Kurti i Svećlja: Tražimo oslobađanje policajaca i da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Srbiju

U Prištini je održan sastanak Saveta za bezbednost čija je tema bila „agresivni postupak Srbije koja je kidnapovala tri policajca na teritoriji naše države“, rekao je posle sastanka premijer Kosova Aljbin Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa ministrom policije Dželjaljom Svećljom. Obojica su zatražila oslobađanje kosovskih policajaca i zahtevali od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju.

Institucije Kosova su, kako kaže Kurti, pripremile plan bezbednosti. Pojačana je kontrola vozila koja dolaze iz Srbije, naročito transportnih. „Zavisno od analiza naših bezbednosnih institucija dalji koraci će se preduzeti na osnovu njihovih preporuka. Naš cilj je bezbednost. Tražimo oslobađanje policajaca i pozivamo međunarodne aktere da izvrše pritisak na Srbiju. Iznenađuje nas ćutanje međunarodnih faktora prema Srbiji i kidnapovanju tri policajca Kosova“, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja kazao je da su „zakonitost i ustavnost načela demokratske države“, te da je Kosovo u tom smislu posvećeno očuvanju reda i slobodnog okruženja za sve građane. „Pokušaji destabilizacije su kod našeg suseda. Svedoci smo maskiranih kriminalnih grupa kojima je dirigovano iz Beograda, koji napadaju policiju i naše građane“, rekao je Svećlja.

On je dodao da se već tri godine policija suočava sa „napadima bandi na severu“.

„Kao posledica ovih napada znatan broj pripadnika KFOR-a bio je povređen, protesti su predvođeni kriminalnim grupama dirigovanim iz Beograda, kao i grupom `Severna brigada`. Poznata su njihova kriminalna dela, jedan od njih, Milenković, je u Civilnoj zaštiti i na osnovu rada Policije je uhapšen. Njegov dosije prikazuje dug spisak nezakonitih radnji, napade i teror nad građanima“.

Govoreći o hapšenju kosovskih policajaca, Svećlja je rekao da je Beograd napravio „sraman i neprihvatljiv korak kidnapujući tri policajca“.

„Ja sam juče posetio lokaciju gde su uhapšeni, tu je bilo ranije krijumčarenja robe i taj put je blokiran. Bilo je nemoguće da naši policajci budu na teritoriji Srbije, to je njihova propaganda. Na ovoj lokaciji bilo je drveća koja su blokirala put. Ovaj kriminalni čin učinjen je zbog osvete i treba da se osudi od strane međunarodnih faktora. Pozivamo na oslobađanje naših policajaca i njihov povratak na Kosovo. Mi se nećemo zaustaviti u traženju pravde, ustavnosti, zakonitosti i mira za sve građane, bez razlike. Nastavićemo da postupamo prema principima demokratije. Niko nije imun i nije jači od institucija Kosova. Svaki kriminalac će se privesti pravdi“, rekao je Dželjaj Svećlja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pokazao je i fotografije terena za koji tvrdi da je bilo mesto gde su pripadnici policije uhapšeni. On je ponovio da je netačno da su oni uhapšeni u Srbiji jer, kako ističe, postoji put koji je presečen. Kaže i da su SAJ i Kobre posmatrale trojicu policajaca i da su ih potom priveli. 

Čudi ga, kaže, što se Kfor još uvek ne oglašava oko ovog slučaja, te da su vozilo i hrana uhapšenih policajca pronađeni na teritoriji Kosova. 

„Ćutanje Kfora ne doprinosi deeskalaciji i pravdi. Nema smisla da za jedan događaj na teritoriji Kosova, nema zvaničnog saopštenja“, kaže Kurti.

Naveo je da su u kontaktu sa Kancelarijom za vezu u Beogradu kako bi se informisali o stanju uhapšenih, te dodaje da je njihov zadatak bio da spreče krijumčaranje robe. 

Za uhapšenog M.M. navodi da je kriminalac, da nije uhapšen zbog nereda u Zvečanu, kao i da je njegovo hapšenje izazvalo paniku kod svih. 

„Hapšenje policajaca je osveta Srbije“, smatra Kurti. 

Na pitanje da li je „moguće ojačati granicu sa Srbijom“, kosovski premijer je odgovorio da je 17 odsto teritorije na severu Kosova planinska oblast, kao i da nije jednostavno postaviti patrolne jedinice na svakih 50 metara. Dodaje da je „granica duga“ i da nikada ne može biti dovoljno policajaca. 

Da je nemoguće imati policijske patrole u toj oblasti potvrdio je i kosovski ministar policije. 

Svećlja je ponovio da su policajci bili duboko na teritoriji Kosova. Kaže da postoje dokazi da je ovo bila dobro organizovana akcija.

Prisustvo pripadnika specijalnih jednica kosovske policije u četiri opštine na severu Kosova se prema rečima premijera može smanjiti samo ukoliko „kriminalci budu u zatvoru ii se vrate odakle su došli“. 

Naveo je i da sa „nasilnim ekstremistima na severu“ neće porediti ostale građane koji tamo žive, te da su oni u većim mukama jer su im „ekstremisti blizu“. 

Na pitanje da li je vozilima sa srpskim registarskim oznakama zabranjen ulazak na Kosovo, Kurti je odgovorio: 

„Na granici su pojačane mere bezbednosti, stanje nije normalno i jasno je da agresija dolazi iz Srbije. Kao mere bezbednosti mi smo doneli odluku da pojačamo kontrole do nove odluke“, kazao je on. 

Kim

Povezane vesti: 

Sud u Prištini: M.M. se tereti za „izvršenje terorističkog dela“ decembra 2022.

Borelj odgovorio na Kurtijev plan za deeskalaciju, ponovio mu zahteve EU i SAD

Vučić izneo sumnje o razlogu prelaska tri kosovska policajca, moguća „likvidacija nekog ko bi pomogao zbog hapšenja“ M.M. i „lažna vest o hitanju Delija u Zvečan“

Vučić: Kosovski policajci kazali da nisu znali da koriste GPS sistem, jedan kaže nismo prešli, druga dvojica da jesu ali da nisu znali

Vučić: Plašim se da smo prešli Rubikon

Vlada Kosova zabranila ulazak vozila sa registarskim oznakama Srbije

Mediji: Kosovska vlada zabranila ulazak robe iz Srbije; Šta se dešava na prelazima?

Kosovski MUP: Ovakve klasične otmice koriste srpske snage da zaštite kriminalce koje traži KP

Kosovsko MSP izdalo upozorenje: Ne putujte kroz Srbiju

Srpski MUP: Naši pripadnici nisu ni u jednom trenutku prelazili, niti bili blizu administrativne linije

Petković: „Kurtijevi teroristi“ uhapšeni zato što su prešli administrativnu liniju, imamo dokaze

Kurti: Policajci „kidnapovani“ – osveta za jučerašnje hapšenje M.M. u Mitrovici

RTS: Srpski policajci uhapsili kosovske specijalce; Svećlja: Kidnapovali ih, odmah da ih pustePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.