Osmani o odluci Ustavnog suda: U skladu sa javnim interesom

Vjosa Osmani nakon glasanja za predsednika parlamenta
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Skupštine Vjosa Osmani pohvalila je rad Ustavnog suda koji se bavio pitanjem dekreta predsednika Hašima Tačija za mandatara o praznicima i ocenila da je ta odluka u javnom interesu.

Danas je Ustavni sud odlučio da suspenduje Tačijev dekret kojim je Avdulahu Hotiju dao mandat za premijera.

Odluka je privremena, do 29. maja, kada se može doneti konačna odluka.

„Ustavni sud je danas doneo privremenu meru o dekretu predsednika za novog premijera vlade, do meritorne odluke. Izuzetno cenim činjenicu da je Ustavni sud odlučio da se bavi ovim pitanjem, iako u praznične dane, a u cilju zaštite institucionalnog integriteta u datim okolnostima. S tim u vezi, danas sam se obratila komentarima Ustavnom sudu (u roku koji je odredio Sud), kojim sam obrazložila zašto je nametanje privremene mere neophodno, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku Suda o osnovanosti slučaja. U ovim komentarima sam pojasnila da je nametanje privremene mere izvršenja ili preduzimanja radnji proisteklih iz uredbe takođe neophodno jer će se samo na taj način garantovati da Skupština Kosova, kao najviša institucija u našem političkom sistemu, neće donositi odluke koje mogu biti protivustavne, što bi posledično ozbiljno narušilo poverenje javnosti i sam integritet ove institucije“, navodi se u izjavi Osmani, saopštila je služba za informisanje Skupštine.

Ona je rekla da će se kao predsedavajuća pobrinuti da Skupština preduzme sve korake u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

„Na ovaj način, pored toga što se u potpunosti poštuje javni interes, nametanje mere sprečiće nanošenje nenadoknadive štete u smislu ustavnog i zakonskog funkcionisanja najviših ustavnih institucija u zemlji. Kao predsednica Skupštine Kosova i osoba koja uvek poštuje odluke nezavisnih institucija, potrudiću se da Skupština preduzme sve korake u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova i pozivam sve političke i institucionalne lidere da oni poštuju odluke ovog suda, bez obzira da li se slažu sa njima ili ne“, rekla je ona.

Šta se događalo ranije danas, čitajte u:

Tači: Poštujem odluku Ustavnog suda i pozivam sve stranke i institucije da učine isto

Nikolas Ebot: Važnije nego ikad je poštovanje Ustava

Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekreta

Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom suduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.