UNDP i Vlada Luksemburga donirali 5000 testova kosovskom Institutu za javno zdravlje

Doniranje testova
Foto: UNDP

Program za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu zajedno sa Vladom Velikog Vojvodstva Luksemburga donirali su drugu isporuku zdravstvene opreme koja sadrži 5000 testova za utvrđivanje prisustva COVID-19 kosovskom institutu za javno zdravlje i Ministarstvu zdravlja, saopštili su iz UNDP.

Ova donacija deo je dogovora postignutog između Vlade Luksemburga i UNDP o hitnoj isporuci opreme na Kosovu u odgovoru na COVID-19.

Primopredaji su prisustvovali kosovski ministar zdravlja Arben Vitia, glavna predstavnica UNDP, Maria Suoko i zvaničnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Arben Vitia naglasio je važnost partnerstva tokom ove pandemije i podršku globalnih organizacija i istakao da je testiranje veoma važna komponenta koja smanjuje širenje virusa.

Vitia se zahvalio UNDP i Luksemburgu.

Sa druge strane, predstavnica UNDP-a, Marija Suoko istakla je da je ova agencija uz kosovske institucije u borbi protiv ove pandemije.

“Blisko sarađujemo sa Ministarstvom zdravlja i drugim institucijama na Kosovu u odgovoru na trenutne potrebe i u rukovođenju krizom na efikasan način,” kazala je Suoko.

Nataša Gomes, otpravnica poslova u Ambasadi Luksemburga u Prištini istakla je da Luksemburg podržava Kosovo u borbi protiv COVID-19.

„Polako ulazimo u različite faze popuštanja mera, a ujedno testiranje postaje sve važnije kako bi se pandemija držala pod kontrolom i potreban je brz odgovor. Široko testiranje uz bezbedonosne mere jedini su način provere COVID-19 i svako treba da igra svoju ulogu“ kazala je.

Inače, vrednost ugovora je milion evra, a od ove sume 460.000 evra biće izdvojeno za  kupovinu 20.000 testova za otkrivanje COVID-19 i brzih testova za Univerzitetsku kliniku na Kosovu u Prištini.

Ovim će biti omogućeno Ministarstvu zdravlja da traži virus i lokalizuje epidemiju, a poslužiće i kao osnova za predviđanje i planiranje strategije za borbu protiv istog.

Ostatak će se iskoristiti za pomoć ugroženim domaćinstvima pogođenim COVID-19.

Od izbijanja pandemije COVID-19 na Kosovu, UNDP blisko sarađuje sa vlastima u podršci protiv pandemije nabavkom hitnog medicinskog materijala, zaštitne opreme za zdravstvene radnike i drugih ugroženih, a ujedno i pruža pomoć u hrani za one najugroženije u ovoj situaciji, zaključuje se u saopštenju UNDP-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.