Kurti se obratio Venecijanskoj komisiji povodom Tačijevog dekreta o imenovanju mandatara

Aljbin Kurti
Foto: Kallxo

Vest je ažurirana

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, kao što je i najavio, obratio se Venecijanskoj komisiji za mišljenje u vezi sa ovlašćenjima predsednika Kosova o predlaganju kandidata za premijera. Zahtev za mišljenje Venecijanske komisije dolazi nakon što je Ustavni sud privremeno suspendovao primenu dekret kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK, za mandatara nove vlade, do 29. maja, a upravo na zahtev Samoopredeljenja.

Tačijev savetnik: Mogao si da se obratiš i Specijalnom sudu

Savetnik kosovskog predsednika, Artan Behrami, u svojoj reakciji na vest o slanju zahteva Venecijanskoj komisiji, poručio je kosovskom premijeru da je „mogao da ga pošalje i Specijalnom sudu“.

Kurtija obaveštava da se Venecijanska komisija ne bavi pitanjima koja se tiču izbornih procedura Vlade, uz savet da pronađe boljeg savetnika.

„Čak i na dan kada Ustavni sud razmatra slučaj, Kurti prejudicira svoju odluku i započinje pripremu terena za neprihvatanje putem međunarodnog tela koje nema autoritet nad Ustavnim sudom. Pronađite nekog boljeg pravnog savetnika Aljbine, ne poput ovog profesora prava kojeg držite kao ministra, a koji ni odluku o privremenoj meri nije razlikovao od konačne odluke Ustavnog suda”, poručio je Behrami.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije kosovskog premijera u ostavci, osim odluke Ustavnog suda, mišljenje Venecijanske komisije poslužilo bi jačanju demokratije i ustavnog prava.

„Takođe, procena Komisije imala bi značajnu vrednost ne samo za Kosovo, već i generalno za ustavnu praksu u svim državama članicama Komisije“, dodaje se u saopštenju.

Kurti dodaje da je ovo prvi put da je Kosovo poslalo zahtev za mišljenje Venecijanskoj Komisiji, u vezi sa izveštajem ustavnih institucija i njihovim nadležnostima.

Ova stranka je još ranije saopštila da će se osim Ustavnom sudu, obratiti za mišljenje i Venecijanskoj komisiji ukoliko Hašim Tači  dodeli mandat za sastavljanje vlade bilo kojoj drugoj stranci.

Službenik Ministarstva pravde: Predsedništvo će vršiti pritisak na Ustavni sud

Dan, nakon što je kosovski Ustavni sud prihvatio zahtev poslanika LVV i doneo privremenu meru kojom je suspendovano sprovođenje dekreta kosovskog predsednika, kojim je  Avdulah Hoti, imenovan za mandatara nove kosovske vlade, oglasio se Član Samoopredeljenja (LVV) i šef kabineta Ministra pravde, Bljerim Salahu (Blerim Sallahu), uz ocenu da će predsedništvo „početi da vrši pritisak na Ustavni sud“.

Odlukom je efektivno onemogućeno kosovskoj Skupštini da se, kako je planirano, sastane danas u 13 časova kako bi se poslanici izjasnili o predlogu LDK za sastav nove vlade, a Hašim Tači je juče među prvima saopštio da će tu odluku poštovati i na isto pozvao sve parlamentarne stranke.

U međuvremnu, LDK, koja je oformila koaliciju za sastavljanje nove vlade, a koju čine AAK, Nisma, AKR, Srpska lista i predstavnici drugih manjina, saopštila je da će poštovati odluku Ustavnog suda. Sa druge strane, navode, da ostaju odlučni kada je u pitanju formiranje nove vlade, te da će se sednica na kojoj bi se glasalo o njoj, održati nakon konačne odluke Ustavnog suda. Da će poštovati odluku Ustavnog suda, saopštila je i Nisma, kao i stranka Bedžeta Pacolija, AKR.

Salahu je poručio ovog jutra da je „prva bitka dobijena“ govoreći o privremenoj suspenziji primene dekreta o imenovanju mandatara.

Sa druge strane, poručuje da sada počinje borba za povodom ustavnih vrednosti, uz napomenu da će kosovsko predsedništvo početi da „ucenjuje i vrši pritisak na Ustavni sud“.

„I dok Pokret Samoopredeljenje ima snažne argumente u vezi sa ovim pitanjem, Predsednik kao sistem (ne kao pojedinac) ima mašineriju ucene i pritiska,“ poručuje.

Salahu je u svojoj objavi poručio i to da se LVV „neće skrenuti sa pravog puta ni zbog koga i ni zbog koje cene“.

Slično, vršilac dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla), takođe član LVV, izrazio je sinoć nadu da sudije kosovskog Ustavnog suda „neće pasti pod pritisak predsednika da usred igre promene pravila“.

On je takođe optužio predsednika i opoziciju da su dekret potpisali nakon radnog vremena dan pre praznika kako Ustavni sud ne bi mogao da razmatra zahtev LVV.

Dekret je Tači potpisao u četvrtak nakon više poziva LVV da predloži sopstvenog mandatara, a na koje ova partija nije odgovorila, što je kosovski predsednik sam protumačio kao odbijanje.

Povezani članci:

Svećlja: Predsednik i opozicija hteli da nas iznenade, ali vlada bila spremna za njihov scenario

Osmani o odluci Ustavnog suda: U skladu sa javnim interesom

Tači: Poštujem odluku Ustavnog suda i pozivam sve stranke i institucije da učine isto

Kosovski Ustavni sud suspendovao odluku Tačija o imenovanju Hotija za mandatara; Kurti vd premijera bar do 29. maja

Nikolas Ebot: Važnije nego ikad je poštovanje Ustava

Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekreta

Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom suduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.