Kosovski Ustavni sud suspendovao odluku Tačija o imenovanju Hotija za mandatara; Kurti vd premijera bar do 29. maja

Kosovski Ustavni sud je doneo privremenu meru kojom je onemogućeno Skupštini da donosi bilo kakve odluke o novoj vladi, do donošenja odluke o zahtevu Samopredeljenja (LVV) za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, kojim je Avdulah Hoti imenovan za novog mandatara vlade Kosova. Sprovođenje dekreta kosovskog predsednika suspendovano je do 29. maja do kada bi Ustavni sud trebalo da se izjasni o ustavnosti te odluke.

Uoči sutrašnje sednice skupštine na kojoj se, na zahtev LDK, trebalo glasati o novoj vladi Kosova, na Kosovu se još jednom povela debata o ustavnosti čina kosovskog predsednika, da umesto LVV, partije sa najvećim brojem glasova na poslednjim izborima, mandat za formiranje nove vlade ipak ustupi LDK.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, na ovaj potez se odlučio juče, nakon više poziva LVV da nakon izglasavanja nepoverenja koalicionoj vladi sa LDK, predloži novog mandatara, što ova partija nije učinila, pozivajući se na krizu javnog zdravlja nastalu usled pandemije COVID-19.

Kako je u intervjuu za KoSSev još u martu pojasnio profesor ustavnog prava i bivši predsednik kosovskog Ustavnog suda, Enver Hasani, prema odluci Ustavnog suda iz 2014., Tači je dužan da u slučaju izglasavanja nepoverenja vladi mandat za formiranje vlade da stranci koja je imala najviše glasova na izborima, ali ista odluka ne definiše rok u kom ta stranka mora da imenuje mandatara.

Zato se i odmah po dodeljivanju mandata LDK, LVV obratio kosovskom Ustavnom sudu, zatraživši tumačenje ustavnosti ove odluke.

Konačan sud o ustavnosti dekreta kosovskog predsednika kojim je za novog mandatara kosovske vlade imenovao visokog funkcionera LDK, Avdulaha Hotija, kosovski Ustavni sud će doneti do kraja meseca, ali do tada, kosovska Skupština neće moći da glasa o predlogu LDK za sastav nove vlade.

Mogućnost da bi Ustavni sud mogao da suspenduje odluku kosovskog predsednika o imenovanju mandatara još ranije danas za KoSSev je najavio advokat Kuštrim Paluši (Kushtrim Palushi). O tome čitajte u: Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Ranije danas, lider LDK, Isa Mustafa, saopštio je nakon sednice predsedništva ove stranke da nema razloga da Ustavni sud donese privremenu meru, ali da će poštovati svaku odluku suda.

„Ako Ustavni sud donese takvu odluku, mi nećemo imati sednicu Skupštine, već ćemo sačekati konačnu odluku. Ni na koji način nećemo narušiti procedure Ustavnog suda,“ poručio je Mustafa, prenosi Koha.

Međutim, ukoliko do sednice ipak dođe, odluku Skupštine, moći će da poništi Ustavni sud i naknadno, pojasnio je za KoSSev advokat Kuštrim Paluši ranije danas.

Na poštovanje odluke Ustavnog suda pozvao je i ambasador Velike Britanije u Prištini, Nikolas Ebot.

„Imajući u vidu nedavne političke poteze, verujem da je važnije nego ikada da svi politički akteri poštuju Ustav i ustavne procese. Tu spada i uloga Ustavnog suda koji bi trebalo da bude sposoban da samostalno, bez straha ili favorizovanja, raspravlja o zakonitosti političkih akcija svih državnih institucija Kosova. Njihove odluke bi trebalo da poštuju svi“, napisao je Ebot na Fejsbuku.

LDK, bivši koalicioni partner LVV i drugoplasirana stranka na proteklim parlamentarnim izborima, pregovarala je u toku ove nedelje sa predstavnicima parlamentarnih stranaka na Kosovu i sklopila koalicioni dogovor sa AAK Ramuša Haradinaja, NISMA-om Fatmira Ljimaja, Srpskom listom i drugim manjinskim strankama. Predlog vlade LDK podržaće i AKR Bedžeta Pacolija, ali ova stranka neće biti deo te vlade, najavio je danas Pacoli.

Povezani članci:

Nikolas Ebot: Važnije nego ikad je poštovanje Ustava

Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom sudu

Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekretaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.