vlade u kojoj je. Dakle, premijer Hoti je na ovom zadatku da realizuje projekte koje je već započeo predsednik Tači“.

Nagavci je komentarisala i tačku Sporazuma iz Vašingtona koje su potpisale prošle nedelje delagacije Beograda i Prištine, a koja se odnosi na jezero Gazivode – izvršavanja studije izvodljivosti s ciljem „podele resursa“.

Kaže da je „jezero Ujman (Gazivode) stavljeno na pregovarački sto sa Srbijom bez ikakvih prava, pravnih, istorijskih i diplomatskih. To u ovom slučaju pokazuje, nažalost, da stranke na vlasti pre svega imaju svoje partijske interese“, objasnila je.

U međuvremenu je kritike na Hotijev račun uputio i šef poslaničke grupe Samoopredeljenja, Redžep Seljimi (Rexhep Selimi).

Kaže da je sporazumom potpisanim u Vašingtonu Avdulah Hoti „uklonio granicu sa Srbijom“:

„Imamo posla sa čovekom koji sa mesta premijera ne priznaje državnu granicu između Kosova i Srbije, kršeći Ustav,“, poručio je.

Kritike je uputio na račun Avdulaha Hotija i povodom izjava o formiranju Zajednice srpskih opština.

Podcrtao je da će „braniti odluku Ustavnog suda od bilo koga“, te da se tako nešto ne može sprovesti.

Seljimi se ujedno osvrnuo i na zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Kaže da bi PDK trebalo da podrži ovaku inicijativu.

Podsetimo, poslanici pokreta Samoopredeljenje – opozicione stranke sa najvećom podrškom birača i poslanika u parlamentu, najavili su početkom avgusta da planiraju da podnesu zahtev za izglasavanje nepoverenja Hotijevoj vladi.

Ovakav predlog, međutim, za sada ne nailazi na podršku političkih stranaka na Kosovu.

Kako je još avgusta potvrđeno iz ove stranke, prikupljen je potpis 31 poslanika, što je ujedno i ukupan broj poslanika u poslaničkoj grupi Samoopredeljenja, dok je za formalno podnošenje ovakvog zahteva skupštini neophodno 40 glasova.

Da inicijativu za rušenje vlade neće podržati – već je najavljeno iz NISMA-e, ali i iz AAK Ramuša Haradinaja. 

Iz PDK je navode da je ovakva inicijativa „neozbiljna“, da predstavlja politički marketing, te da je „u tom trenutku neće podržati“.

Sa druge strane, predsednik druge najveće opozicione stranka na Kosovu, Kadri Veselji, sinoć je poručio da ne isključujuje saradnju sa strankom Aljbina Krtija.

„Ukoliko LVV dobije 40 glasova, PDK neće pokloniti sekundu ovoj vladi“, rekao je Veselji sinoć za Kanal 10.

Ukoliko LVV prikupi najpre dovoljno potpisa za stavljanje na dnevni red skupštine zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi, a potom i dovoljno glasova za usvajanje predloga u skupštini – 61, biće to druga oborena vlada na Kosovu u vreme pandemije. Inicijativu za obaranje prethodne, i to vlade LVV, pokrenuo je upravo sadašnji kosovski premijer, Avdulah Hoti. 

Više o tome u:

Veselji: „Ako LVV dobije 40 glasova, PDK neće pokloniti sekundu ovoj vladi“

Gaši: PDK neće potpisati predlog Samoopredeljenja o rušenju vlade

Osmani: Još uvek nisam razgovarala sa LVV o predlogu za rušenje vlade, koalicija nestabilna

Za zahtev za svrgavanje vlade LVV ima potpise samo poslanika svoje parlamentarne grupe, treba im još 9

LVV pokreće predlog za izglasavanje nepoverenja vladi

Haziri najavljuje „razvoj događaja u vezi sa Specijalizovanim većima“ i prekomponovanje u vladajućoj koaliciji

Mustafa: LVV nudi samo karantin

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.