Tači: Poštujem odluku Ustavnog suda i pozivam sve stranke i institucije da učine isto

Hašim Tači
FOTO: KoSSev

„Upravo sam obavešten o odluci Ustavnog suda Kosova u vezi sa procesom formiranja nove Vlade. Kao predsednik Kosova, u potpunosti poštujem ovu odluku i pozivam sve institucije i političke stranke da učine isto“, oglasio se Hašim Tači neposredno nakon što je kosovski Ustavni doneo privremenu meru kojom je onemogućeno Skupštini da donosi bilo kakve odluke o novoj vladi, a do donošenja odluke o zahtevu Samopredeljenja za ocenu ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, kojim je Avdulah Hoti imenovan za novog mandatara vlade Kosova.

To praktično znači da očekivanja da će se sutra održati sednica kosovske skupštine na kojoj bi se formirala nova vlada – nisu ispunjena.

Kosovski predsednik Hašim Tači sinoć je dao mandat LDK da formira novu vladu, ali se LVV odmah obratio kosovskom Ustavnom sudu, zatraživši tumačenje ustavnosti ove odluke.

Tači se na ovaj potez odlučio nakon više poziva LVV da nakon izglasavanja nepoverenja koalicionoj vladi sa LDK, predloži novog mandatara, što ova partija nije učinila, pozivajući se na krizu javnog zdravlja nastalu usled pandemije COVID-19.

LVV insistira na novim izborima dok istovremeno sa svojim liderom Aljbinom Kurtijem beleži novi skok rejtinga.

Sa druge strane danima se u medijima objavljuju naslovi o raspodeli ministarstava i ostalih funkcija nove „Hotijeve vlade“.

U javnosti i delu političke scene Kosova, spekulisalo se da je Tači upravo računao na uticaj u Ustavnom sudu Kosova, te da on neće omesti žurbu za formiranje nove vlade bez izbora.

Činjenicu da je Tači dodelio mandat LDK juče nakon radnog vremena, deo kosovske javnosti je protumačio kao pokušaj da se iskoristi neradan dan i vikend, kako bi se Samoopredeljenje sprečilo da preda zahtev sudu pre održavanja sednice.

Međutim, sud je danas, uprkos tome što je neradan dan, do 12 časova primao komentare na zahtev LVV.

Kako je u intervjuu za KoSSev još u martu pojasnio profesor ustavnog prava i bivši predsednik kosovskog Ustavnog suda, Enver Hasani, prema odluci Ustavnog suda iz 2014., Tači je dužan da u slučaju izglasavanja nepoverenja vladi, mandat za formiranje vlade da stranci koja je imala najviše glasova na izborima, ali ista odluka ne definiše rok u kom ta stranka mora da imenuje mandatara.

Upravo se na ove ustavne odredbe pozivalo Samoopredeljenje kada se i obratilo Ustavnom sudu juče oko 17 sati sa zahtevom ocene ustavnosti Tačijevog dekreta, zatraživši istovremeno i donošenje privremene mere za obustavu primene dekreta.

Konačan sud o ustavnosti dekreta kosovskog predsednika, kojim je za novog mandatara kosovske vlade imenovao visokog funkcionera LDK, Avdulaha Hotija, kosovski Ustavni sud će doneti do kraja meseca, ali do tada, kosovska Skupština neće moći da glasa o predlogu LDK za sastav nove vlade.

Tako će Aljbin Kurti ostati v.d. premijera Kosova barem do 29. maja.

Pored kosovskog Ustavnog suda, LVV je najavilo da će se obratiti i Venecijanskoj komisiji.

Šta se događalo ranije danas, čitajte u:

Nikolas Ebot: Važnije nego ikad je poštovanje Ustava

Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekreta

Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom suduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.