Tači i LDK podneIi komentare Ustavnom sudu

Kancelarija kosovskog predsednika Hašima Tačija podnela je u petak Ustavnom sudu u Prištini komentare o osnovanosti zahteva podnosilaca zahteva za ocenu ustavnosti dekreta br. 24/2020 kosovskog predsednika od 30.04.2020, kojim je, na predlog LDK, Avdulah Hoti predložen kosovskoj skupštini kao mandatar za formiranje nove vlade, saopštili su iz kosovskog predsedništva.

Kosovski predsednik izdao je ovaj dekret nakon konsultacija sa svim političkim strankama zastupljenim u skupštini i saglasnosti većine njih da formiraju novu vladu.

„Kao predstavnik jedinstva naroda i garant demokratskog i ustavnog funkcionisanja institucija, predsednik je izdavanjem uredbe br. 24/2020 postupao u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom i prema standardima definisanim u presudi Ustavnog suda u slučaju KO103/14“, navodi se u ovom saopštenju.

Ustavnom sudu ranije tokom jučerašnjeg dana komentare vezane za dekret kosovskog predsednika podneo je i Demokratski savez Kosova (LDK), piše Koha.

Arben Gaši, šef poslaničke grupe LDK-a, rekao je da je zajedno sa poslanicima Dritonom Seljmanajem i Škembom Manajem, u ime Parlamentarne grupe LDK i nekih poslanika, podneo komentare Ustavnom sudu u vezi sa privremenom merom koju ovaj sud izrekao u vezi sa dekretom kosovskog predsednika, kojim je imenovao Avdulaha Hotija iz LDK-a za premijera.

Gaši je rekao da očekuje da će Ustavni sud da odluči u korist ustavne pravde i unapređenja demokratije na Kosovu.

„Podneli smo Ustavnom sudu komentare u ime Parlamentarne grupe LDK, a takođe su i neke kolege poslanici podneli komentare vezano za slučaj za privremenu meru. Ali verujemo da ćemo imati pošteno i pravedno suđenje“, rekao je.

Gaši je izrazio uverenje da će odluka biti u korist pravde.

Takođe je naglasio da su u završnoj fazi plana upravljanja, koji će, prema njegovim rečima, biti završen najkasnije do sutra.

„Mi smo u završnoj fazi kompletiranja plana upravljanja, na kraju smo ekonomskog paketa koji se očekuje da bude odobren u prvim danima nove vlade. Premijer Hoti spreman je da se pozabavi tim problemima“, dodao je Gaši.

Podsetimo, kosovski Ustavni sud, doneo je pre nedelju dana privremenu meru kojom je onemogućeno Skupštini da donosi bilo kakve odluke o novoj vladi, do donošenja odluke o zahtevu Samopredeljenja (LVV) za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, kojim je Avdulah Hoti imenovan za novog mandatara vlade Kosova. Sprovođenje dekreta kosovskog predsednika suspendovano je do 29. maja do kada bi Ustavni sud trebalo da se izjasni o ustavnosti te odluke.

Povezani članci:

Kancelarija premijera: Venecijanska komisija poštuje odluku Ustavnog suda

Kurti se obratio Venecijanskoj komisiji povodom Tačijevog dekreta o imenovanju mandatara

Svećlja: Predsednik i opozicija hteli da nas iznenade, ali vlada bila spremna za njihov scenario

Osmani o odluci Ustavnog suda: U skladu sa javnim interesom

Tači: Poštujem odluku Ustavnog suda i pozivam sve stranke i institucije da učine isto

Kosovski Ustavni sud suspendovao odluku Tačija o imenovanju Hotija za mandatara; Kurti vd premijera bar do 29. maja

Nikolas Ebot: Važnije nego ikad je poštovanje Ustava

Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekreta

Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom suduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.