Političari u Prištini zahtevaju hitno oslobađanje uhapšenih kosovskih policajaca, optužuju Srbiju da želi „destabilizaciju“

Hapšenje mup
FOTO: Printscreen/RTS

Nakon jučerašnjeg hapšenja pripadnika Kosovske policije od strane srpskih organa – kako tvrdi Beograd, odnosno „kidnapovanja“ – prema navodima Prištine, oglasila se gotovo čitava politička scena u Prištini. Zajednički osuđuju ovo „kidnapovanje“, te optužuju Srbiju za „destabilizaciju Kosova“. Ujedno, opozicija kritikuje kosovskog premijera i vladu.

Među prvima, sa osudama se oglasila kosovska predsednica Vjosa Osmani, ocenivši ovo hapšenje kao „agresiju od strane Srbije“.

„Ovaj čin još jednom dokazuje da Srbija nije zainteresovana za mir i stabilnost u regionu, već za destabilizaciju Kosova i celog regiona“, navela je Osmani.

Srbiju optužuje da nastavlja da deluje „logikom prošlosti“, čije su, kaže, „hegemonističke tendencije izazvale strašne zločine i mnoge žrtve“.

Tvrdi da je Kosovska policija pokazala posvećenost i rešenost da održava „red i zakon za sve građane bez razlike“, te pozvala međunarodnu zajednicu da deluje protiv „sklonosti Srbije da destabilizuje region“.

„Policajci moraju biti pušteni odmah i bez ikakvih uslova! Kosovske institucije neće odustati od svoje posvećenosti vladavini prava, kao ni od posvećenosti dogoročnom miru i stabilnosti!“, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Reagovao je potom savetnik kosovskog premijera, Ljuan Daljipi (Luan Dalipi), opisavši hapšenje kao „mafijašku odmazdu“.

„U nečemu što liči na mafijašku odmazdu, maskirani policajci iz Srbije probijaju granicu Kosova i kidnapuju tri policajca koji su patrolirali područjem koje je poznato po ilegalnom švercu“, naveo je Daljipi.

Ovaj političar izneo je i tvrdnje da je prekjuče uhapšen „nasilnik koji je slučajno bio kosovski Srbin sa Severa“, ne preciziravši međutim o kome se radi, ali uz podatak da je snimljen kako napada dva državljana Albanije.

„Snimljen je pre nekoliko dana kako sa šačicom drugih nasilnika napada dva državljanina Albanije“, napisao je on.

„Kosovo ima najnapredniju i najdemokratskiju vladu u prethodne dve godine“, tvrdi Daljipi, dok sa druge strane, smatra da je Vlada Srbije – sušta suprotnost.

„Vlada Srbija je suprotna, najuatokratskija, isprepletena kriminalnim grupama, koja kontinuirano podstiče nasilje na severu Kosova preko svojih plaćenika“, navodi on.

On takođe smatra da međunarodna zajednica treba da osudi Vladu Srbije za ovaj, kako je naveo, „akt agresije i njenu kontinuiranu tendenciju eskalacije i destabilizacije“ i naglasio da je Kosovska policija veoma profesionalna i koja je pokazala „besprimernu uzdržanost tokom nedavnih događaja na Severu“.

„Oni su naša radost i ponos, a obučavali su ih najbolje kolege iz SAD i drugih naših zapadnih saveznika“, naveo je Daljipi.

Kritikama se pridružila i kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), sa navodima da su ovi policajaci oteti u Leposaviću.

Ona je optužila Srbiju da je organizovala ovu „provokaciju“.

„Na ovakve provokacije koje Srbija organizuje u cilju destabilizacije situacije na Severu, mora da odgovori i međunarodni faktor“, navela je Hadžiju.

One je ujedno poručila da policajci moraju biti pušteni „što je pre moguće“, te da „ovakvi agresivni postupci moraju prestati“.

Istovremeno, oglasio se i lider PDK, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi), istakavši da njegova partija izražava „duboko ogorčenje“, te da najoštrije osuđuje ovo hapšenje.

„Ovo je flagrantno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo! Akcija srpskih snaga jasno pokazuje nameru Srbije da izazove tenzije i ugrozi mir i bezbednost u regionu“, navodi Krasnići.

On ujedno poručuje i traži od kosovske vlade da preduzme sve mere „neophodne za momentalno oslobođanje policajaca“, kao i da garantuje „teritorijalni integritet Kosova i bezbednost naših građana“.

Ovaj političar takođe poručuje da kosovska vlada treba „hitno i ozbiljno“ da se posveti popravljanju odnosa sa međunarodnim strateškim partnerima, tražeći stabilno rešenje koje će doneti „normalnost severnom delu Kosova“.

Da je njihovo hitno oslobađanje neophodno, ponovio je i lider LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), te da je za to neophodna „koordinacija i usklađivanje sa saveznicima“.

Od kosovskog premijera i njegovih, kako je naveo, „potčinjenih“ zahteva institucionalnu političku odgovrnost.

„Stoga, danas pada i zavesa populističke naivnosti koje je ovo uređenje videlo kao slabost. Jedina slabost je zakasneli poziv za pomoć, pošto si ponižen“, poručio je Abdidžiku.

„Scena otmice naše policije, skrnavljenja naših institucija i naše uniforme bila je uvredljiva i ponižavajuća“, poručio je i lider AAK Ramuš Haradinaj na konferenciji za medije, koji takođe zahteva da se oni odmah puste, prenosi Kallxo.

On je ujedno zatražio i od međunarodne zajednice da izvrši „pritisak na Srbiju“ da oslobodi policajce i da se „ovakva dela nikada više ne ponove“.

Istovremeno, šefa kosovskog MUP-a Dželjalja Svečlju pozvao je da podnese ostavku, jer je, kako je naveo „danas osakaćena uniforma Kosovske policije“.

Povezane vesti: 

Kosovski MUP: Ovakve klasične otmice koriste srpske snage da zaštite kriminalce koje traži KP

Kosovsko MSP izdalo upozorenje: Ne putujte kroz Srbiju

Srpski MUP: Naši pripadnici nisu ni u jednom trenutku prelazili, niti bili blizu administrativne linije

Petković: „Kurtijevi teroristi“ uhapšeni zato što su prešli administrativnu liniju, imamo dokaze

Kurti: Policajci „kidnapovani“ – osveta za jučerašnje hapšenje M.M. u Mitrovici

RTS: Srpski policajci uhapsili kosovske specijalce; Svećlja: Kidnapovali ih, odmah da ih pustePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.