Sud u Prištini: M.M. se tereti za „izvršenje terorističkog dela“ decembra 2022.

FOTO: KoSSev

Srbinu M.M. uhapšenom u utorak u centru severnog dela Mitrovice određena je jednomesečna mera pritvora, potvrdio je juče njegov advokat Nebojša Vlajić. Ovu mu je meru odredio Osnovni sud u Prištini i to, kako preciziraju, za krivično delo „izvršenje terorističkog dela“ početkom decembra prošle godine u vezi sa napadom na kancelarije Opštinske izborne komisije.

„Sudija za prethodni postupak usvojio je kao osnovan zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova za određivanje mere pritvora protiv okrivljenog M.M i određen mu je pritvor na određeno vreme od jednog meseca zbog osnovane sumnje da je isto lice izvršilo krivično delo ‘izvršenje dela terorizma u saizvršilaštvu'“, naveli su iz ovog suda.

On se konkretno tereti da je 6.12.2022. godine, kako dalje navode iz Osnovnog suda u Prištini, u cilju „ozbiljnog zastrašivanja, onemogućio lokalne izbore“.

„Okrivljeni M.M se sumnjiči da je 06.12.2022. godine u saradnji sa drugim licima, u kancelarijama Izborne komisije u Severnoj Mitrovici, u cilju ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, onemogućio lokalne izbore kao i u cilju destabilizacije ili uništavanja osnovnih političkih i ustavnih struktura Republike Kosovo; kada su službenici CIK-a i policajci otišli ​​da otvore kancelariju, okrivljeni M.M. je zajedno sa drugim licima bacio dve ručne bombe i dve šok bombe, u kojem slučaju su jedna granata i dve šok bombe eksplodirale i kao rezultat toga pričinjena je značajna materijalna šteta, a životi službenika CIK-a i policije bili su ugroženi“, navode iz suda.

Inače, radi se o periodu kada su nakon izlaska Srba sa Severa iz kosovskih institucija bili raspisani prvi lokalni vanredni izbori za 18. odnosno 25. decembar. 6. decembra novi su službenici Centralne izborne komisije, uz policijsku pratnju, došli u kancelarije u Zubinom Potoku i severnom delu Mitrovice, kako su tada kazali, u nameri da započnu sa organizacijom novih izbora. Veći incident dogodio se tada u Mitrovici, kada su lokalni Srbi u tome želeli da ih spreče.

Tri dana nakon toga, a u vezi sa takođe ovim incidentima, uhapšen je bivši pripadnik Kosovske policije, Dejan Pantić, a njegovo hapšenje bio je povod za 20-dnevne barikade na više od 10 lokacija u opštinama na Severu. Njegovo slanje u kućni pritvor je tadašnju krizu i okončalo.

Izbori su u tom periodu odloženi za april 2023. godine.

M.M. se, kako je prethodno potvrdio njegov advokat, tereti i za „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, kao i za „ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom“.

Trenutno se nalazi u zatvoru u Podujevu.

Na jučerašnju odluku Osnovnog suda, njegova odbrana uložiće žalbu.

Vučić izneo sumnje o razlogu prelaska tri kosovska policajca, moguća „likvidacija nekog ko bi pomogao zbog hapšenja“ M.M. i „lažna vest o hitanju Delija u Zvečan“

Uhapšenom M.M. određen pritvor od 30 dana, poslat u zatvor u Podujevo

Ljudi pod maskama onemogućavali novinare na Severu Kosova da rade svoj posao

Bez slike i tona

Vujović: Senatori upozorili Vučiča da kriza na Severu vodi ‘gubljenju konaca’

Vlajić: Srbinu M.M. određeno zadržavanje do 48 sati, terete ga za tri krivična dela

SNF: Srpska lista izgubila kredibilitet da predstavlja Srbe sa Kosova

Vučić o hapšenju M.M: Provokacija i zločin Aljbina Kurtija, kojim pokušava da izazove rat u srcu Evrope

Džoana sa Lajčakom: Štab NATO-a, KFOR, EU, OEBS i saveznici neumorni su u naporima

Petković: Hapšenje M. M. „po ličnom nalogu“ Kurtija, nije kriminalac – sportista sa brojnim medaljama

Nezadovoljni građani u blizini Tehničke škole traže da im se obrati S.Lista, skandiraju protiv Vučića – izdaja

Uhapšen jedan od vođa Civilne zaštite; Građani okupljeni kod Tehničke škole, specijalci u Bošnjačkoj

Nakon sastanka sa Kvintom, Kurti izašao sa predlogom za smirivanje tenzija na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.