Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom sudu

Vest je ažurirana

Kosovski predsednik, Hašim Tači, kako se i očekivalo, danas je uručio mandat za formiranje nove vlade kandidatu za premijera ispred LDK, Avdulahu Hotiju. LDK koja već više od nedelju dana radi na formiranju koalicije, potvrdila je da imaju većinu i najavila da je uputila zahtev za održavanje sednice na kojoj će se glasati za novu vladu u subotu. Sa druge strane, Samoopredeljenje, kako je i najavilo, obratiće se Ustavnom sudu sa zahtevom ocene ustavnosti Tačijeve odluke.

Prema dekretu koji je potpisao Tači, Hoti je predložen Skupštini Kosova kao kandidat za premijera za formiranje Vlade Kosova.

Tači sa ambasadorima Kvinte

Tači je u međuvremenu saopštio da je imao sastanak sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU na Kosovu, koje je „upoznao sa koracima za formiranje nove vlade“.

„Imao sam sastanak sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU sa kojima sam razgovarao o trenutnoj situaciji na Kosovu. Informisao sam ih o koracima koji su preduzeti za formiranje nove vlade u skladu sa zakonima i Ustavom i naglasio sam da svi moraju poštovati ustavni poredak Kosova“, poručio je Tači u objavi na Tviteru.

Tači je na konferenciji za medije potom rekao da je odluka da Hotiju dodeli mandat za formiranje nove vlade u skladu sa Ustavom Kosova.

Tvrdi da ga je LDK uverila da je obezbedila parlamentarnu većinu dovoljnu za formiranje vlade.

Tači poručuje da su se nedavno održanim sastancima svi lideri partija osim jedne – Samoopredeljenja, oglasili za formiranje nove vlade.

Dodaje da je nakon što se obratio lideru LDK, a kao što je to činio i sa Samoopredeljenjem, dobio odgovor od Ise Mustafe, „u kojem potvrđuje da podržava sve kriterijume za formiranje nove vlade, uključujući kriterijum obezbeđenja parlamentarne većine“.

„U skladu sa ovim pismom, upravo sam odredio Avdulaha Hotija za kandidata za premijera“, rekao je Tači, prenosi prištinska Koha.

LDK je sinoć saopštila da će ubrzo obavestiti kosovskog predsednika da imaju većinu za formiranje vlade, kada će i poslati Tačiju ime mandatara.

U više navrata je ponovio da su sve aktivnosti koje preduzima u skladu sa Ustavom, te dodaje da bi u narednim danima u Skupštini moglo da se glasa za novu vladu.

„Moramo se složiti sa činjenicom da se vlast dobija i gubi uz potpuno poštovanje Ustava i demokratskog poretka. Niko ne može tvrditi da pomoću drugih, potpuno nedemokratskih metoda može preuzeti ili zadržati ili uzurpirati vlast. Uveren sam da će Kosovo proći ovu tešku fazu uzrokovanu pandemijom korona virusa“, dodao je Tači.

LDK zatražila sednicu za glasanje za novu vladu u subotu

U međuvremenu, kako prenosi prištinska Koha, LDK je podnela skupštini zahtev za održavanje vanredne sednice 2. maja u 13:00, na kojoj bi se formirala nova vlada.

„LDK je podnela zahtev uz pomoć poslanika za vanrednu sednicu u subotu u 13:00, tačka dnevnog reda biće izbor Vlade Kosova“, potvrdio je šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši.

Navodi da koalicija na čijem će čelu biti LDK ima dovoljan broj glasova za formiranje vlade.

„Imamo brojeve. Zahtev je podnet sa 61 potpisom. Imamo više glasova, ali zahtev je podnet sa 61 potpisom za sednicu“, dodao je, prenosi Koha.

Samoopredeljenje se obraća Ustavnom sudu

A kao što je u više navrata najavljivano, Samoopredeljenje će se obratiti Ustavnom sudu sa zahtevom za ocenu ustavnosti odluke Hašima Tačija da dodeli mandat LDK, potvrdila je za Kohu Aljbuljena Hadžiu.

Ova stranka prethodno je najavila da će se obratiti Ustavnom sudu i Venecijanskoj komisiji ukoliko kosovski predsednik, Hašim Tači, dodeli mandat za formiranje nove vlade nekoj drugoj stranci. Samoopredeljenje zahteva održavanje novih izbora nakon završetka pandemije.

Protiv formiranja nove vlade nedavno se oglasila i PDK, Kadrija Veseljija.

Podsetimo LDK već danima radi na formiranju koalicije koju će činiti AAK, Nisma, AKR i manjine, među kojima je Srpska lista.

Prethodno je javljeno da je dogovor postignut sa AAK, na osnovu kog će u novoj vladi stranka Ramuša Haradinaja imati četiri ministra i mesto prvog potpredsednika vlade. LDK je takođe postigla koalicioni sporazum sa Srpskom listom. Saopšteno je da će ova stranka imati dva ministra, a danas je postignut dogovor i sa NISMA-om. Za sada nije saopšteno da li je dogovor postignut sa strankom Bedžeta Pacolija, za kojeg se pretpostavlja da se nalazi u Albaniji, ali je više puta najavljeno iz LDK da će ova stranka biti deo nove vlade.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.