Nikolas Ebot: Važnije nego ikad je poštovanje Ustava

FOTO: Britanski ambasador Nikolac Ebot (Nicholas Abbott), Fejsbuk stranica

Britanski ambasador u Prištini Nikolas Ebot (Nicholas Abbott), oglasio se porukom da je za kosovske političare važnije nego ikad da se poštuje ustav.

Dan nakon što je predsednik Hašim Tači imenovao Avdulaha Hotija za kandidata premijera, a Ustavnom sudu Pokret Samoopredeljenje poslao zahtev da se izjasni o ustavnosti dekreta, Ebot podseća na važnost uloge Ustavnog suda.

„S obzirom na nedavni politički razvoj, verujem da je važnije nego ikad da Ustav i procese koje on pokriva – poštuju svi politički akteri“.

„Ovo uključuje ulogu Ustavnog suda koji bi trebalo da bude sposoban da samostalno, bez straha ili favorizovanja, raspravlja o zakonitosti političkih akcija svih državnih institucija Kosova. Njihove odluke bi trebalo da poštuju svi“, poruku je Ebot objavo na svojoj oficijelnoj Fejsbuk stranici.

Ebotova poruka stiže u očekivanju da Ustavni sud saopšti odluku po zahtevu Samoopredeljenja, odnosno mogućnost da donese privremenu meru, kojom bi skupštini bilo onemogućeno da donosi bilo kakve odluke o novoj vladi – do donošenja odluke o zahtevu LVV za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, kojim je Avdulah Hoti imenovan za novog mandatara vlade Kosova.

Uprkos višednevnim naslovima u medijima o raspodeli ministarstava „Hotijeve vlade“, za koju se broje sati da se formira bez izbora, iz Prištine danas stižu ipak i drugačije informacije.

Pošto se LVV obratio Ustavnom sudu neposredno nakon što je Tači sinoć dodelio mandat LDK da sutra formira novu vladu, Ustavni sud je danas ipak radio uprkos neradnom danu.

Mogućnost da bi kasnije danas, ili početkom sledeće nedelje, Ustavni sud mogao da suspenduje odluku kosovskog predsednika o imenovanju mandatara ranije danas za KoSSev je najavio advokat Kuštrim Paluši (Kushtrim Palushi). O tome čitajte u:

Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Pročitajte još:

Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekreta

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.