Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekreta

Nakon što je juče kosovski predsednik Hašim Tači uručio mandat za formiranje nove vlade kandidatu za premijera ispred LDK, Avdulahu Hotiju, 30 poslanika Pokreta „Samoopredeljenje“, kako su i ranije najavili, obratili su se juče oko 17 časova Ustavnom sudu sa zahtevom ocene ustavnosti Tačijevog dekreta, i traže donošenje privremene mere za obustavu primene dekreta, saopštili su iz Ustavnog suda.

Takođe, komentari u vezi sa zahtevom za određivanjem privremene mere, zainteresovane strane mogu da dostave danas do 12 sati.

U cilju hitnog razmatranja zahteva, sud je juče poslao obaveštenje svim zainteresovanim stranama da daju komentare o prevremenoj meri i da to pošalju imejlom Ustavnom sudu najkasnije do 12:00 sati  danas. Takođe, komentare u vezi sa osnovanosti zahteva, sudu treba da dostave do 8. maja 2020. u 16 sati.

Takođe, kosovski predsednik, premijer, predsednica kosovske skupštine, dobili su obaveštenje o registraciji zahteva koji su podneli poslanici, uz obavezu da se kopija zahteva pošalje svim poslanicima skupštine i Ombudsmanu, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Podsetimo, Pokret Samoopredeljenje prethodno je najavio da će se obratiti Ustavnom sudu i Venecijanskoj komisiji ukoliko kosovski predsednik, Hašim Tači, dodeli mandat za formiranje nove vlade nekoj drugoj stranci, što je Tači već učinio. Samoopredeljenje zahteva održavanje novih izbora po ukidanju vanrednih mera u pandemiji istovremeno beležeći novi skok rejtinga, dok opozicione stranke, uz LDK, preduzimaju aktivnosti na formiranju vlade bez izbora, nakon što su Kurtijevoj vladi krajem marta izglasali nepoverenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.