Uhapšen jedan od vođa Civilne zaštite; Građani okupljeni kod Tehničke škole, specijalci u Bošnjačkoj, sirene se više ne čuju

Vest je ažurirana

22.46 – Vujović: Senatori upozorili Vučiča da kriza na Severu vodi ‘gubljenju konaca’

Tri američka senatora navodno su danas upozorili predsednika Srbije da situacija na Severu Kosova ozbiljno eskalira i da vodi „gubljenju konaca“. Ovo tvrdi Nebojša Vujović, pisac političkog dela Kumanovskog sporazuma, Rezolucije SB UN 1244, političkog dela Dejtonskog sporazuma, te bivši šef Misije SRJ pri SAD.

„Srpska lista, kao filijala SNS-a, ubrzano gubi kontrolu nad Srbima na Kosovu i ubrzo može biti bez kredibiliteta. Ako se izbori na Severu za gradonačelnike ne održe brzo, umnožiće se opcije koje će definitivno izgristi Srpsku listu“, naveo je u izjavi za KoSSev ovaj bivši visoki diplomata.

Opširnije u posebnoj vesti.

21.50 – Vlajić: Srbinu M.M. određeno zadržavanje do 48 sati, terete ga za tri krivična dela

Mladiću M.M, koji je danas uhapšen u severnom delu Mitrovice, određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati. Nalazi se u Policijskoj stanici u Prištini, a terete ga za tri krivična dela, potvrdio je za KoSSev njegov pravni branilac, Nebojša Vlajić.

Advokat precizira da će u tom roku, a koji ističe u četvrtak oko podneva, on izaći pred sudiju da bi se donela odluka o eventualnom pritvoru.

Krivična dela koja mu kosovske vlasti stavljaju na teret su – terorizam, pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Opširnije u posebnoj vesti.

21.41 – SNF: Srpska lista izgubila kredibilitet da predstavlja Srbe sa Kosova

Danas je car go, poručio je Srpski nacionalni forum. Direktno optužuju Srpsku listu da je srpski narod, kako tvrde, dovela do „ivice bezdana i do nesagledivih posledica“. Tvrde da je Srpska lista izgubila preostali kredibilitet da predstavlja preostale Srbe na Kosovu.

„Poslednji je čas (ako već nije i on prošao), da se dozovemo pameti, da se okrenemo sebi, da jedni druge pogledamo kao braću i da uz Božju pomoć pokušamo da se spasimo, da spasimo našu decu, našu državu i naše potomstvo“, poručio je Srpski nacionalni forum.

Opširnije u posebnoj vesti.

21.05 – Vučić o hapšenju M.M: Provokacija i zločin Aljbina Kurtija, kojim pokušava da izazove rat u srcu Evrope

Današnje hapšenje M.M. je provokacija i zločin Aljbina Kurtija, kojim pokušava da izazove rat u srcu Evrope, poručio je srpski predsednik Aleksandar Vučić američkim senatorima. Telefonom je razgovarao sa Krisom Marfijem, Džinom Šahin i Pitom Riketsom, a Sever Kosova im je, kaže Vučić, bila jedina tema.

Opširnije u posebnoj vesti.

17.23 – Petković: Hapšenje M. M. „po ličnom nalogu“ Kurtija, nije kriminalac – sportista sa brojnim medaljama

„Kurti je svojim današnjim izajavama a ubrzo i nasilnim delima pokazao da je isključivo zainteresovan za sukobe i rat na Severu KiM“, reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nakon današnjeg hapšenja koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici.

Navodeći puno ime i prezime ovog Srbina sa Severa Kosova, kazao je da je M. M. uhapšen „po ličnom nalogu“ kosovskog premijera.

Opširnije u posebnoj vesti.

15.57 – Specijalne jedinice KP se povukle sa glavne ulice u Bošnjačkoj mahal, KFOR u Bošnjačkoj

Specijalne jedinice Kosovske policije trenutno su se povukle sa glavne ulice u Bošnjačkoj mahali, javlja naš reporter sa lica mesta.

Glavni put, koji vodi ka istočnom mostu trenutno je prohodan.

Međutim, u dve sporedne ulice, raspoređeno je po jedno oklopno policijsko vozilo.

U glavnoj ulici, na samoj raskrsnici u ovom naselju, primetne su tri redovne patrole Kosovske policije, kao i jedno vozilo američkog KFOR-a.

Tu je ujedno prisutan i pripadnik KFOR-a koji je 29. maja u Zvečanu pregovarao sa predstavnicima Sprske liste, kao i zamenik komandira za region Sever Veton Eljšani (Elsani).

