Kancelarija premijera: Venecijanska komisija poštuje odluku Ustavnog suda

Venecijanska komisija
Foto: Bljesak.info

Venecijanska komisija poštuje odluku Ustavnog suda Kosova kojom se privremeno suspendovala primena dekreta kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK, za mandatara nove vlade, do 29. maja, čime se praktično prošle nedelje nije formirala nova vlada bez izbora.

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, obratio se pre nekoliko dana i Venecijanskoj komisiji za mišljenje u vezi sa ovlašćenjima predsednika Kosova o predlaganju kandidata za premijera.

Ovaj zahtev poslat je Venecijanskoj komisiji nakon objavljivanja Dekreta kosovskog predsednika i pre odluke o izricanju privremene mere od strane kosovskog Ustavnog suda.

„Nakon što je Ustavni sud doneo odluku o izricanju privremene mere do 29. maja, a pritom obustavivši primenu predsednikovog Dekreta i pošto Sud razmatra ovo pitanje, Komisija je ocenila da poštuje donošenje odluke Ustavnog suda, jer je već postupio“, navodi se u saopštenju Kancelarije premijera.

Takođe, u saopštenju Kancelarije premijera se navodi da pozdravljaju sugestiju Komisije i da će razmotriti zahtev i odluku Ustavnog suda.

„Nakon razmatranja, ako budu bila potrebna dodatna pojašnjenja i pomoć za mišljenje od strane Komisije, preduzećemo potrebne korake“ zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, 1. maja kosovski Ustavni sud doneo je privremenu meru kojom je onemogućeno Skupštini da donosi bilo kakve odluke o novoj vladi, do donošenja odluke o zahtevu Samopredeljenja (LVV) za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, kojim je Avdulah Hoti imenovan za novog mandatara vlade Kosova. Sprovođenje dekreta kosovskog predsednika suspendovano je do 29. maja do kada bi Ustavni sud trebalo da se izjasni o ustavnosti te odluke.

Kosovski predsednik Hašim Tači potpisao je Dekret dan ranije, 30. aprila nakon više poziva LVV da predloži sopstvenog mandatara, a na koje ova partija nije odgovorila, što je kosovski predsednik sam protumačio kao odbijanje.

Povezani članci:

Kurti se obratio Venecijanskoj komisiji povodom Tačijevog dekreta o imenovanju mandatara

Svećlja: Predsednik i opozicija hteli da nas iznenade, ali vlada bila spremna za njihov scenario

Osmani o odluci Ustavnog suda: U skladu sa javnim interesom

Tači: Poštujem odluku Ustavnog suda i pozivam sve stranke i institucije da učine isto

Kosovski Ustavni sud suspendovao odluku Tačija o imenovanju Hotija za mandatara; Kurti vd premijera bar do 29. maja

Nikolas Ebot: Važnije nego ikad je poštovanje Ustava

Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekreta

Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom sudu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.