Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

FOTO; Tviter nalog Kuštrim Paluši (Kushtrim Palushi)

„Očekujem da Ustavni sud tokom dana ili rano sledeće nedelje donese privremenu meru, kojom će biti onemogućeno Skupštini da donosi bilo kakve odluke o novoj vladi, do donošenja odluke o zahtevu Samopredeljenja (LVV) vezano za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, kojim je Avdulah Hoti imenovan za novog mandatara vlade Kosova“, navodi za KoSSev advokat Kuštrim Paluši (Kushtrim Palushi).

Uoči sutrašnje sednice skupštine na kojoj će se, na zahtev LDK, glasati o novoj vladi Kosova, na Kosovu se vodi debata o ustavnosti čina kosovskog predsednika, da umesto LVV, partiji sa najvećim brojem glasova na poslednjim izborima, mandat za formiranje nove vlade ipak ustupi LDK.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, na ovaj potez se odlučio juče, nakon više poziva LVV da nakon izglasavanja nepoverenja koalicionoj vladi sa LDK, predloži novog mandatara, što ova partija nije učinila, pozivajući se na krizu javnog zdravlja nastalu usled pandemije COVID-19. Odmah po dodeljivanju mandata LDK, LVV se obratio kosovskom Ustavnom sudu, tražeći tumačenje ustavnosti ove odluke.

„U slučaju da Ustavni sud prihvati zahtev LVV, Skupština neće moći da glasa o novoj vladi dok se Ustavni sud ne izjasni o tom zahtevu. S druge strane, ukoliko sud odbije zahtev LVV, sednica o novoj vladi može biti održana“, navodi Paluši za KoSSev.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj će LDK zatražiti podršku za formiranje vlade sa AAK, AKR, NISMA, Srpskom listom i drugim manjinskim partijama, zakazana je za sutra u 13 časova. Ukoliko se sednica održi bez izjašnjavanja Ustavnog suda, odluke skupštine donete na toj sednici, mogu biti poništene, dalje objašnjava Paluši.

„Kao i kada je 2014. Skupština odabrala Isu Mustafu za predsednika Skupštine, a PDK poslao slučaj Ustavnom sudu nakon glasanja u Skupštini. Tada je Ustavni sud u roku od 5 dana doneo odluku, kojom je suspendovana ta odluka o imenovanju predsedavajućeg ,a Skupštini je dalje naređeno da ne donosi bilo kakve odluke dok sud ne odluči o ustavnosti,“ rekao je Paluši.

Kosovski Ustavni sud, danas je, uprkos tome što je neradan dan, do 12 časova primao komentare na zahtev LVV, a činjenicu da je kosovski predsednik, Hašim Tači, dodelio mandat LDK juče nakon radnog vremena, deo kosovske javnosti je protumačio kao pokušaj da se iskoristi neradan dan i vikend, kako bi se Samoopredeljenje sprečilo da preda zahtev sudu pre održavanja sednice.

Pored kosovskog Ustavnog suda, LVV je najavilo da će se obratiti i Venecijanskoj komisiji.

Povezani članci:

Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom suduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.