Na samom istočnom mostu, prisutno je i jedno vozilo EULEX-a.

Sa druge strane ovog mosta, tačnije kod ETC-a, prisutna su tri oklopna vozila Kosovske policije, kao i jedno vatrogasno.

15.02 – Nezadovoljni građani u blizini Tehničke škole traže da im se obrati S.Lista, skandiraju protiv Vučića – „izdaja“

Građani koji su okupljeni nedaleko od raskrsnice kod Tehničke škole vidno razočarani novonastalom situacijom, javno iskazuju nezadovoljstvo prema Srpskoj listi, a skandira se i protiv srpskog predsednika, Aleksandra Vučića. Svemu je prethodilo hapšenje Srbina sa Severa Kosova, kojeg je Priština označila kao vođu „Civilne zaštite“.

Opširnije u posebnoj vesti.

14.42 – Građani skandiraju poruke protiv Vučića i Srpske liste – „izdaja“, „izađi mala“

Okupljeni građani na raskrsnici kod Tehničke škole u međuvremenu su se povukli ka Domu Zdravlja.

Situacija je i dalje tenzična. Građani su vidno razočarani zbog situacije, javno iskazuju nezadovoljstvo prema Srpskoj listi, skandira se protiv srpskog predsednika, Aleksandra Vučića.

Prema nezvaničnim navodima, rukovodstvo Srpske liste nalazi se u jednom od obližnih zgrada, ka kojoj smo se i mi uputili kako bismo to proverili i zatražili od njih da nam objasne šta se dešava i šta preduzimaju.

Međutim, na ulazu je bila grupa upadljivo mladih ljudi koji su, kada smo hteli da prođemo, rekla da se tu ne nalazi rukovodstvo ove stranke.

Na pitanje šta rade na ulazu, poručili su nam da ga čuvaju.

Novinarka našeg portala se predstavila i zamolila ih da Srpskoj listi prenesu pitanje u vezi sa trenutnom situacijom, odnosno šta preduzimaju tim povodom.

Sa druge strane, glupa mladića koja se nalazi ispred istog ulaza pokušava da uđe u zgradu, takođe zahtevajući odgovore Srpske liste.

U jednom trenutku su čak i zapevali pesmu „izađi mala“.

Upravo ovu pesmu građani su prethodnih dana pevali specijalnim jedinicama Kosovske policije na protestima ispred opštinskih zgrada na Severu Kosova.

14.36 – Ometanje novinarke KoSSev portala i neosnovane optužbe

Nedaleko od raskrsnice kod Tehničke škole više lica sa maskama je u više navrata pokušavalo da ometa novinarku KoSSev portala u snimanju, a jedan deo je čak i zabeležila naša kamera.

Od čelnika Srpske liste u ovom delu grada bila je viđena samo Miljana Nikolić kojoj smo pokušali da postavimo pitanja u vezi sa situacijom.

Na pitanje „šta se dešava“, kazala nam je „nemam pojma“, a na dodatno insistiranje novinarke KoSSev portala, poručila je – „molim te batali me“.

Lekari i medicinsko osoblje koji su bili sa njom u vrlo neprijatnom odvraćanju nisu dozvoljavali da ona da izjavu, a u jednom trenutku je Nikolić optužila našu urednicu da je navodno „namestila“ da joj njena sestra kaže „ua“, te joj kazala da je ona „izazvala ovaj sukob“.

Na licu mesta je zaista bila sestra naše urednice koja je naknadno navela da je Miljana fizički navodno krenula na nju, nakon što je sa drugim građanima koji protestuju, kazala „Ua Srpska lista“.

13.45 – Prestale sirene, građani i dalje okupljeni kod Tehničke, specijalci sa druge strane, napeta situacija

I dalje je veći broj građana okupljen na raskrsnici kod Tehničke škole, ali u nešto manjem broju nego na samom početku. Među njima su i dalje osobe koje nose maske.

Na samoj raskrsnici nalazi se jedno ambulatno vozilo pod konstantnom rotacijom, a druga dva su parkirana u blizini.

Preko puta Tehničke škole je i vatrogasno vozilo.

Sa druge strane, više od sto metara južno u Bošnjačkoj mahali i dalje se nalazi više oklopnih vozila specijalnih jedinica Kosovske policije.

Situacija je u ovom delu grada napeta. Sa druge strane, više se ne čuje sirena koja je bez prestanka više od sat vremena zavijala.

