Vučić o hapšenju M.M: Provokacija i zločin Aljbina Kurtija, kojim pokušava da izazove rat u srcu Evrope

FOTO: KoSSev

Današnje hapšenje M.M. je provokacija i zločin Aljbina Kurtija, kojim pokušava da izazove rat u srcu Evrope, poručio je srpski predsednik Aleksandar Vučić američkim senatorima. Telefonom je razgovarao sa Krisom Marfijem, Džinom Šahin i Pitom Riketsom, a Sever Kosova im je, kaže Vučić, bila jedina tema.

Devetnaesti je dan od nasilnog ulaska specijalnih policijskih jedinica u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, a 17. protest lokalnog stanovništva koje se sa time ne slaže.

29. maja u Zvečanu je došlo do najozbiljnijeg incidenta, kada su se Srbi sukobili sa KFOR-om, u kojem je preko 80 vojnika i učesnika ranjeno, uključujući i iz vatrenog oružja.

Istog dana uhapšena su i dvojica Srba, koja se još uvek nalaze u pritvoru.

Od tada međunarodna zajednica poziva Prištinu da policiju iz opština povuče, raspiše nove izbore i vrati se dijalogu.

Kosovski premijer za takve njihove zahteve ne haje, a danas je izneo svoj predlog za „spuštanje tenzija na Severu Kosova“.

Neposredno nakon toga, odnosno oko podneva, u severnom delu Kosovske Mitrovice ponovo su se začule sirene, a sada zbog hapšenja M.M. za kojeg kosovske vlasti saopštavaju da je „vođa kriminalne grupe Civilna zaštita“, te da je on “ glavni organizator napada na KFOR u Zvečanu“.

Hapšenje ovog mladića izazvalo je burne reakcije, gnev i bes na ulicama. U vidljivom nezadovljstvu okupljenih građana, koje je bilo usmereno i prema Prištini, ali i prema vlastima u Beogradu, te Srpske liste – čula su se glasna skandiranja protiv Aleksandra Vučića, a zabeleženo je i nekoliko incidenata usmerenih prema Srpskoj listi.

Vučić je američkim senatorima kazao da je hapšenje M.M, iznevši njegove pune generalije – „provokacija i zločin“ kosovskog premijera.

Preneo im je i da Srbija čini sve što može da bude sačuvan mir, ali i to:

„da je srpski narod na KiM izložen najžešćoj torturi i progonu u poslednjih petnaest godina“.

Američke diplomate Marfi, Šahin i Rikets su, kako navodi Predsedništvo, srpskom predsedniku poručili da od Srbije zahtevaju uzdržanost i pozive na mir, jer je to u „najvećem interesu svih na Zapadnom Balkanu“.

Vlajić: Srbinu M.M. određeno zadržavanje do 48 sati, terete ga za tri krivična dela

SNF: Srpska lista izgubila kredibilitet da predstavlja Srbe sa Kosova

Džoana sa Lajčakom: Štab NATO-a, KFOR, EU, OEBS i saveznici neumorni su u naporima

Petković: Hapšenje M. M. „po ličnom nalogu“ Kurtija, nije kriminalac – sportista sa brojnim medaljama

Nezadovoljni građani u blizini Tehničke škole traže da im se obrati S.Lista, skandiraju protiv Vučića – izdaja

Uhapšen jedan od vođa Civilne zaštite; Građani okupljeni kod Tehničke škole, specijalci u Bošnjačkoj

Nakon sastanka sa Kvintom, Kurti izašao sa predlogom za smirivanje tenzija na Severu

O današnjim događajima i devetnaestodnevnoj krizi na Severu, čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.