13.16 – Nakon ponovnog oglašavanja sirena u severnom delu Kosovske Mitrovice, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, potvrdio je da je uhapšena jedna osoba, navodeći da je navodno reč o vođi Civilne zaštite, ali i organizatoru napada na KFOR u Zvečanu. Za to vreme građani se ponovo okupljaju kod Tehničke škole, a kod mosta u blizini ETC-a nalazi se više blindiranih vozila specijalnih jedinica Kosovske policije.

Ovog popodneva još jednom su se oglasile sirena u severnom delu Kosovske Mitrovice, a kako je i sada potvrdio Svećlja, tome je prethodilo hapšenje Srbina iz Kosovske Mitrovice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zubin Potok INFO (@zubinpotokinfo)

„Kosovska policija uhapsila je danas M. M, jednog od vođa kriminalne grupe ‘Civilna zaštite'“, naveo je Svećlja.

Iznoseći pune generalije, kaže da je reč o jednom od vođa Civilne zaštite, ali i „vođi kriminalnih grupa koje su godinama terorisale naše građane, napadale pripadnike Kosovske policije i institucije Republike Kosovo“.

Naglašava da je ova osoba bila „glavni organizator napada na snage KFOR-a i Kosovsku policiju u Zvečanu“.

Svećlja tvrdi da su prilikom hapšenja napadnuti pripadnici Kosovske policije, pri čemu su trojica lakše povređena.

„Kao što sam kontinuirano naglašavao, prošlo je vreme kriminalnih bandi na severu naše zemlje. Svi pojedinci ili kriminalne grupe koji su narušili bezbednost i ustavni poredak Republike Kosovo suočiće se sa pravdom. Republika neće odstupiti“, kazao je Svećlja.

Sa druge strane, ubrzo nakon ovog hapšenja koje se dogodilo u centru Kosovske Mitrovice, veći broj građana okupio se na raskrsknici u ulici Lole Ribara, odnosno kod Tehničke Škole i Doma zdravlja. Među njima ima i onih koji nose maske.

Kod Tehničke škole okupljenim građanima su se u međuvremenu pridružili i pojedini čelnici Srpske liste, među kojima bivši gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, a u njegovoj neposrednoj blizini bio je predsednik ove stranke, Goran Rakić.

Sa druge strane, u Bošnjačkoj mahali, nedaleko od mosta koji vodi ka ETC-u, nalazi se više blindiranih i oklopnih vozila specijalnih jedinica Kosovske policije.

U ovoj ulici su i obična policijska vozila, ali i više pripadnika Kosovske policije u običnim uniformama i sa pancirima.

Sirene se i dalje čuju.

12.31 – Ponovo sirena u Kosovskoj Mitrovici, hapšenje?

Ponovo se oglasila sirena u severnom delu Kosovske Mitrovice. Prema nepotvrđenim informacijama sa terena, u pitanju je hapšenje.

Prema nezvaničnim saznanjima KoSSev portala, sirena je usledila nakon hapšenja jedne osobe koje je izvedeno u ovom gradu.

Hapšenje je navodno izvršeno u frizerskom salonu u ulici Kralja Petra, na Poletu.

Prema navodima očevidaca, policijski službenici sa dugim cevima su upali u salon i izveli jednu osobu iz objekta, dok su potom, tokom povlačenja, navodno koristili i suzavac u spreju.

Policajci su se potom povlačili u pravcu ulice Lole Ribara, odnosno Bošnjačke mahale, kada su okupljeni građani koji su se pobunili krenuli za njima.

Tada je došlo do incidenta u kojem su bačane kamenice, a pretpostavlja se da je više civilnih vozila oštećeno.

Trenutno se manje grupica građana nalaze nedaleko od ovog mesta koji međusobno razgovaraju. Situacija je mirna, građani prolaze, saobraćaj se nesmetano odvija u centru grada.

Prema rečima zamenika komandira Kosovske policije reigona Sever, Vetona Eljšanija, policija regiona Sever nema nikakvu informaciju o ovome, ali se nada da ukoliko je reč o akciji koja je rukovođena iz Prištine, da će uskoro dobiti informacije.

Portparol Kosovske policije u Prištini, Baki Keljani, u više navrata nam je prekidao vezu.

Za to vreme u Zvečanu se održava skup podrške Srbima koji su uhapšeni 29. maja kada je došlo do sukoba Srba i pripadnika KFOR-a ispred opštinske zgrade.

Pročitajte još:

Ponovo sirena u Kosovskoj Mitrovici, hapšenje?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.